Τουρκία: Ακύρωση της Navtex για την 28η Οκτωβρίου

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επικαλείται στρατιωτικές πηγές και υποστηρίζει ότι η ακύρωση γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία ακυρώνει τη Navtex για τις στρατιωτικές ασκήσεις, η οποία είχε προγραμματιστεί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επικαλείται στρατιωτικές πηγές και υποστηρίζει ότι η ακύρωση γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο ΙΗΑ μετέδωσε επικαλούμενο πηγές ασφάλειας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ακύρωσαν αμοιβαία ως ένδειξη καλής θέλησης τις Navtex που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως για την ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τη Navtex για τις 29 Οκτωβρίου και η Τουρκία αντίστοιχα για τις 28 Οκτωβρίου. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η Τουρκία ακύρωσε τη δική της Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο ως ένδειξη καλής θέλησης» ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλαν το μήνυμα ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 26/10/2020}