Το έθιμο των Αυγομαχιών καλά κρατεί στο Θρυλόριο

Σε δύο ομάδες με 15 αυγά ο καθένας, όλοι τους διασκέδασαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Θρυλορίου

Για μία ακόμη χρονιά τσούγκρισαν τα αυγά τους, διασκέδασαν και κράτησαν το έθιμο ζωντανό. Πιο συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς” πραγματοποίησε για άλλη μια χρονιά στις καθιερωμένες Αυγομαχίες. Το έθιμο αναβίωσε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα 8 Απριλίου, το απόγευμα, στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου. Φέτος οι Αυγομαχίες έγιναν σύμφωνα με τους κανόνες των περιφερειακών Αυγομαχιών, μετά από αίτημα των περισσότερων αυγομάχων. Έτσι οι διαγωνιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, έλαβαν μέρος στις με 15 πλέον αυγά κότας, βρασμένα και άβαφα, τα οποία πέρασαν …εξονυχιστικό έλεγχο από την επιτροπή. Κατόπιν ακολούθησε μία κλήρωση, βάσει της οποίας οι αυγομάχοι παρατάχθηκαν για τα τσουγκρίσματα.

Ο μοναδικός περιορισμός ήταν ηλικιακός, καθώς οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες από 7 ως 15 ετών κι από 16 ετών μέχρι όσο τραβούσε η καρδιά του καθενός! Οι Αυγομαχίες αποτελούν το σήμα κατατεθέν της Λαμπρής στο Θρυλόριο και στον οικισμό παραμένει ζωντανό εδώ και 15 χρόνια. Το πόσο το διασκεδάζουν μικροί και μεγάλοι, αποτελεί τρανή απόδειξη ότι θα συνεχιστεί για πολλές ακόμη δεκαετίες.

“Αφού είπαμε τα κάλαντα των Βαΐων και φάγαμε τα νόστιμα κερκέλια από τις Πόντιες και όχι μόνο πλέον νοικοκυρές, κάνουμε τις Αυγομαχίες μας”, είπε από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5fm η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, κι εξήγησε ότι η επιλογή του κατάλληλου αυγού …δεν είναι απλή διαδικασία: “Η προετοιμασία του γερού του αυγού θέλει όλο τον χρόνο. Ξεχωρίζουμε τις κοτούλες μας και βλέπουμε όλο τον χρόνο ποιές είναι αυτές που κάνουν τα γερά αυγά. Μάλιστα βάζουμε και κλωστή στο πόδι της κότας που κάνει το γερό αυγό, ώστε να την αναγνωρίζουμε”. Αναφορικά με τα άβαφα αυγά που πλέον χρησιμοποιούνται, εξήγησε ότι “αντιβαίνουμε στο έθιμο αλλά αυτός είναι ένας καινούργιος κανονισμός που διαφυλάσσει τους αυγομάχους …από τις νοθείες”. Καταληκτικά δήλωσε ετοιμότητα των αυγομάχων της Ροδόπης και για τις περιφερειακές αυγομαχίες! “Ήδη έχουμε προετοιμαστεί και για τις περιφερειακές αυγομαχίες, που φέτος θα γίνουν στη Λεκάνη Καβάλας, σε ένα ποντιακό χωριό στα ορεινά της Καβάλας, στις 28 Απριλίου”, είπε.

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες της Δήμητρας Γουτουσάκη

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, 11/4/2018}