Σημαντική πρωτοβουλία το πρώτο οικονομικό φόρουμ Θράκης – “Ψίχουλα” παίρνει η Θράκη από τον τουρισμό

Ελάχιστη η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Θράκης, διαχρονική η αδυναμία ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος - Εις βάθος ανάλυση του οικονομικού γίγνεσθαι σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, από τον πρόεδρο της ΟΕΕΘ Κ. Χατζημιχαήλ, τον πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Β. Λαμπάκη και τον πρόεδρο των ξενοδόχων Θράκης Κ. Χατζηκωνσταντίνου

“Ψίχουλα” παίρνει η Θράκη από τις αυξανόμενες ροές τουριστών στην Ελλάδα. Οι ν. Ξάνθης και Ροδόπης και Έβρου δεν έχουν καταφέρει να μπουν δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, κάτι που αποτυπώθηκε εύγλωττα στο πρώτο οικονομικό φόρουμ Θράκης, που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 23/2 στο  ξενοδοχείο Grecotel της Αλεξανδρούπολης, από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης (ΟΕΕΘ). Στο πάνελ των ομιλητών, αναπτύσσοντας συζήτηση μεταξύ τους και με το κοινό, βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ Βαγγέλης Λαμπάκης και ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου. Από την Κομοτηνή παρέστη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης.

Ετήσια έκθεση οικονομικού περιβάλλοντος Θράκης και τουρίστες – καταναλωτές

Ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ κος Χατζημιχαήλ παρουσίασε στο ευρύ ακροατήριο την ετήσια έκθεση του Οικονομικού Περιβάλλοντος Θράκης 2018, την οποία δημοσίευσε ο “Χ” σε προγενέστερο κείμενό του αναλυτικά. Σύμφωνα με αυτήν σχεδόν το 60% των καταστημάτων σε Ροδόπη, Ξάνθη, Έβρο, τα πήγαν χειρότερα το 2018 σε τζίρο, σε σχέση με το 2017. Επιγραμματικά, ο πρόεδρος ανέδειξε το βασικό συμπέρασμα κι εξήγησε μεταξύ άλλων ότι μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποίησαν πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές το 2018, παρά την διασυνοριακότητα των τριών νομών με Τουρκία και Βουλγαρία. Μάλιστα, στο 4,68% μειώθηκε η μέση συμμετοχή των αλλοδαπών καταναλωτών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα των πόλεων.

Σημαντικό, επίσης, είναι πως στο μείγμα των τουριστών – καταναλωτών της Θράκης 1 στους 3 είναι Τούρκος και 1 στους 3 είναι Βούλγαρος με τη συμμετοχή των πρώτων να μειώνεται το 2018. Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε 2,5εκ τουρίστες που περνούν από την Θράκη, ώστε να παραμείνουν σε αυτή, κατέδειξε σε μία αποστροφή του λόγου του, στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρόεδρος.

Η έλλειψη περιφερειακής συνείδησης στο προσκήνιο

Την έλλειψη περιφερειακής συνείδησης, υπερτόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κος Λαμπάκης. “Έχουμε την τύχη να δούμε τις παθογένειες και τα καλά μας σημεία και αναλόγως να προχωρήσουμε όλοι οι φορείς”, είπε για το πρώτο οικονομικό φόρουμ της Θράκης. Ως πρόεδρος της ΠΕΔ, εξήγησε πως έχει επισκεφτεί και τους 22 Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διαπίστωσε αφενός ότι πράγματι έχουν όλοι τους συγκριτικά κι εν πολλοίς ανεκμετάλλευτα πλεονεκτήματα, αφετέρου την έλλειψη περιφερειακής συνείδησης η οποία “είναι στοιχείο απαραίτητο, για να λειτουργήσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας το οποίο δε λειτουργεί”. Απαίτηση των καιρών, λοιπόν, είναι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, άρα και η Θράκη, να προχωρήσει μαζί ως ολότητα. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης πριν την εκδήλωση έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στον “Χ” που θα δημοσιευτεί προσεχώς.

Η Θράκη απούσα από τον πανελλαδικό τουριστικό “χάρτη”

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές έδωσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης κος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος ήταν κατηγορηματικός. Πρόταξε την εμπειρία τους ως μέλος σε κεντρικά όργανα όπως η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων ή στον σύνδεσμο ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, για να πει: “Βλέπω το πως αντιμετωπίζουν το κομμάτι του τουρισμού – συνάδελφοι και αυτοδιοικητικοί – σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχει κάνει μία φοβερή έκρηξη, φτάνοντας από τις 12-14εκ αφίξεις, στις 33εκ αφίξεις. Με πειράζει και βλέπω με ζήλια, η περιοχή από την οποία κατάγομαι και στην οποία δραστηριοποιούμαι να παίρνει ‘ψίχουλα’ κι όχι αυτό που της αναλογεί από τον τουρισμό”.

“Τί κάνουμε λάθος;”, διερωτήθηκε χρησιμοποιώντας α’ πληθυντικό και μη κρύβοντας τις συλλογικές ευθύνες “άλλων περισσότερο και άλλων λιγότερο. Όλοι μας οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας”. Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, έδωσε ένα σαφές παράδειγμα: “Δεν μπορεί σε όλη την Ελλάδα ο τουρισμός να μετέχει άμεσα στο 20% του ΑΕΠ και έμμεσα σε πάνω από 25%, να έχει ανορθώσει την ελληνική οικονομία, και στην Περιφέρειά μας – μαζί με την Θάσο – να μην συμμετέχει ούτε στο 5%! Κι αυτό σημαίνει ότι στην Θράκη αυτό το 5% είναι ίσως και 3%”.

“Δεν δίνω συγχωροχάρτι στην Περιφέρεια”

Δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του προς την διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης, λέγοντας σχηματικά ότι δεν δίνει συγχωροχάρτι στην Περιφέρεια και κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο, ότι δεν βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επαφή με τους επαγγελματίες του τουρισμού όλης της ΠΑΜ-Θ. Δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, επίσης, για το ότι, με εξαίρεση τον καταγόμενο από την ΠΕ Ξάνθης Μ. Αμοιρίδη, όλοι οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες τουρισμού από την ύπαρξη της αιρετής Περιφέρειας, κατάγονταν από την ΠΕ Καβάλας.

“Δίνονται πάρα πολλά λεφτά για την τουριστική προβολή, αλλά κάτι γίνεται λάθος”, τόνισε, μιλώντας για έλλειψη “προγράμματος, συνέπειας και συνέχειας. Δεν μάθαμε να μετράμε την αποτελεσματικότητα των χρημάτων που ξοδεύουμε. Και δυστυχώς ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα, τα οποία δεν επιστρέφονται με πολλαπλασιαστή στην τοπική αγορά”. Τέλος, ανάδειξε ως θετικό πρότυπο την συνεργασία με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη, προσδοκώντας – ως εκπρόσωπος των ξενοδόχων Θράκης – αντίστοιχη επικοινωνία με τους ανθρώπους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 27/3/2019}