Δέσμευση Κουρουμπλή για λειτουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη

Λεπτομέρειες για το masterplan του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τη Λιμενική Ακαδημία και το έργο κατασκευής της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, Ευάγγελο Λαμπάκη. Απέφυγε ωστόσο να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα το σχετικό με τις συνεχείς παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά, την ίδια στιγμή που η αλιεία έχει απαγορευτεί δια νόμου σε πολλές περιοχές.

Αφού λοιπόν καλωσόρισε τον κ. Κουρουμπλή στην Αλεξανδρούπολη, ο Δήμαρχος της πόλης υπογράμμισε την καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους δύο άντρες, υπενθυμίζοντας το διακαές πρόβλημα της μεταβίβασης χρήσης 43 στρεμμάτων κάτω από τον φάρο, το οποίο και λύθηκε με τη βοήθεια του υπουργού Ναυτιλίας.

Αναφορικά με το masterplan που αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αυτό επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες με διαβεβαίωση του προέδρου του ΟΛΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για υποδομές που θα προσφέρουν προστιθεμένη αξία για την ανάπτυξη της περιοχής. “Συμφωνήθηκε πως δεν θα γίνει πλήρης ιδιωτικοποίηση των λιμανιών υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ και αυτού της Αλεξανδρούπολης, αλλά θα ακολουθηθούν ευρωπαϊκές πρακτικές αξιοποίησης, με τη διαδικασία των υποπαραχωρήσεων” εξήγησε αμέσως μετά, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο του ΟΛΑ και εκφράζοντας τις ελπίδες του για ανάπτυξη που θα συνδέεται με τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, μιλώντας μάλιστα για ποσοστό 3,5% που θα λαμβάνουν οι δήμοι από κάθε επένδυση που θα γίνεται στα λιμάνια τους.

Τη στήριξη του στην ίδρυση λιμενικής Ακαδημίας επανέλαβε εκ νέου και ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας εμφατικά: “Όσες πιέσεις και εάν ασκούν διάφοροι παράγοντες αυτή η ακαδημία να λειτουργήσει στην Αθήνα γιατί υπάρχουν έτοιμες υποδομές, βούληση μου και βούληση του πρωθυπουργού είναι αυτό που λέμε να το κάνουμε. Είναι κατηγορηματική λοιπόν η δέσμευση μου και για αυτό ζητήσαμε και την συνδρομή του Δ.Π.Θ.”.

Σχετικά με το έργο κατασκευής της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου , ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης, το οποίο όπως είπε τον επόμενο μήνα θα δοθεί για διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να νομοθετηθεί.

Τέλος, λίγο πριν το κλείσιμο της συνέντευξης τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε σε ερώτηση σχετική με το θέμα των Τούρκων αλιέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή: “Ας μην ψαχνόμαστε διαρκώς για να δημιουργούμε θέματα. Είμαστε σε μία περίοδο που χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να αναδεικνύει συνεχώς ζητήματα που μπορεί να είναι πολλές φορές και ζητήματα της καθημερινότητας. Η Ελλάδα έχει υπουργό Εξωτερικών, έχει πρωθυπουργό. Έχουν προσδιοριστεί τα χαρακτηριστικά της χώρας, ούτε φοβάται κανέναν. Έχει τετελεσμένα σε αυτή την οριογραμμή που παράγονται από τη Συνθήκη της Λοζάνης που έχτισαν στη λεπτομέρειά της δυο μεγάλοι ηγέτες των δύο χωρών”.

Το θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα συζητηθεί σήμερα στη Σαμοθράκη με το Δήμαρχο του νησιού κ. Βίτσα, με στόχο “να μη συνεχιστεί η απομόνωση της νήσου”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Νικήτα Διαμαντόπουλου, 21/4/2018}