Και τι θα γίνει αν η Τουρκία επιβάλλει εμπάργκο στη Θράκη;

Έως και συγκινητική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης μετά τη σύλληψή τους στη μεθόριο την 1η Μαρτίου.

Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης έχουν μαζί τους την ελληνική κοινή γνώμη, η οποία συλλήβδην θωρεί άδικη την κράτηση τους ή έστω την αντίδραση της Τουρκίας σε ένα τυχαίο περιστατικό πολύ υπερβολική.

Πέρα από το ιντερνετικό κύμα αντίδρασης, τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις διαδηλώσεις, οι Εβρίτες έχουν επιβάλλει και ένα σιωπηρό εμπάργκο στην αγορά της Τουρκίας και δη της Αδριανούπολης. Αν και πολλοί θεώρησαν τις αρχικές περί τούτου δηλώσεις ως υπερβολικές, διαψεύστηκαν από την ιστορία αφού μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αδριανούπολης δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι Έλληνες δεν επισκέπτονται πλέον την αγορά της πόλης και δίνοντας μία τάξη μεγέθους είπε χαρακτηριστικά ότι η εκεί αγορά δεχόταν συνήθως περίπου 1500 Έλληνες καταναλωτές την εβδομάδα.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος βέβαια βρίσκονται οι Τούρκοι, οι οποίοι επιλέγουν κατά κόρον την Ελλάδα για διακοπές και ειδικά τον Έβρο και τη Θράκη για πολύ συχνά mini-trips σε όλη τη διάρκεια του έτους. Τι θα γίνει όμως, αν το εμπάργκο αντιστραφεί και οι Τούρκοι αποφασίσουν να αποστραφούν την Θράκη;

Μιλώντας με βάση τα δεδομένα που έφερε στο φως η σχετική έρευνα της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ), αν οι Τούρκοι πάψουν να επισκέπτονται την περιοχή, τότε η Θράκη θα χάσει το 40% του εισοδήματός που αποκομίζει από τους τουρίστες που την επισκέπτονται!

Η περί ης ο λογος έρευνα, κατέδειξε ότι το 6% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος της Θράκης είναι «τουριστικο», προέρχεται δηλαδή από τους αλλοδαπούς που την επισκέπτονται και περίπου το μισό από αυτό προέρχεται από τους Τούρκους τουρίστες (σε ποσοστό 40.74%).

Προς το παρόν βέβαια δεν διαφαίνεται τάση των Τούρκων να πάψουν να επισκέπτονται την περιοχή λόγω του περιστατικού της κράτησης των στρατιωτικών, όμως  η αγοραστική-καταναλωτική τους δύναμη έχει επηρεαστεί ως ένα βαθμό εξαιτίας της πτώσης της λίρας έναντι του ευρώ, η οποία μάλιστα πρόσφατα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό (περίπου 1 προς 5).