Ενίσχυση της ανάπτυξης στη Θράκη, θέλουν οι ΗΠΑ

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν από την Κομοτηνή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο δικηγόρος Γιάννης Ντάφος – Τα δύο αεροδρόμια, το κακό σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά κι οι νέοι που έχουν φύγει (ανεπιστρεπτί;) από την περιοχή

Η επόμενη μέρα της Θράκης και το στοίχημα ανάδειξης της περιοχής σε  διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, σε ελκυστικό επενδυτικό και τουριστικό προορισμό αλλά και σε εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης «Thrace: Towards A New Investment Era», που διεξήχθη στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο πάνελ συμμετείχε η Ελίζαμπεθ Λι, γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν έκρυψε το αυξημένο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για την περιοχή, ανέδειξε τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα της Θράκης. «Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Θράκης γιατί υπάρχει μεγάλη πολιτιστική διαφορετικότητα και ποικιλομορφία. Το κλειδί για την αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού είναι η υποδομή. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μεταφορές. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντάθηκαν οι συζητήσεις για τις στρατηγικές δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά της ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε μία δήλωση που θα συζητηθεί πρότεινε: «Το λιμάνι ως εμπορικός κόμβος μπορεί να λειτουργεί ως εναλλακτική δίοδος για τον Βόσπορο».

Η παρουσία της Κομοτηνής

Την Κομοτηνή στο πάνελ εκπροσώπησαν ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο δικηγόρος Γιάννης Ντάφος.

«Διεθνή ελκυστικό επενδυτικό και ιδιαίτερο τουριστικό προορισμό», «εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ», «σταυροδρόμι συνδυασμένων μεταφορών και εξαγωγικού εμπορίου» χαρακτήρισε σε διάφορες αποστροφές του λόγου του τη Θράκη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. 

Πως η Θράκη θα μπορούσε να προσελκύσει ξανά τους νέους που έφυγαν, εάν δεν υπήρχε πλέον «ο φόβος της αναξιοκρατίας, ο φόβος μη  ανεύρεσης καλά αμειβόμενης εργασίας  και η υψηλή φορολογία», είπε ο Γιάννης Ντάφος και υποστήριξε: «Αν όλα αυτά αλλάξουν σας διαβεβαιώ πως πολλοί νέοι θα είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν», ζητώντας από την πολιτεία να επενδύσει στη στήριξη της νεολαίας.

Τί λείπει από τη Θράκη;

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Πρέπει να γίνει ένα μακρόπνοο σχέδιο δεκαετίας», υποστήριξε από θέσης του ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου, ζητώντας να καταρτιστεί για την περιοχή ένα business plan που να έχει τους 17 στόχους της βιώσιμης  ανάπτυξης.

Τί λείπει από τη Θράκη για να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό; Και γιατί η Θράκη αποτελεί ελκυστικό προορισμό; Ο Ντανίλο Στογιάνοβιτς, διευθυντής εργοστασίου της JTI στην Ξάνθη (ΣΕΚΑΠ), απάντησε αναφερόμενος στα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής: «είναι ένα σταυροδρόμι, μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για επενδυτές. Υπάρχουν χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπάρχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. 

Υπάρχει το κλίμα. Τί θα μπορούσε να βελτιωθεί; Θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους σπουδαστές για να μπορέσουν να μπουν στην αγορά και να έχουμε το  brain gain. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, που είναι στην καρδιά της περιφέρειας. Δεν είναι τόσο καλό το σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπάρχουν ωστόσο δυο αεροδρόμια στην περιοχή».

«Να ακουστεί η φωνή της Θράκης»

«Είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή της Θράκης τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές ακροατήριο. Να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα και να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα», είπε ο Ιωάννης Κιρκινέζης διευθυντής Ανάπτυξης της Hill International, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 12/4/2022}