Αλεξανδρούπολη: Πανήγυρις Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος (photos)

Πλήθος πιστών και εκπρόσωποι τοπικών αρχών παρακολούθησαν τις λατρευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Εξώπολη Αλεξανδρούπολης

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου η Εκκλησία μας εόρτασε τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού και στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης πανηγύρισε ο ομώνυμος και μεγαλόπρεπος Ιερός Ναός στην περιοχή της Εξώπολης.

Για τις εορταστικές εκδηλώσεις ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος προσκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο, ο οποίος επί πολλά έτη διηκόνησε στην Ιερά Μητρόπολή μας ως διάκονος και ιεροκήρυκας, όντας πνευματικό τέκνο του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Ρούσσα (νυν Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης).

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Αυγούστου τελέσθηκε στον κατάμεστο από πλήθος κόσμου Ιερό Ναό ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος καλωσόρισε τον Σεβ. Σιδηροκάστρου στην πόλη μας, μια πόλη οικεία σ’ αυτόν αφού την υπηρέτησε από πολλές θέσεις για πολλά χρόνια στο πλάι του Γέροντα κ. Ανθίμου (Ρούσσα).

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης κ. Μακάριος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση που του απηύθυνε και για το εορταστικό διήμερο που βρέθηκε στην πόλη μας, μια πόλη και μια Μητρόπολη με καλούς ιερείς, μεγαλόπρεπους Ναούς και πλήθος πιστού λαού. Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος μίλησε για το Φως του Χριστού στη ζωή των χριστιανών και πως πρέπει να ακολουθούμε αυτό το Χριστό για να φωτίζεται η κάθε πτυχή της καθημερινότητά μας και να αγιάζεται η ζωή μας.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Μακαρίου και συνιερουργούντος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου. Την ώρα της θείας κοινωνίας των ιερέων στο ιερό βήμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος μίλησε προς το εκκλησίασμα και παίρνοντας αφορμή από τη φράση του Αποστόλου προς το Χριστό “καλόν εστί ώδε είναι” κατά τη Μεταμόρφωση, μίλησε για την Εκκλησία του Χριστού που είναι ένας τόπος που οι χριστιανοί βρίσκονται κοντά στο Χριστό, και μαθαίνουμε μέσα σ’ αυτήν να αγαπούμε, να συγχωρούμε και να ανεχόμεθα ο ένας τον άλλον, και μέσα σ’ αυτήν ζούμε την επί γης Βασιλεία του Θεού.

Ακολούθως, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν, κατά το έθος, οι απαρχές της αμπέλου, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος διένειμε σε όλο το εκκλησίασμα το αντίδωρο και είχε την ευκαιρία να δει και να ευλογήσει παλαιούς γνωστούς του από τα χρόνια που διηκόνησε στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. (Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ🙂

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.alexpolisonline.com/, 6/8/2018}