Οι αγορές της Θράκης προσαρμόζονται στα κελεύσματα των τουριστών-καταναλωτών

Αντιδράσεις από όσους υποστηρίζουν ότι παράταση ωραρίου σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας για τους εργαζομένους – Το επιχείρημα ότι οι επισκέπτες τουρίστες που παραθερίζουν και διαμένουν στα ξενοδοχεία της Ξάνθης, πραγματοποιούν την έξοδό τους προς το κέντρο της πόλης μετά τις 20:00

Οι αγορές της Θράκης προσαρμόζονται στα κελεύσματα των τουριστών-καταναλωτών. Το έπραξε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης διαμορφώνοντας το θερινό ωράριο λειτουργίας του με βάση τα νέα δεδομένα από την παρουσία ξένων καταναλωτών. Το πράττει τη φετινή χρονιά και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, όπως προκύπτει από πρόσφατη απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Ανάπτυξης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας. Απόφαση φυσικά που συνάντησε αντιδράσεις, από όσους υποστηρίζουν ότι παράταση ωραρίου σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας για τους εργαζομένους, σε συνέχεια της απόφασης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, το οποίο εξέφρασε τη διαφωνία του στη διεύρυνση ωραρίου.

Το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης αφορούσε στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κατά μισή ώρα και έως τις 21:30 μ.μ. κατά το απογευματινό άνοιγμα της Τρίτης και Πέμπτης, για την περίοδο από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2018, με τα παρακάτω επιχειρήματα: Την άκρως επιτυχημένη και ιδιαίτερα αποτελεσματική εφαρμογή του αιτούμενου ωραρίου κατά τις θερινές περιόδους του 2016-2017. Την ύπαρξη “νεκρού”, μη παραγωγικού χρονικού διαστήματος από 18:00 έως 19:30 (αναφορικά με την επισκεψιμότητα) κατά την απογευματινή λειτουργία της αγοράς τη θερινή περίοδο. Το φαινόμενο αιτιολογείται κυρίως από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και από τις προτεραιότητες του καταναλωτικού κοινού (παραλία), το οποίο κατέρχεται στην αγορά μετά τις 19:00. Τη διαπίστωση ότι οι επισκέπτες τουρίστες που παραθερίζουν και διαμένουν στα ξενοδοχεία της πόλης, πραγματοποιούν την έξοδό τους προς το κέντρο της πόλης μετά τις 20:00. Είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης.

Η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης το οποίο σε απάντησή του έκανε γνωστό ότι δε συμφωνεί με το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης. Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία, με τέσσερις ψήφους υπέρ και τρεις κατά ενέκρινε την παράταση ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων πέραν του εθνικού πλαισίου ωραρίου, στην πόλη της Ξάνθης, κατά μισή ώρα και έως τις 21:30 μ.μ. κατά το απογευματινό άνοιγμα της Τρίτης και Πέμπτης, για την περίοδο από 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2018.

Κατά της απόφασης ψήφισαν οι κ.κ. Τσαλδαρίδης Αναστάσιος, Τραϊφόρος Βασίλειος και Ζιμπίδης Γεώργιος  υποστηρίζοντας «συμφωνούμε με τις απόψεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου γιατί η παράταση ωραρίου σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας για τους εργαζομένους».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια λειτουργεί με βάση ένα διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν θερινό ωράριο, με τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν στις επτά το απόγευμα (19:00) και να κλείνουν στις δέκα το βράδυ (22:00).

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, της Δήμητρας Συμεωνίδου, 29/7/2018}