Απορριπτική απόφαση για την αυτοαποκαλούμενη ως “τουρκική” Ένωση Ξάνθης

«Ένωση Ελλήνων πολιτών ...προσπαθεί να χαρακτηριστεί ως τουρκική!»

Δεκτή προς συζήτηση έκανε, στις 10 Φεβρουαρίου, το Εφετείο Θράκης την αίτηση που κατέθεσε το σωματείο που αυτοαποκαλείται ως “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” και αφορά στην εξάλειψη της διαγραφής του σωματείου από το τηρούμενο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθης και την επάνοδο στην προ της διάλυσης του σωματείου κατάσταση.

Κατά της με αριθ. 31/2002 απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Θράκης, του περιφερειάρχη ΑΜ-Θ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, στράφηκε η αίτηση ανακλήσεως – μεταρρυθμίσεως απόφασης του σωματείου με την επωνυμία “Τουρκική Ένωση” που εδρεύει στην Ξάνθη.  Εκ μέρους της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” παραστάθηκε ως δικηγόρος ο Αχμέτ Καρά από την Ξάνθη, που υπήρξε και στο παρελθόν πρόεδρος της εν λόγω Ένωσης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Αθηνών Γιάννη Χατζηαντωνίου, ενώ νομική παράσταση είχε και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Η απόφαση του Εφετείου Θράκης, ήταν αυτή που περιμέναμε όλοι μας, δηλαδή η απόρριψη της χρήσης του όρου “τουρκική” από την εν λόγω Ένωση, η οποία αποτελείται από Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες κι όχι από Τούρκους.

Οι κινήσεις της διοίκησης της Ένωσης πάντως ήρθαν στον απόηχο της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2017 με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή για την αναγνώριση σωματείων με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφορά άμεσα την ΤΕΞ.

Η ψύχραιμη ανάλυση του Γ. Κυμιωνή στο ράδιο Χρόνος 87,5fm

O δικηγόρος της ΤΕΞ γνωστοποίησε την απόφαση στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, όπως ανέδειξε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87,5fm ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω Γιάννης Κυμιωνής, που εξήγησε για μία ακόμη φορά πως “ο τίτλος του σωματείου δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση ούτε στην πραγματικότητα ούτε στα μέλη του, δηλαδή η χρήση του όρου ‘τουρκική’ δεν αποδίδει την πραγματικότητα, γιατί τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΤΕΞ θα καταθέσει αίτηση αναιρέσεων κατά της απορριπτικής απόφασης στον Άρειο Πάγο, αλλά ο Άρειος Πάγος έχει σταθερή θέση την οποία αναμένουμε να κρατήσει. Άλλωστε, όπως εξήγησε ο δικηγόρος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων δεν είναι ανώτερο από τον Άρειο Πάγο. Αν άλλωστε ίσχυε κάτι τέτοιο, αντιστοίχως η τουρκική δικαιοσύνη, που έχει εκατοντάδες αντίθετες αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην πλάτη της, θα έπρεπε να τις έχει επικυρώσει όλες, κάτι που δεν ισχύει.

Ο κος Κυμιωνής για μία ακόμη φορά υπερτόνισε ότι “η χρήση  του όρου ‘τουρκική’ είναι παραπλανητική. Ο κόσμος θα νομίζει ότι είναι σύλλογος αλλοδαπών, προσωρινά διαμενόντων στην χώρα μας που έχουν συγκροτήσει αυτό το σωματείο”.

Έωλα τα επιχειρήματα του δικηγόρου της Ένωσης

Σημειώνεται ότι ο δικηγόρος της αυτοαποκαλούμενης ως “τουρκικής” Ένωσης Ξάνθης, Αχμέτ Καρά προέβη σε δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu,  στις οποίες – αφού τόνισε ότι (σύμφωνα με τον ίδιο) το αιτιολογικό της απόρριψης του δικαστηρίου είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και με το ελληνικό αστικό δίκαιο – σημείωσε ως εξής: “Στην απόφαση επισημαίνεται ότι απορρίπτεται η κατάθεση της αγωγής μας επειδή είχε ξαναγίνει μία άλλη αίτηση με το ίδιο περιεχόμενο και με την ίδια δικαιολογία η οποία είχε απορριφθεί ενώ δεν έχει προκύψει καμία νέα κατάσταση”, και χαρακτήρισε την απόφαση “νομικό σκάνδαλο”.

Επίσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης, Οζάν Αχμέτογλου, είπε ότι “η χώρα μας, η Ελλάδα, μπαίνει στην κατηγορία των χωρών που δεν εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι ανησυχητικό για τη δημοκρατία της Ελλάδος”.

Η λάθος ανάγνωση της FUEN

Η FUEN κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει επειγόντως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις τουρκικές ενώσεις της Δυτικής Θράκης.

Στο Συμβούλιο των Επίτροπων της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων  (FUEN) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στο Leeuwarden / Ljouwert της Ολλανδίας, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι της “Τουρκικής” κοινωνίας και σχετικά με αυτό  οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Ελλάδας έγιναν αποδεκτές με τη κοινή παρουσίαση ως «τουρκική αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης» η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD) και  το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB).

Στην απόφαση που έγινε δεκτή από το Διοικητικό Συμβούλιο των Επίτροπων της FUEN, αναφέρεται πως η παραβιάζει το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι αλλά παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια, σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 12/7/2018}