Κομοτηνή: Η δημοτική αρχή στοχεύει στην ανάπλαση των εμπορικών δρόμων

Σχέδια για τους εμπορικούς δρόμους βόρεια και νότια της πλατείας Ειρήνης – Καθοριστικό το ’20 για τη νέα δημοτική αρχή - θα καταφέρει να «απαντήσει» σε επαγγελματίες και κατοίκους του κέντρου που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι;

Μετά τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στο κέντρο, την εν εξελίξει ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η δημοτική αρχή θέλει να δώσει «πνοή» στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, με έμφαση στη διάμετρο πέριξ της πλατείας Ειρήνης. Το σχέδιο του Δήμου αποκαλύπτει στον «Χ» ο αντιδήμαρχος Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού Δημήτρης Καρασταύρου.

Σε μία γενικότερη θεώρηση, ο αντιδήμαρχος μεταφέρει τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής: «Με την κατάλληλη ωριμότητα να μπορούμε να διεκδικούμε από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν τον Δήμο […] Μέσα στο 2020 θα έχουμε έτοιμες τις μελέτες, ώστε από την αρχή της θητείας μας να βρίσκουμε χρηματοδοτικά εργαλεία».

Το κέντρο της Κομοτηνής ζητά αναβάθμιση

Όπως κατέγραψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ ο «Χ» οι επαγγελματίες της οδού Αγίου Γεωργίου, με έγγραφό τους προς την τεχνική υπηρεσία και τον δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη, ζητούν ανάπλαση-αναβάθμιση της εμπορικής οδού τους και δηλώνουν «παρατημένοι». Και δεν είναι οι μόνοι, καθώς συχνά είναι τα παράπονα επαγγελματιών και κατοίκων του κέντρου, ότι σε άλλους δρόμους έγιναν για παράδειγμα ποδηλατόδρομοι ή ανάπλαση και άλλοι έμειναν εκτός σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καρασταύρου πάντως, «έχουμε σχεδιασμό για τους μικρούς κεντρικούς εμπορικούς δρόμους που χρησιμοποιούνται από όλους τους κατοίκους». Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανάπλαση των δρόμων πέριξ της πλατείας και η ενοποίηση όλων των παρεμβάσεων του κέντρου, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ‘αδικημένος’.

Η περιοχή παρέμβασης Ερμού και πέριξ έχει μπει μπρος επί Γ. Πετρίδη και ο αντιδήμαρχος δηλώνει ετοιμότητα «να δημοπρατήσουμε έργο, εφόσον έχουμε ένταξη». Το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε Ερμού (μετά το «ναυάγιο» του open mall) και τους μικρούς πλακόστρωτους δρόμους γύρω από αυτή.

Η δεύτερη περιοχή παρέμβασης στην οποία θέλει να «μπει» η δημοτική αρχή, αφορά στις οδούς Κομνηνού, Μαρωνείας, Καβείρων, Σοφίας Βέμπο, Αγίου Γεωργίου, Δημητρίου Τσετινέ, Πολυφήμου, κλπ.

«Άπλωμα» του ποδηλατόδρομου

Όσον αφορά στο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, στο σχέδιο της αντιδημαρχίας, είναι να απλωθεί και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κομοτηνής, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη σύνδεση με τον δακτύλιο του κέντρου (που εν πολλοίς χαρτογραφείται ως εξής: Ορφέας, Δημοκρίτου, Ν. Ζωίδη).

Όσον αφορά στο ιστορικό κέντρο (βλ. σελίδα 16 για την ανάπλαση της οδού Σοφούλη), υπάρχει σχέδιο για την ανάπλαση και του «πάρκινγκ» που βρίσκεται εντός του βυζαντινού φρουρίου. «Υπάρχουν έτοιμα σχέδια που σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε για να αναδείξουμε κι αυτή την περιοχή», λέει ο κος Καρασταύρου σχετικά.

Ο δημότης έχει φωνή;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αιτήματα των δημοτών και στο κέντρο της πόλης είναι υπαρκτά, γι’ αυτό ένα από τα στοιχήματα της δημοτικής αρχής είναι εάν θα καταφέρει να πάρει με το «μέρος» της τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του κέντρου που μέχρι σήμερα δηλώνουν «απογοητευμένοι».

Ο δημότης πάντως, τουλάχιστον τυπικά, έχει φωνή, και μπορεί να την εκφράσει την προσεχή Δευτέρα 18 Νοεμβρίου. Τότε, στο πολυλειτουργικό και ώρα 18:30, συνεδριάζει η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης –για πρώτη φορά επί δημαρχείας Γιάννη Γκαράνη. Επί τάπητος θα τεθούν τα εξής θέματα:

Διατύπωση γνώμης επί προσχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής έτους 2020.

Διατύπωση γνώμης, κατ’ άρθρο 77 παρ. 5 του Ν. 4172/2013, για τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού εσόδων εξόδων του Δήμου Κομοτηνής έτους 2020.

Οι δημότες μπορούν να παρακολουθήσουν την επιτροπή και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 16/11/2019}