Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ισχύ το νέο μέτρο για τον κορωνοϊό – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Οδηγίες και εξαιρέσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας – Βεβαίωση για τη δουλειά, SMS για την επιτρεπτή έξοδο  – Δύο άτομα μόνο σε κάθε ΙΧ – Κατεβάστε τις φόρμες των βεβαιώσεων – «Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο» το μήνυμα Μητσοτάκη

Στο υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας απέναντι στην πανδημία ανέβηκε χθες η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να προχωρά στην απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης σε όλη την επικράτεια, αρχής γενομένης από σήμερα στις 6 το πρωί. Με ελάχιστες εξαιρέσεις και στενεύοντας απόλυτα την περίμετρο της κυκλοφορίας, «για το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας» έκανε λόγο στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θωρακίζοντας με το ύστατο μέτρο πρόληψης τη χώρα λόγω της ταχύτατης διασποράς του ιού.

Επικαλούμενος το «συλλογικό καλό», ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια κίνηση αποφασιστικότητας εξηγώντας πως «δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών», ενώ στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη σε πέντε υπουργούς της κυβέρνησης, για να εξειδικεύσουν με τη σειρά τους το πλαίσιο εφαρμογής της απαγόρευσης.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το πρωί

Οδηγίες και πρόστιμα

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Δηλώσεις Χαρδαλιά

Κοντρόλ από τους ένστολους

Τον έλεγχο της πιστής τήρησης των μέτρων έχουν αναλάβει από τις 6 σήμερα το πρωί:

– Η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Κάθε πολίτης που μετακινείται, ωστόσο, πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Διαφορετικά, η παράβαση τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Παντού με Βεβαίωση Κίνησης

Για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις είναι υποχρεωτική η Βεβαίωση Κίνησης, η οποία είμαι δύο ειδών:

Η βεβαίωση τύπου Α, η οποία αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Η Βεβαίωση Τύπου Β αφορά όλες τις μετακινήσεις πλην εργασίας (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα). Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Κατεβάστε τη βεβαίωση τύπου Α
Κατεβάστε τη βεβαίωση τύπου Β

Τέλος στους χώρους αναψυχής

Αυστηρότερα μέτρα τίθενται από σήμερα σε εφαρμογή και για τους κλειστούς χώρους, αφού δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Αστερίσκοι και εξαιρέσεις

Εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης, της Βουλής, κρατικούς λειτουργούς, τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καμία αλλαγή δεν επιφέρει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), αντίθετα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα λειτουργούν πλέον με πιο αραιά δρομολόγια. Επίσης, αποδεκτή είναι για την κυβέρνηση η μετακίνηση με ΙΧ, όταν σε αυτά επιβαίνουν μόνο οδηγός και ένας επιπλέον επιβάτης.

Στο διαδίκτυο οι Βεβαιώσεις

Για την προμήθεια και τη συμπλήρωση των Βεβαιώσεων Κίνησης, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα, forma.gov.gr στην οποία θα βρουν τα σχετικά έγγραφα για τη δήλωση τύπου Α και Β για τις μετακινήσεις μας.

Έξι SMS για… έξοδο

Επιμέρους διευκρινήσεις για τις Βεβαιώσεις Κίνησης έδωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης αναφορικά με μετακινήσεις τύπου Β (όλες πλην εργασίας), οι οποίες κατατάσσονται σε έξι κατηγορίες και γνωστοποιούνται στις Αρχές με τρεις τρόπους:

Με τη φόρμα που βρίσκεται στο site, forma.gov.gr,
Με ένα λευκό χαρτί στο οποίο μπορεί κανείς να γράψει απλώς μια δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμό του
Με την αποστολή sms σε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 αριθμούς (λόγους), 1-6 κενό κι έπειτα το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας του.

Διαλέγοντας τρόπο γνωστοποίησης, μπορεί κανείς να επικαλεστεί έναν από τους 6 λόγους:

Λόγος 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

Λόγος 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

Λόγος 3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Λόγος 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη

Λόγος 5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

Λόγος 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Δηλώσεις Πιερρακακη

Drones για τους παραβάτες

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων, ο πέλεκυς θα πέφτει βαρύς, καθώς μέχρι και ελικόπτερα και drone θα εποπτεύουν από ψηλά την κυκλοφορία, ενώ κλιμάκια και αυξημένες περιπολίες αστυνομικών θα επιβάλλουν όχι μόνο πρόστιμα των 150 ευρώ, αλλά και σοβαρότερες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από άλλες διατάξεις και επιφέρουν ακόμα και αυτόφωρα αδικήματα.

Μπλόκα της ΕΛΑΣ προβλέπονται και για τα διόδια, ώστε να αποφευχθούν εικόνες «ηρωικής εξόδου» προς την επαρχία, μεταφέροντας σε νέα εδάφη τον ιό.

Στην μάχη και η Αυτοδιοίκηση

Οι βασικές υπηρεσίες των ΟΤΑ δεν θα σταματήσουν ούτε λεπτό να εξυπηρετούν τους πολίτες διαβεβαίωσε χθες εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών ο Υφυπουργός Θόδωρος Λιβάνιος, ανακοινώνοντας παράλληλα πως το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναβαθμίστηκε ήδη, ώστε να δίνεται δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες είτε ακόμα και οι προμήθειες σε σούπερ μάρκετ μέσω δημοτικών υπαλλήλων.

Τέλος, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την υποχρεωτική διανομή συσσιτίων κατ’ οίκον, ενώ «Οι δημοτικές αρχές οφείλουν άμεσα να φροντίσουν ώστε κανένας άστεγος να μην βρίσκεται στο δρόμο, ενώ είναι επίσης επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των Ρομά και τη λήψη κατάλληλων μέτρων», κατέληξε.

Πηγή: https://www.protothema.gr 23/3/2020