Δημοψήφισμα για το όνομα των Σκοπίων ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης

«Έγκλημα που συντελείται σε τρεις πράξεις» χαρακτήρισε την αλλαγή ονόματος των Σκοπίων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος, που συμμετείχε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης όπου συζητήθηκε η θέση του σώματος απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αν τελικώς κυρωθεί από το ελληνικό Κοινβούλιο θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση των Βαλκανίων.

Ο Μητροπολίτης της Αλεξανδρούπολης, εξήγησε ότι το πρώτο έγκλημα είναι η παραχώρηση της μακεδονικής γλώσσας στα Σκόπια, το δεύτερο η παραχώρηση της μακεδονικής ιθαγένειας και το τρίτο η παραχώρηση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία. Ο κος Άνθιμος δεν πήρε σαφή θέση ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση ώστε να μην κυρώσει αυτή τη συμφωνία, είπε όμως ότι «πρέπει να βρεθούν τα εργαλεία εκείνα, που θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα», σημειώνοντας και πως «οι έξυπνοι αλλάζουν άποψη».

Το εργαλείο ωστόσο, που αναζητά ο κος Άνθιμος θα μπορούσε να είναι ένα Δημοψήφισμα, αφού επί αυτού του ενδεχομένου κλήθηκαν να συζητήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αλεξανδρούπολης στην διευρυμένη συνεδρίαση του οργάνου το απόγευμα της Τετάρτης. Στην εναρκτήρια τοποθέτηση του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης είπε ότι κατόπιν ανάγνωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και συζήτησης με δύο επιστήμονες, ασπάστηκε τη θέση ότι αυτή είναι μη επωφελής για την Ελλάδα και ως εκ τούτου κάλεσε τους συναδέλφους του να τοποθετηθούν για το εάν συμφωνούν με το να αποσταλεί στην κυβέρνηση ένα αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος βρήκε σύμφωνο πρωτίστως τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος πρότεινε αυτό να γίνει ακόμη και ατύπως αν τελικά η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα, ενώ δήλωσε αντίθετος ως προς τη συμφωνία και υπενθύμισε σε όλους το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κατά την έναρξη των ελληνοσκοπιανών διαπραγματεύσεων στο οποίο δηλωνόταν ρητά η αντίθεση της Περιφέρειας στη χρηση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων.

Εκτός του κου Πέτροβιτς, από το μικρόφωνο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης τοποθετήθηκαν επί της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ.

Αμφότεροι τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας και ο μεν πρώτος μετέφερε στο Σώμα την αρνητική θέση των προέδρων όλων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ και είπε ότι «το Επιμελητήριο βλέπει θετικά και τη διοργάνωση συλλαλητηρίων, ενώ δεν λέει όχι και σε κλεισιμο καταστημάτων εις ένδειξιν διαμαρτυρίας».

Ο χαρακτηρισμός των Σκοπίων ως «περίκλειστο κράτος» και εξ αυτού του χαρακτηρισμού προκύπτουσα πρόσβαση τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, προβλημάτισαν ιδιαίτερα τον κο Χατζημιχάηλ, ο οποίος υπόμνησε ότι ούτε η Βουλγαρία, ούτε η Αλβανία έχουν αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα στα Σκόπια, παρά το γεγονός ότι τα έχουν αναγνωρίσει ως «Μακεδονία» (σ.σ. ο χαρακτηρισμός ‘περίκλειστο κράτος’ προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο και αφορά κράτη που δεν βρέχονται από θάλασσα – Εν ολίγοις τα κράτη αυτά δικαιούνται υπό όρους χρήσης της θάλασσας των όμορων τους κρατών). Λόγω της ιδιότητας του, ο κος Χατζημιχαήλ διερωτήθηκε και για την τύχη που θα έχουν τα εμπορικά σήματα που εμπεριέχουν τον όρο ‘Μακεδονία ή παράγωγά του και έκλεισε τασσόμενος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τον κο Χατζημιχαήλ έκλεισε ο κύκλος των τοποθετήσεων των προσκεκλημένων της Συνεδρίασης, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν και οι τέσσερις βουλευτές του Έβρου, που όμως για τους δικούς του λόγους ο καθένας δεν παρέστησαν.

Τι είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων

Σύμπασες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκαν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της απόσυρσης ή της τροποποίησης της υπέρ των ελληνικών εθνικών συμφερόντων, όμως δεν τάχθηκαν όλες υπέρ της πρότασης για τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος.

Ο Απόστολος Φωτιάδης από την παράταξη «Δήμος και Δημότες» έκανε μία ιστορική αναδρομή όχι μόνο στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά στις ‘παραχωρήσεις’ που έχει κάνει η Ελλάδα ανά τα χρόνια για να καταλήξει στην δήλωση ότι αυτές ακόμη κι αν είναι ελάχιστες, στερούν μέρος της εθνικής της κυριαρχίας και στο ότι πρέπει να γίνει το περί ου ο λόγος Δημοψήφισμα.

