2.000 όπλα στη Ροδόπη χωρίς άδεια κατοχής

Οι κάτοχοί τους έχουν πάνω από μία δεκαετία να επισκεφτούν ψυχίατρο, νευρολόγο και παθολόγο – «Οι κυνηγοί ελέγχονται κάθε χρόνο για άδειες» ξεκαθαρίζει ο Π. Χαλβατζής ενώ χαρακτηρίζει «τεράστια ευθύνη» την οπλοκατοχή

Χωρίς άδεια κατοχής βρίσκονται σε σπίτια του Νομού περίπου 2.000 όπλα, σύμφωνα με καταγγελία του Παναγιώτη Χαλβατζή στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, εάν αναλογιστούμε σε πόσα σπίτια πόλης και χωριών υπάρχει από έστω ένα αδήλωτο όπλο.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπλα θεωρούνται όχι μόνο τα πιστόλια αλλά «κάθε μηχάνημα, το οποίο, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο, εκτοξεύει βλήμα ή χημικές ουσίες ή ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα ή να προκαλέσει πυρκαγιά και ιδίως κάθε πυροβόλο όπλο, χειροβομβίδα και νάρκη κάθε τύπου, όπως και κάθε συσκευή που μπορεί να προκαλέσει με οποιονδήποτε τρόπο τα ανωτέρω αποτελέσματα».

Για τα όπλα αυτά, οι κάτοχοί τους δεν έχουν εμπρόθεσμα ανανεώσει την άδεια οπλοκατοχής, άρα δεν έχουν επισκεφτεί τους κατάλληλους ιατρούς για να πιστοποιήσουν ότι δύνανται να οπλοφορούν. «Μόνο στην Κομοτηνή, στο γραφείο όπλων και εκρηκτικών του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής είναι στα 2.000 όπλα αυτά που δεν έχουν ανανεώσει τις άδειες κατοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Χαλβατζής, ο οποίος μετέφερε και μία προσωπική -«αυθαίρετη» όπως την χαρακτήρισε- εκτίμηση ότι στο Νομό υπάρχουν περίπου 20.000 αδειοδοτημένα όπλα.

Ο πρόεδρος των κυνηγών χαρακτήρισε «τεράστια ευθύνη» την οπλοκατοχή, κατακεραυνώνοντας όσους δεν έχουν άδειες, τους οποίους χαρακτήρισε ανεύθυνους.

Έχουν να επισκεφτούν ψυχίατρο μία δεκαετία

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η άδεια οπλοκατοχής είναι δεκαετούς διάρκειας. Για την απόκτηση αλλά και την ανανέωσή της απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη ψυχιάτρου, παθολόγου και νευρολόγου, για να αποδειχθεί ότι ο κάτοχος-χρήστης είναι ικανός, σωματικά και ψυχιατρικά, να χρησιμοποιεί το όπλο του μόνο για νόμιμες ενέργειες και με τον προσήκοντα τρόπο.

Επίσης, απαιτείται κατάθεση δικαιολογητικών όπως ο τόπος μόνιμης κατοικίας. Η άδεια είναι δεκαετούς διάρκειας και δύο μήνες προ της λήξης της, ο κάτοχος οφείλει να επανακαταθέσει επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά και τις ιατρικές αποφάσεις ενυπόγραφες από τους αντίστοιχους επιστήμονες. Ακόμη, οφείλει να προσκομίσει το όπλο του για έλεγχο στην Αστυνομία.

Επομένως, αδήλωτα όπλα σημαίνει πως ο κάτοχός τους έχει να επισκεφτεί ψυχίατρο, νευρολόγο και παθολόγο μία δεκαετία!

Π. Χαλβατζής: «Οι κυνηγοί ελέγχονται κάθε χρόνο»

Ως προς το προφίλ όσων κατέχουν αδήλωτα όπλα, ο Παναγιώτης Χαλβατζής ξεκαθαρίζει πως δεν είναι εν ενεργεία κυνηγοί: «με τους κυνηγούς δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, γιατί για να ανανεώσει κανείς την άδεια θήρας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ενημερωμένη άδεια κατοχής όπλου, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυνηγοί ελέγχονται κάθε χρόνο». Ποιοι όμως είναι αυτοί που κρατούν ακόμη όπλα στα σπίτια τους, χωρίς να έχουν ανανεώσει τις άδειες; «Κατά κανόνα το πρόβλημα δημιουργείται από ανθρώπους που ασκούσαν την κυνηγετική δραστηριότητα αλλά κάποια στιγμή τα παράτησαν και… ξέχασαν το όπλο σε μία γωνία του σπιτιού τους. Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τους κληρονόμους και τους υπέργηρους», υποστήριξε ο κος Χαλβατζής, διερωτώμενος πάντως «τι να το κάνει ένας το κυνηγετικό όπλο χωρίς να είναι κυνηγός; Αυτό δεν μπορεί ν’ απαντηθεί με όρους λογικής».

Έκκληση της Αστυνομίας

Με ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνιστά στους κατόχους κυνηγετικών όπλων, σχετικά με την προβλεπόμενη ανανέωση των αδειών κατοχής κυνηγετικών όπλων (ΑΚΚΟ),  να μεταβούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους και να τις ανανεώσουν. «Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί επίσης από τους νόμιμους κληρονόμους των οποίων οι κάτοχοι έχουν αποβιώσει και τα κυνηγετικά όπλα δεν έχουν περιέλθει νόμιμα στη κατοχή τους. Στόχος μας αποτελεί πρώτιστα η ενημέρωση, προκειμένου οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων να αποφύγουν την άσκοπη ταλαιπωρία και τις συνέπειες της μη τήρησης του Νόμου (σχηματισμός ποινικής δικογραφία και κατάσχεση των όπλων)», σημειώνει η ΕΛΑΣ. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία και διευκρίνηση  δίνονται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (στοιχεία επικοινωνίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr).

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 12/5/2022}