Κομοτηνή: Το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Διαβάστε αναλυτικά ποιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 24 και 25/05

Γνωστό έγινε από την Περιφέρεια ΑΜΘ το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, για την Πέμπτη 24 & Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Στην έδρα της Περιφέρειας, Κομοτηνή, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω γενικές εκδηλώσεις:

  • Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών του νομού, από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης Μαρτίου μέχρι και την Δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2022.
  • Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ, και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2022 και φωταγώγηση των στρατοπέδων.
  • Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από άγημα εννέα ατόμων και έναν επικεφαλής, τμήμα στρατιωτικής μουσικής αποτελούμενης από έξι οπλίτες και έναν αξιωματικό ως επικεφαλής και δύο οπλίτες στρατονόμους, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 στις 08:00π.μ.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022

08:00 Έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες ΣΝ.

10:30 Επιμνημόσυνη δέηση, στο Ηρώο της Πόλης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και θα ακολουθήσει απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων παρουσία αρχών, από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς. Η παρουσία των σχολείων αφορά μόνο στο σημαιοφόρο, τους παραστάτες και τον/την επικεφαλής εκπαιδευτικό.

Τέλος προσέλευσης εκπροσώπων σχολείων 10:15 π.μ.

Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες Υπηρεσίες, και τα ΝΠΔΔ.

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022

08:00 Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.

10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 π.μ.

Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί στον Ιερό Ναό ο πανηγυρικός της ημέρας από κα Κατερίνα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

10:50 Επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα μπροστά στον ανδριάντα του Εθνεγέρτη Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στο χώρο του Ηρώου της πόλης και θα ακολουθήσει

Κατάθεση στεφάνων, πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Θα πραγματοποιηθεί από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, εκπροσώπους των δημοσίων αρχών, οργανισμών και ιδρυμάτων, εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και από εκπροσώπους των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδοθούν από άγημα εννέα ατόμων και έναν επικεφαλής, τμήμα στρατιωτική μουσικής αποτελούμενης από έξι οπλίτες και έναν αξιωματικό ως επικεφαλής και δύο οπλίτες στρατονόμους.

12:00 Παρέλαση των πολιτιστικών οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας με ολιγάριθμα τμήματα, των σωμάτων Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κ.λ.π.

Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας και η οδός Ορφέως.

Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από την ΛΑΦΚ.

Η παρέλαση παρακαλούμε να περιοριστεί σε συνολική χρονική διάρκεια 60 λεπτών και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας για την καταπολέμηση του covid-19 καθώς και για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων, τα τμήματα των σχολείων και των συλλόγων της πόλης που επιθυμούν να παρελάσουν καλούνται να τηρήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

  • Τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας να παρελάσουν με μία μικτή διμοιρία περίπου 40 ατόμων ή με δύο (μια αρρένων και μία θηλέων) ίσου συνολικού αριθμού, τηρουμένης της απόστασης του 1 μέτρου μεταξύ των παιδιών
  • Οι σύλλογοι και τα λοιπά σωματεία να παρελάσουν μόνο με τους σημαιοφόρους και παραστάτες και στην κατάθεση στεφάνων να εκπροσωπηθούν μόνο από ένα άτομο
  • Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους όσους συμμετέχουν στην παρέλαση.

18:10 Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Το στρατιωτικό σκέλος της εκδήλωσης παρακαλείται να ρυθμίσει ο ΑΔΦΚ, της Δημόσιας Τάξης η Αστυνομική Δ/νση Ροδόπης, της δε εθιμοτυπίας ανάλογα, με την αρμοδιότητά τους, η Περιφέρεια ΑΜΘ διά των υπηρεσιών της στην ΠΕ Ροδόπης. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 17/3/2022}