Έξοδος από τα μνημόνια, αλλά με διατήρηση των… «Capital Controls» !!!

Έκκληση Στουρνάρα να επιστραφούν στις Τράπεζες τα λεφτά από στρώματα και Εξωτερικό – Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης γιατί δεν δίνουν το καλό παράδειγμα;

Το μεγάλο στοίχημα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ώστε να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να επανεκκινήσει η οικονομία, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το τραπεζικό σύστημα γενικότερα που περιμένει με αγωνία τις κινήσεις για να αποκατασταθεί πράγματι η εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, δημοσιεύματα από το εξωτερικό, όπως το χθεσινό του Guardian, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να βρει δημοσιονομική ισορροπία και το κυριότερο:

Να πείσει τις αγορές ότι δεν θα ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Το γερμανικό «μπλόκο» στην εκταμίευση της δόσης, μόλις για 28 εκατ. ευρώ ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι στην κυβέρνηση και μια προσγείωση στην πραγματικότητα. Μακριά από φιέστες και γραβάτες, οι αγορές, οι επενδυτές, οι επιχειρηματίες περιμένουν ότι η Ελλάδα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν θα ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος.

Όμως, ένα σημείο που ακόμη δεν έχουν εστιάσει στην κυβέρνηση όσο θα έπρεπε είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος που θα γέμιζε ξανά τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών.

Όπως αποκαλύπτει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τα νοικοκυριά κρατούν ακόμη τα λεφτά τους μακριά από το τραπεζικό σύστημα γιατί ακόμη φοβούνται για τις αποταμιεύσεις τους.

Λεφτά στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 12 και 14 δισ. ευρώ. Και να ήταν μόνο αυτό; Επιχειρήσεις κρατούν στο εξωτερικό ρευστότητα 10 δισ. ευρώ. Οπως λέει ο κ. Στουρνάρας, «η απειλή του Grexit δεν υφίσταται, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη φέρνουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα».

Υπάρχουν πληροφορίες ότι μόνο μία εταιρεία κρατά κεφάλαια κοντά στο ένα δις στο εξωτερικό αν και θα μπορούσε να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Ο διοικητής απευθύνει έκκληση στις εταιρείες αυτές να επιδείξουν πατριωτισμό και να φέρουν τα λεφτά τους δίνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα και στα νοικοκυριά που επιλέγουν τα στρώματα και τις… γλάστρες για να κρατούν τις αποταμιεύσεις τους.

Κι όπως λένε στην κεντρική τράπεζα η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί κομβικό παράγοντα για την άρση των capital controls. O κ. Στουρνάρας παραδέχεται πως υπάρχει ροή καταθέσεων, αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να προχωρήσει η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βγει σε περίπου ένα μήνα από το πρόγραμμα και θα έχει ακόμη τραπεζικούς περιορισμούς.

Η σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί, η αποφυγή μονομερών ενεργειών και κυρίως η αποτροπή μιας πολιτικής παροχολογίας που θα έδινε μήνυμα στις αγορές ότι η οικονομία χαλαρώνει επικίνδυνα κι επιστρέφει σε παλιές κακές συνήθειες, είναι τα κλειδιά για να εμπιστευτούν ξανά επιχειρήσεις και νοικοκυριά το τραπεζικό σύστημα.

Σημείωση από elthraki.gr: Ένα απλό και εύλογο ερώτημα: Οι Υπουργοί και τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν φέρνουν στην Ελλάδα τις καταθέσεις που διατηρούν στο Εξωτερικό;

Γιατί δεν δίνουν το καλό παράδειγμα, και κυρίως ο Υπουργός οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Μία και μόνο κίνηση εκ μέρους του, θα ήταν ένα καλό δείγμα εμπιστοσύνης προς την «καλή πορεία» της Ελληνικής Οικονομίας, όπως τουλάχιστον, ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

Εμπρός λοιπόν. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Σ. Κ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 19/7/2018}