Αλεξανδρούπολη: Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη για το όνομα των Σκοπίων, ώστε αυτό να μην περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’.

«Δεν αναγνωρίζουμε καμία συμφωνία» φώναξαν οι διαδηλωτές της πλατείας του Φάρου, που ανταποκρίθηκαν στο ιντερνετικό κάλεσμα των διοργανωτών, οι οποίο προτίμησαν να μην «συστηθούν» στον κόσμο, παρά να πουν ότι το «συλλαλητήριο το διοργανώσατε εσείς, εμείς, άπαντες».

Στη διαδήλωση πήραν μέρος άτομα κάθε ηλικίας και εκπροσωπήθηκαν ο δήμος Αλεξανδρούπολης, η Μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης και η αντίστοιχη του Διδυμοτείχου καθώς και η Ένωση Αποστράτων Στρατού Ξηράς Έβρου. Αμφότεροι οι εκπρόσωποι των Μητροπολιτών αφού κατέστησαν σαφές ότι η Εκκλησία αντιτίθεται στην χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ και των παραγώγων του στο όνομα των Σκοπίων, τόνισαν την ανάγκη για ενότητα και αποφυγή του εθνικού διχασμού.

Ο εκπρόσωπος του δήμου Αλεξανδρούπολης αιτιολόγησε την απουσία του δημάρχου λέγοντας ότι «προσωπικοί  λόγοι τον κρατούν εκτός πόλης», ωστόσο οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την «δικαιολογία». Παρόλα αυτά, ο κος Χρήστος Γερακόπουλος κάλεσε τους διοργανωτές, αλλά και όσους επιθυμούν, να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει τις επόμενες ημέρες με θέμα την Συμφωνία των Πρεσπών και την έκδοση ψηφίσματος επί αυτής. Σημειωτέον, η συνεδρίαση θα γίνει σε συνέχεια της απόφασης των ΚΕΔΕ  – ΕΝΑΕ για συζήτηση του θέματος στον α και β βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την έκδοση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία που κάλυψε τις δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, ο εθνικός ύμνος ακούστηκε πολλές φορές και δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες και εφόσον δεν έχει υπάρξει πολιτική εξέλιξη που να τους ικανοποιεί.