Ο Σάββας Δευτεραίος της Λαϊκής Συσπείρωσης σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θέσεις που πρεσβεύει το ΚΚΕ για το Σκοπιανό, σημείωσε ότι η αποψη που πρεσβεύει η παράταξή του είναι πως το ονοματολογικό των Σκοπίων γίνεται προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η παράταξη του λεει ‘όχι’ στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επειδή όμως το ονοματολογικό των Σκοπίων έχει τον συγκεκριμένο προσανατολισμό, η παράταξή του δεν βλέπει τον λόγο να διεξαχθεί Δημοψήφισμα, αφού αυτό συνεκδοχικά δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού (είτε της Ελλάδας, είτε των Σκοπίων).

Ο Παύλος Μιχαηλίδης από την ΑΝΑ.Σ.Α. ανέτρεξε σε παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, με την οποία δηλώνονταν η αντίθεση των Συμβούλων και του Σώματος στη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ στο όνομα των Σκοπίων, και σημείωσε ότι με εκείνη ως γνώμονα δεν τίθεται θέμα συναίνεσης με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος όμως έβαλε στο τραπέζι και μία άλλη παράμετρο συγκρίνοντας την συγκεκριμένη συνεδρίαση με το συλλαλητήριο που είχε γίνει στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή και συγκρίνοντας την προσέλευση του κόσμου στη μία και στην άλλη διαδικασία.

«Γιατί ο λαός αυτοοργανώνεται, αλλά δεν έρχεται εδώ;» διερωτήθηκε ο κος Μιχαηλίδης και απάντησε στο ερώτημα του λέγοντας «γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του σε όλους μας» και κάλεσε τους συναδέλφους του να προβληματιστούν επ’ αυτού.

«Αν τα Σκόπια δεν δέχονται ούτε κατόπιν της διαμεσολάβησης του Ο.Η.Ε. την εκφρασμένη θέση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας από το 1992 ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα πάψει να τα αναγνωρίζει με την προσωρινή ονομασία FYROM και θα επανέλθουν σε ισχύ οι από 16 Φεβρουαρίου 1994 αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για εμπάργκο κατά του κρατιδίου των Σκοπίων», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Τζανίδης της παράταξης «Αλλάζουμε τώρα!», τασσόμενος και αυτός υπέρ της διεξαγωγής Δημοψηφίσματος ενώ η παράταξη ΝΕΟΙ Άνθρωποι δεν παρέστη.

Το Συλλαλητήριο της Κυριακής που ‘άναψε φωτιές’ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων ακούστηκαν και τοποθετήσεις Συμβούλων από όλες τις παρατάξεις και καμία από αυτές δεν ήταν θετική ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η συζήτηση κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους δεν έλειψαν και οι εντάσεις όταν ο κος Λαμπάκης δέχθηκε κριτική για την μη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο που εγινε για το Σκοπιανό στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή. Πρώτος ‘όπλισε’ προς αυτή την κατεύθυνση ο Παύλος Μιχαηλίδης, συνεπικουρούμενος αργότερα από τον Μάριο Γουδουλάκη της παράταξης «Δήμος και Δημότες», ωστόσο η απάντηση του κου Λαμπάκη σε αμφότερους τους συναδέλφους του ήταν ότι ο ίδιος δεν είναι αντίθετος με κανένα συλλαλητήριο, όμως δεν μπορούσε να παρίσταται σε αυτό της Κυριακής. «Δεν είμαι ο τιραμόλας» είπε χαρακτηριστικά και σε έντονο ύφος ενώ επικαλέστηκε και την εκπροσώπηση του Δήμου διά του κου Χρήστου Γερακόπουλου τον οποίο χαρακτήρισε ως «τα μάτια του και τη φωνή του» στην διοργάνωση».

Όταν ‘κατηγορήθηκε’ για το ότι ο ίδιος δεν πρωτοστάτησε στη διεξαγωγή ενός συλλαλητηρίου, ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της θέσης του λέγοντας ότι ο στόχος του εξαρχής ήταν να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της Συμφωνίας και να συλλέξει κριτικές από διάφορες κατευθύνσεις. Ανέφερε ακόμη ότι τώρα πια που έχει αποκρυσταλλώσει αντίθετη άποψη, ενεργεί προς την κατεύθυνση της αμφισβήτησης αυτής της Συμφωνίας με τις δυνατότητες που του δίνει ο θεσμικός του ρόλος.

Δείτε εδώ βίντεο με την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Άνθιμου σχετικά με το Σκοπιανό.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 12/7/2018}