«Ασπίδα» και στη Ροδόπη

Εκτός από τους 20 αποσπασμένους από τον Έβρο, κατέφτασαν ακόμη 65 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδος - 12 συλλήψεις διακινητών σε τρεις ημέρες στην ΑΜΘ

Και στο ν. Ροδόπης επεκτείνεται το πρόγραμμα «Ασπίδα» για την ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Μετά από επίμονες πιέσεις συνδικαλιστών και πολιτικών της περιοχής, η Πολιτεία ενίσχυσε την συνοριοφυλακή της Ροδόπης αρχικά με 20 συνοριοφύλακες (αποσπασμένους μέχρι πρότινος στον Έβρο), ενώ στο νομό κατέφτασαν και ακόμη 65 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες και περιοχές της Β. Ελλάδας, που θα ασχολούνται κυρίως με το μεταναστευτικό, ενισχύοντας τα χρόνια υποστελεχωμένα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και Ιάσμου.

Πάντως, οι αποσπάσεις έχουν περιορισμένη διάρκεια και μετά τη συμπλήρωση ενός μήνα οι αστυνομικοί που εκτάκτως μετακινήθηκαν στη Ροδόπη θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους, εάν συνεχιστεί ως έχει ο σχεδιασμός.

Στη Ροδόπη ο Λ. Οικονόμου

Εν τω μεταξύ, μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή βρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, μαζί με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη, συνοδευόμενοι από τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η επίσκεψη του υφυπουργού έγινε με αφορμή την παρέμβαση του κου Στυλιανίδη για την αστυνομική θωράκιση του νομού, ώστε να αντιμετωπισθούν θέματα ασφαλείας, όπως αυτό των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Ο υφυπουργός μάλιστα συνόδευε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψη του στον Έβρο και ήρθε με ελικόπτερο στην Κομοτηνή.

Κατά την συνάντηση, ο βουλευτής Ροδόπης υπογράμμισε την εξαγγελία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (πρόταση που διαβάσετε και μέσα από τον «Χ»), για την πρόσληψη 100 συνοριοφυλάκων στη Ροδόπη με κριτήριο την εντοπιότητα. Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης ζήτησε, επίσης, στήριξη και στις υποδομές και τα μέσα και έθεσε θέμα ίδρυσης αστυνομικού τμήματος στη Νυμφαία για την υποστήριξη των συνόρων ώστε να ανοίξουν τα σύνορα και για λεωφορεία, κάτι που θα τονώσει την τοπική οικονομία.

3 ημέρες, 12 συλλήψεις

Εν τω μεταξύ, το κυνήγι διακινητών παράτυπων μεταναστών συνεχίζεται σε όλο το μήκος κι εύρος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Με την Συνοριοφυλακή να είναι πλέον ενισχυμένη, περισσότερες είναι και οι συλλήψεις. Χαρακτηριστικό είναι πως το τριήμερο Παρασκευή 16/10 έως και Κυριακή 18/10 έγιναν 12 διαφορετικές συλλήψεις διακινητών παράτυπων μεταναστών στην ΑΜΘ, τρεις εκ των οποίων στο ν. Ροδόπης.

Πιο συγκεκριμένα, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου συνέλαβαν τον ημεδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) και να μεταφέρει, παράνομα, στην ενδοχώρα τρεις μη νόμιμους μετανάστες. 

Σε άλλη περίπτωση, έξωθεν του οικισμού Στυλάριου Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα έξι μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι το παραπάνω όχημα δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και τελικά εξετράπη της πορείας του, ανετράπη και προσέκρουσε σε κολώνα, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμό.

Σε άλλη περίπτωση, στην Κομοτηνή, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης συνέλαβαν έναν αλλοδαπό διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει, παράνομα, στην ενδοχώρα πέντε μη νόμιμους μετανάστες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 20/10/2020}