Άνοιγμα σχολείων με όλους τους μαθητές (σε πλήρη σύνθεση)

Εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών

Την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση (δηλαδή  με όλους τους μαθητές), στις 7 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε ,ομόφωνα, στη σημερινή κοινή διαδικτυακή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας  με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν  επίσης αυξημένα μέτρα προστασίας , κατά τη λειτουργία των σχολείων, όπως:

Α. Χρήση της μάσκας στο Γυμνάσιο και Λύκειο.Δεν αποφασίστηκε εάν η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τους μαθητές. Η πιο πιθανή απόφαση που θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες είναι αρχικά να είναι προαιρετική για τους μαθητές.Πάντως στη σύσκεψη διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός εάν  θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα για τους μαθητές.

Β. Να γίνει ειδική ενημέρωση προφορική και έντυπη των μαθητών για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Γ. Θέσπιση διαφορετικών διαλειμμάτων των μαθητών. Ο διαχωρισμός θα γίνεται με κριτήριο την ηλικία των μαθητών.

Δ. Τα σχολεία να κλείνουν μόνο τοπικά σε επίπεδο, χωριού, πόλης ή Νομού, όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Κορωνοιού, και για όσες ημέρες κρίνει ο ΕΟΔΥ. Να ακολουθηθεί, δηλαδή αυτό που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, που αρχικά είχαν κλείσει σε   Νομούς, όπως Ηλεία, Ζάκυνθο  και Αχαία.

Ε. Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο, να λαμβάνονται μέτρα μόνο γι αυτό.

Ζ. Αποκλείστηκε το σενάριο πρωί απόγευμα μάθημα. Κι αυτό λόγω σειράς αντικειμενικών δυσκολιών.

Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το υπουργείο Παιδείας .

Όπως δήλωσε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως: «Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό.»

Στη σύσκεψη από πλευράς υπουργείου Παιδείας συμμετείχαν η υπουργός Ν. Κεραμέως, η υφυπουργός Σ. Ζαχαράκη  και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Πηγή: Esos.gr

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 18/8/2020}