Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κ. Κωνσταντινίδου: «Να έχουμε ασφαλή αγορά κι υγιή κοινωνία»

Δύσκολη η πραγματικότητα στο λιανεμπόριο για τους μικρούς-μικρομεσαίους τοπικούς επαγγελματίες, που έχασαν ανεπιστρεπτί πολλούς μήνες τζίρου

Διαστάσεις επιβίωσης έχει λάβει πλέον η καθημερινότητα των τοπικών μικρών και μικρομεσαίων εμπόρων. Με δεδομένα πρώτον πως η στήριξη της πολιτείας έχει μειωθεί αισθητά και δεύτερον πως τζίροι πολλών μηνών –στα lockdown- έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί, οι έμποροι της πόλης ελπίζουν πως το μέλλον δεν επιφυλάσσει νέα απρόοπτα στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, διότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει λουκέτα, όπως προειδοποίησε η Κική Κωνσταντινίδου.

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής ήταν ξεκάθαρη: «η επιχειρηματικότητα δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα, γιατί μιλάμε για κλειστά μαγαζιά και τζίρους που χάθηκαν. Κάθε μέρα που ήταν τα μαγαζιά κλειστά οι τζίροι χάθηκαν και δεν αναπληρώνονται. Είναι ένας χαμένος τζίρος που λείπει από την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες».

Καμπάνια εμβολιασμού

Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει στην εμβολιαστική καμπάνια της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας με μήνυμα: «εμβολιαζόμαστε, μένουμε ασφαλείς, κερδίζουμε τη ζωή μας».

Σύμφωνα με την κα Κωνσταντινίδου «η λύση» για να παραμείνει ως έχει ανοιχτή η αγορά και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα «είναι ο εμβολιασμός», που σύμφωνα με την ίδια εγγυάται υγεία στην κοινωνία κι ασφάλεια-λειτουργικότητα στην αγορά.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε ασφαλή αγορά και υγιή κοινωνία, γιατί αυτό που περάσαμε τον προηγούμενο χειμώνα και το φθινόπωρο, με το κλείσιμο των καταστημάτων, όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο ήταν για ολόκληρη την κοινωνία αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις. Μας ενδιαφέρει να έχουμε υγιή κοινωνία κι ασφαλή μαγαζιά, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε και να έχουμε μία συνέχεια από εδώ και πέρα, διότι τα πράγματα είναι λίγο ανησυχητικά», δήλωσε και ξεκαθάρισε πως τα τοπικά καταστήματα δεν θα αντέξουν άλλα «εμπόδια» στην ομαλή λειτουργία τους.

Ήδη σε βιτρίνες καταστημάτων της πόλης έχουν τοποθετηθεί τα αυτοκόλλητα της εκστρατείας εμβολιασμού της ΕΣΕΕ.

Υποτονική η κίνηση στην αγορά

Οι θερινές εκπτώσεις στην αγορά συνεχίζονται μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ το ωράριο λειτουργίας της αγοράς παραμένει το σύνηθες καλοκαιρινό, δηλαδή Δευτέρα – Σάββατο 08:30 – 14:30 κι επίσης δύο απογεύματα Τρίτη και Πέμπτη 18:00 – 21:00.

«Η κίνηση είναι υποτονική κι αρκετά πεσμένη, ωστόσο πάντα αυτή την περίοδο έτσι κινούμασταν. Από τις αρχές Αυγούστου και μετά, θα αρχίζει να ανεβαίνει η κίνηση, διότι θα ανεβαίνουν και τα ποσοστά των εκπτώσεων», σχολίασε η Κική Κωνσταντινίδου.

Σύμφωνα με πανελλαδικές εκτιμήσεις, η εκπτωτική περίοδος στο λιανεμπόριο κινείται μεσοσταθμικά στο 50% του τζίρου του 2019. Πρόσφατα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας χαρακτήρισε την εμπορική κίνηση στις εκπτώσεις «αναιμική», αποδίδοντάς την κυρίως στην οικονομική ανασφάλεια των καταναλωτών για την επόμενη μέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο υπάρχει πανδημία, η αγορά θα παραμένει επηρεασμένη λίγο ως πολύ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/7/2021}