Η δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής κερδίζει το στοίχημα

Προσελκύοντας νέους αναγνώστες κάθε ηλικίας κι αποτελώντας τόπο συνάντησης και πολιτισμού

Στο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορίας αξίας κτίριο της Τσανακλείου λειτουργεί τα τελευταία χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Η Τσανάκλειος στο κέντρο της πόλης άρχισε να ανακαινίζεται από την προηγούμενη δημοτική θητεία του Γιώργου Πετρίδη, ενώ πλέον έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία με διευρυμένο ωράριο. Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ στο ισόγειό του στεγάζεται η Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη, που πλέον κερδίζει το στοίχημα διατήρησης αναγνωστών και προσέλκυσης νέων, ενώ αποτελεί τόπο συνάντησης για ανάπτυξη πολιτιστικών κι ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων.

Ο «Χ» ξεναγήθηκε στη βιβλιοθήκη με τη βοήθεια του αντιδημάρχου Παιδείας Γιάννη Κυριαζή και της υπεύθυνης Αθανασίας Καρανίκα.

«Η Τσανάκλειος είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας, θέλουμε η βιβλιοθήκη να είναι κοιτίδα και πολυχώρος πολιτισμού κι όχι μία απλή δανειστική βιβλιοθήκη. Πιστεύουμε ότι έως ένα βαθμό το έχουμε καταφέρει στη θητεία μας, αλλά πάντοτε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» σημείωσε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο διευρυμένο ωράριο (καθημερινές 08:00 με 20:00 και Σάββατα 09:00 με 14:00). Αυτό κατέστη εφικτό, χάρη στην προγραμματική συμφωνία του Δήμου με Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Κομοτηνή εν Δράσει», που αποτελείται από τέσσερα άτομα με σχετική τεχνογνωσία για τα θέματα της βιβλιοθήκης.

«Αυτό απογείωσε τη λειτουργία της βιβλιοθήκης και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, θα φέρει το αποτέλεσμα να γίνει ένας πολυχώρος πολιτισμού» δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

30.000 τίτλοι για μικρούς και μεγάλους

Στην Τσανάκλειο υπάρχει πλήθος βιβλίων για μικρούς και μεγάλους που μπορείτε να δανειστείτε δωρεάν, καθώς επίσης και αναγνωστήριο εάν θέλετε να τα μελετήσετε στον φιλόξενο χώρο. Παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις πολιτισμού, πολλές εκ των οποίων με επίκεντρο το βιβλίο.

«Λειτουργούμε εδώ από το 2020 και οι αναγνώστες μπορούν να βρουν 30.000 τίτλους βιβλίων» έκανε γνωστό η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Αθανασία Καρανίκα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα παιδικής-εφηβικής λογοτεχνίας, αλλά και τοπικής ιστορίας για ερευνητές ή φοιτητές. «Υπάρχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα κι έχουν αυξηθεί οι εγγραφές μας. Υπάρχει μία τεράστια εξωστρέφεια της βιβλιοθήκης, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένας τόπος συνάντησης. Γίνονται πάρα πολλές δράσεις για παιδιά και λέσχη ανάγνωσης εφήβων, οπότε έχουμε προσεγγίσει κι ένα κοινό που ήταν λίγο μακριά από τη βιβλιοθήκη» δήλωσε.

Η Τσανάκλειος

Η Τσανάκλειος Σχολή ή Ελληνική Αστική Σχολή Νέστωρος Τσανακλή υπήρξε εκπαιδευτήριο και ανοικοδομήθηκε το διάστημα 1906-1907 με δαπάνες του αποδήμου στην Αίγυπτο Κομοτηναίου Νέστορα Τσανακλή. Το κτίριο εγκαινιάστηκε ως Αστική σχολή Αρρένων το 1908. Το διάστημα 1922-1954 στεγαζόταν στο κτίριο η Γενική Διοίκησης Θράκης και το διάστημα 1954-1972 η Νομαρχία Ροδόπης. Αργότερα στεγάστηκε η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και το κτίριο σήμερα είναι γνωστό και ως η Παλιά Πρυτανεία. Σήμερα το κτίριο λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, με βιβλιοθήκη, μουσείο κι άλλες χρήσεις.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 12/4/2023}