Χαρδαλιάς: Τι (δεν) θα ανακοινώσει την Παρασκευή – Οι αλλαγές & το νέο lockdown

Την Παρασκευή ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς  αναμένεται να ανακοινώσει:

Πρώτον: Παράταση του lockdown έως τις 6 το πρωί της 25ης Ιανουαρίου.

Δεν θα αλλάξει κάτι σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις πολιτών από τις 5:00 έως τις 21:00 για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και μόνο

Δεύτερον: Το άνοιγμα του click away και του click in shop:

«Ο  Πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως την πρόθεση της Κυβερνήσεως. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί με στοιχεία στην Επιτροπή, ώστε να πειστούν οι ειδικοί και να πάρουμε το «πράσινο φως». Ως Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε «ανάσα» στην αγορά», δήλωσε σήμερα (στα Παραπολιτικά) ο αρμόδιος υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας και παρακολουθούμε κάθε χώρα της Ευρώπης, πότε άνοιξαν τις αγορές τους, με τι κανόνες και τι επίπτωση είχε αυτό στην εξέλιξη της πανδημίας στη δική τους χώρα. Έχουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο ευκρινή εικόνα, του πως και με ποιον τρόπο οι αποφάσεις επηρεάζουν. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι  φορείς του λιανεμπορίου επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνει επανέναρξη της λειτουργίας   των καταστημάτων από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με τη μέθοδο του click in shop στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, τα καταστήματα αυτά έχουν ήδη πληγεί λόγω εγγενούς αδυναμίας αξιοποίησης της «παράδοσης εκτός», ενώ παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων. Συνεπώς είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα ανοίξουν εφόσον βέβαια και η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι θετική.

Το click in shop αναμένεται να λειτουργήσει ως εξής: Οι καταναλωτές θα επισκέπτονται τo κατάστημα με προγραμματισμένο ραντεβού, προκειμένου να δοκιμάσουν το προϊόν. Πριν από την προσέλευση θα λαμβάνουν από το μαγαζί ένα SMS με την ώρα και την ημερομηνία που πρέπει να βρίσκονται στο κατάστημα. Θα έχουν στη διάθεσή τους 3 τρεις ώρες για αγορές από τη στιγμή που θα στείλουν το μήνυμα στο 13033.

Τρίτον, το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, που πιθανότατα θα πάρει παράταση για, τουλάχιστον, μία εβδομάδα.

Δηλαδή, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται απίθανό να ανοίξει η β΄βάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, πολλοί μιλούν για αρχές Φεβρουαρίου, και βλέπουμε…

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 13/1/2021}