«Εργαλειοποίηση» της θρησκείας για ψήφους στη Θράκη καταγγέλλει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης

Διατυπώνει δημόσια προβληματισμούς αναφορικά με την επιρροή ξένων κέντρων εξουσίας στον τόπο μας

Πύρινη επιστολή υπογράφει στον απόηχο των πρόσφατων εθνικών εκλογών ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κκ Άνθιμος. Ο Μητροπολίτης διατυπώνει δημόσια προβληματισμούς αναφορικά με την επιρροή ξένων κέντρων εξουσίας στον τόπο μας, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στη συμπεριφορά της ψήφου της μειονότητας στο Νομό Ροδόπης, ενώ παράλληλα δεν περιορίζει την κριτική του στην εξωτερική επιρροή της Τουρκίας στη Θράκη, αλλά καυτηριάζει επίσης την προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων.

Ο Μητροπολίτης θέτει επίσης στο επίκεντρο του προβληματισμού του το πρόσφατο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξης της Θράκης, υποστηρίζοντας ότι έδωσε άλλοθι απενοχοποίησης των κομμάτων από τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην περιοχή, δηλαδή να προχωρήσουν ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της Θράκης υπέρ όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της.

Αναλυτικά η επιστολή του:

Οι 19ες εκλογές της Μεταπολίτευσης στη Χώρα μας ανέδειξαν και τεκμηρίωσαν ένα φαινόμενο και μια πρακτική που προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία.

Εννοώ την εργαλειοποίηση της θρησκευτικής ταυτότητος των πολιτών από κέντρα και εξουσίες που έχουν ως στόχο, αφ’ ενός μεν την χειραγώγηση των πολιτών στις εκλογές και αφ’ ετέρου τον έλεγχο βασικών πυλώνων του πολιτικού μας συστήματος.

Η συγκεκριμένη επικίνδυνη πρακτική η οποία, σε μια πολιτική διαδικασία, προτάσσει το θρησκευτικό συναίσθημα έναντι της πολιτικά ιδεολογικής οικειότητος, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανατροφής φονταμενταλιστών και φανατικών ή υπάκουων πολιτικών στελεχών. Τα επικίνδυνα αυτά άτομα, στη συνέχεια, στρεβλώνουν και υπονομεύουν τους Κανόνες και τις Αξίες του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Χαρακτηριστικές ανησυχητικές περιπτώσεις, που εμφανίσθηκαν στην προ ημερών εκλογική διαδικασία, είναι οι διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητος στο Νομό Ροδόπης, καθώς και η προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη Κομμάτων. Ο αντιδημοκρατικός αυταρχισμός, ο ψηφοθηρικός κυνισμός και ηεργαλειοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος, ως μέσα για την κατάκτηση αλλότριων στόχων, αποτελούντεράστιες απειλές για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία των προσώπων.

Ειδικότερα για την Θράκη, οι προκλητικές και φαύλες διεργασίες εντός της μουσουλμανικής μειονότητος, αποδεικνύουν περίτρανα ότι το περίφημο “Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης”, εξόκειλε τελικά, σε άλλοθι απενοχοποίησης των Κομμάτων από τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην περιοχή. Και όχι φυσικά, αυτό που θα έπρεπε να είναι: ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της Θράκης υπέρ όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 25/5/2023}