Έπιασαν δουλειά οι covid-19 ελεγκτές στο ΔΠΘ

Νέα καθημερινότητα για τους φοιτητές

Από το πρωί της Τρίτης 05/10 έπιασαν δουλειά οι ελεγκτές covid-19 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και κατ’ επέκταση στην Κομοτηνή. Οι ελεγκτές φορούν γύρω από τον λαιμό τους καρτέλα που αναφέρει «Covid-19 Έλεγχος» και από πάνω στην περίπτωση της Κομοτηνής αναγράφεται «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης», μαζί με το λογότυπου του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Οι ελεγκτές έχουν σε κινητό το απαραίτητο λογισμικό ώστε να σκανάρουν (σάρωση) τα πιστοποιητικά που προσκομίζουν φοιτητές και προσωπικό του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ενώ πρέπει να έχουν και την αστυνομική τους ταυτότητα ανά χείρας προκειμένου να γίνεται η απαραίτητη ταυτοποίηση. Συγκεκριμένα, φοιτητές και προσωπικό πρέπει να επιδεικνύουν στους ελεγκτές πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ και φυσικά να φορούν μάσκα.

Έλεγχοι για 12 ώρες στο ΔΠΘ

Πηγαίνοντας κάποιος στην παλιά Νομική Κομοτηνής χθες συναντούσε σε δύο εισόδους του κτιριακού συγκροτήματος δύο ελεγκτές. Έναν στην είσοδο επί της οδού Κοσμίου και ένα στην κεντρική είσοδο επί της Νικολάου Ζωίδη. Τουλάχιστον χθες τις πρωινές ώρες η είσοδος που βρίσκεται στο πεζόδρομο ανάμεσα στην παλιά Νομική και το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής ήταν κλειδωμένη.

Σύμφωνα με τον ελεγκτή Γιώργο Μπάρκουλα ελέγχονται όλοι όσοι εισέρχονται είτε είναι φοιτητές είτε προσωπικό του Πανεπιστημίου. Κατά τον ίδιο όλα κύλησαν ομαλά την πρώτη ημέρα, με όσους ήθελαν να μπουν στην παλιά Νομική να προσκομίζουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά και ο κος Μπάρκουλας να κάνει τον προβλεπόμενο έλεγχο. Όπως είπε οι ελεγκτές δουλεύουν σε δύο βάρδιες. Η μια είναι το πρωί από τις 08:00-14:00 και η άλλη από τις 14:00-20:00.

Στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής επικρατούσε ίδιο σκηνικό με όσους ήθελαν να εισέλθουν στα κτίρια του πανεπιστημίου να πρέπει πρώτα να περάσουν από έλεγχο covid-19. Για αυτό και παρατηρούσε κανείς ουρά φοιτητών έξω από το τμήμα Οικονομικών που ξεκίνησε τα μαθήματά του κανονικά. Βέβαια για να γίνει ο έλεγχος όλων των πιστοποιητικών, όταν είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που θα παρακολουθήσει ένα μάθημα, χρειάζεται χρόνος. Για αυτό και η αντιπρύτανης κα Γαβριηλίδου έκανε έκκληση προς του φοιτητές «να φροντίσουν να είναι στο τμήμα τους τουλάχιστον 30-40 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος», ώστε να μην δημιουργείται και συνωστισμός.

Σε λειτουργία το edupass.gov.gr

Η νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr αποτελεί το νέο εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών. Τέθηκε σε λειτουργία και ο στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Σε πρώτη φάση το edupass.gov.gr ενεργοποιείται για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) και ειδικότερα αφορά σε εκείνα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές ή επισκέπτες που συμμετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία) που επιθυμούν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Τα πρόσωπα αυτά θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και θα ακολουθούν δύο βήματα: αρχικά θα δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους του ΑΕΙ και κατόπιν θα αιτούνται την καταχώρισή τους στην ηλεκτρονική θυρίδα του ΑΕΙ, δηλώνοντας υπεύθυνα ότι επιθυμούν τα στοιχεία τους (εμβολιασμού, νόσησης, rapid test, PCR test) να προωθούνται αυτομάτως από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στο σύστημα edupass.gov.gr.

Στη συνέχεια θα ακολουθεί αυτόματος έλεγχος αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test) για τη συμμετοχή του προσώπου στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα. Το αποτέλεσμα του ελέγχου καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική θυρίδα της γραμματείας του αντίστοιχου τμήματος ΑΕΙ με μία από τις ακόλουθες ενδείξεις: επιτρεπτή παρουσία, μη επιτρεπτή παρουσία, άγνωστη κατάσταση – απαιτείται περαιτέρω έλεγχος.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 6/10/2021}