Τρίτη 21 Αυγούστου φέτος το Μπαϊράμ – Αναμένεται μεγάλο κύμα Τούρκων στη Θράκη

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών είναι κινητή θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων σε ανάμνηση της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Θεό.

Είναι μία απ τις δύο κύριες θρησκευτικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Όπως και το Σεκέρ Μπαϊράμι, το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες (21, 22, 23 Αυγούστου 2018) και αρχίζει τη 10 η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Γιορτάζεται 70 ημέρες μετά από το τέλος του Ραμαζανιού.

Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα του χωριού. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι.

Φέτος λόγω που η γιορτή πέφτει μέσα στον Αύγουστο (μήνα των αδειών) η Κυβέρνηση της Τουρκίας καθιέρωσε 9ήμερο τον εορτασμό, από απ τις 18 έως 26 Αυγούστου.

Κατά το διάστημα αυτό αρκετοί Τούρκοι αναμένεται να επισκεφθούν τη Θράκη, παρόλο που η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ διαρκώς μεταβάλλεται (αρνητικά για αυτούς).

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δρομολόγια των πούλμαν που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη είναι πλήρη, ενώ πολλοί είναι οι Τούρκοι που θα περάσουν από τους Κήπους με το ΙΧ αυτοκίνητά τους του με προορισμός αρχικά τις πόλεις της Θράκης, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη και στην συνέχεια την Θάσο και την Χαλκιδική όπου ήδη έχουν γίνει πολλές κρατήσεις ξενοδοχείων.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thrakitoday.com, 19/8/2018}