Ανεμβολίαστοι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: Οι «ποινές» για τους μεν και τους δε

H πανδημία του κορονοϊού με τα αλλεπάλληλα κύματα, τα χιλιάδες κρούσματα, τις μεταλάξεις και τους εμβολιασμούς δημιούργησε μια διαφορετική καθημερινότητα από αυτή που είχαμε συνηθίσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού θεωρείται δεδομένο ότι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εμβολιάζεται ενώ ένα άλλο αρνείται να το κάνει.

Με την πορεία των κρουσμάτων να είναι και πάλι ανοδική βάζοντας σταδιακά στο «κόκκινο» πολλές περιοχές της χώρας, προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για τους χώρους εργασίας και τους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Για τα ισχύοντα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μίλησε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Ανεμβολίαστοι: Παράβαση καθήκοντος στο δημόσιο

Ερωτηθείς για το τί ισχύει για το Δημόσιο, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «η κυβέρνηση με διάταξη που θα φέρει θα προωθήσει διαδικασία ώστε να υπάρχει αναστολή σύμβασης και να μην πληρώνονται οι μη εμβολιασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. Όχι γενικά, αλλά μόνο εκεί που είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Υγειονομικοί για αρχή. Αυτό θα γίνεται βάσει του πειθαρχικού συμβουλίου. Ορίζει ο κώδικας ο πειθαρχικός ότι σε περίπτωση που δεν υλοποιεί το υπαλληλικό καθήκον ένας υπάλληλος προκύπτει πειθαρχικό παράπτωμα. Ως πειθαρχικό καθήκον προσδιορίζεται ό,τι προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις» σημείωσε.

Επομένως, προσέθεσε ο Κώστας Τσουκαλάς αν η κυβέρνηση φέρει μια διάταξη «που λέει ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και εκείνοι δεν εμβολιαστούν, τότε θα πουν ότι εκεί υπάρχει παράβαση καθήκοντος και θα προκύψει ποινή. Η ποινή αυτή θα είναι η αναστολή σύμβασης».

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά σε αυτή τη φάση «δεν μπορεί να υπάρξει απόλυση. Η οριστική παύση υπάρχει ως ποινή πειθαρχική. Αλλά προβλέπεται για ποινές που έχουν να κάνουν πιο πολύ με τέλεση ποινικών αδικημάτων. Απάτη, πλαστογραφία. Δεν μπορεί κάτι τέτοιο να συνδυαστεί με τον μη εμβολιασμό».

Τι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα

Για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει ένα άλλο, διαφορετικό πλαίσιο. «Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρεωτικότητα, δηλαδή εν προκειμένω στις ιδιωτικές δομές υγείας, ο μη εμβολιασμός μπορεί να αποτελέσει σπουδαίο λόγο απόλυσης».

Ερωτηθείς το τί μπορεί να συμβεί σε μια επιχείρηση όπου ένας εργαζόμενος αρνείται να εμβολιαστεί, ο Κώστας Τσουκαλάς υπογράμμισε: «Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν αποτελεί σπουδαίο λόγο για να απολυθεί αζημίως. Εδώ το ζήτημα είναι ότι ο εργοδότης έχει διευθυντικό δικαίωμα να διαρθρώσει την επιχείρησή του όπως θέλει. Από την άλλη, ο νόμος ρητά απαγορεύει τις διακρίσεις σε ό,τι αφορά την απόλυση. Υπάρχει το εξής ερώτημα: είναι απαγορευμένη διάκριση να αντιμετωπίσω κάποιον διαφορετικά λόγω εμβολιασμού; Αυτό θα τα κρίνουν τα δικαστήρια. Πριν απολύσει κάποιος θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα άλλα περιθώρια back office, εκ περιτροπής απασχόληση, τηλεργασία.

Να σημειωθεί πως ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι υπάρχει και το «εργαλείο» της άδειας άνευ αποδοχών. «Με το νόμο Χατζηδάκη απαιτείται και η συναίνεση εργαζόμενου (για την άδεια άνευ αποδοχών)» η οποία μπορεί να «τραβήξει» έως και για ένα χρόνο. Ο εργοδότης θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζητά εμβολιασμό και άδεια άνευ αποδοχών. Π.χ. να πει “σου ζητάω αφού δεν θέλεις (να εμβολιαστείς) να πάρεις μια άδεια άνευ αποδοχών, λίγων ημερών» ανέφερε καταλήγοντας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 19/7/2021}