80 χρόνια από τη μάχη του Οχυρού Νυμφαίας

Χωρίς εκδηλώσεις τιμής και παρουσία κόσμου

Χωρίς εκδηλώσεις και παρουσία κόσμου, τιμάται φέτος η 80η επέτειος από την Μάχη του Οχυρού Νυμφαίας. Θυμίζουμε πως το Οχυρό κατασκευάστηκε το 1936-1940 και αποτελεί ένα από τα έργα οχύρωσης του Ιωάννη Μεταξά. Τον Απρίλη του ‘41 ο Γερμανικός στρατός επιτέθηκε και τελικά κατέκτησε το οχυρό, οι άντρες του οποίου αντιστάθηκαν γενναία.

Την νύκτα της 7ης Απριλίου 1941, στις 23.30, ο διοικητής του Οχυρού ταγµατάρχης Αναγνωστός Αλέξανδρος, μετά από βομβαρδισμό του Οχυρού από τον γερμανικό στρατό, θεώρησε ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί και αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού. Τα µεσάνυκτα της 7ης προς την 8η Απριλίου 1941, το Οχυρό παραδόθηκε. Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν νεκροί 7, τραυματίες 23 και των Γερµανών νεκροί 200, τραυματίες 1.500.

Από το 2000 το Οχυρό Νυμφαίας λειτουργεί ως στρατιωτικό μουσείο, ενώ κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή «δίπλα» στην επέτειο, γίνονται εκδηλώσεις απόδοσης τιμής και μνήμης στους πεσόντες ήρωες, με χαρακτηριστικούς τους επτά συν ένα πυροβολισμούς στον αέρα, που συμβολίζουν τους επτά Έλληνες ήρωες που έπεσαν υπέρ της πατρίδας. – Φωτογραφία αρχείου

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 6/4/2021}