30% αυξήθηκαν οι τιμές φοιτητικών σπιτιών στην Κομοτηνή σε 5 χρόνια

Προς εξάντληση γκαρσονιέρες και δυάρια, 325€ το μέσο ενοίκιο στα 50τμ στο κέντρο από 250€ το 2017 – 15 χρόνια στάσιμη η Κομοτηνή στην ανέγερση νέων οικοδομών, παρατηρεί ο μεσίτης Β. Αργυρόπουλος

Τσιμπημένα και φέτος είναι τα φοιτητικά ενοίκια στην Κομοτηνή, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 30% την πενταετία 2017-2022. Το στοιχείο προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Παρατηρητηρίου Αξιών Φοιτητικής Στέγης της Geoaxis Property & Valuation Services, εταιρίας πιστοποιημένων εκτιμητών, που κατέγραψε τα χαρακτηριστικά φοιτητικών ακινήτων σε έξι φοιτητουπόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλος, Κομοτηνή).

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας καταγράφεται συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις έξι περιοχές μελέτης φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς καθώς το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιδρά αρνητικά στην προσφορά. Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%, ποσοστό που για την πόλη της Κομοτηνής είναι λίγο κάτω από 10%.

Οι τιμές

Σε επίπεδο πενταετίας αυξήσεις καταγράφονται και στις έξι πόλεις, με τις μεγαλύτερες στην Αθήνα (που ξεπερνάει το 50%) και τις μικρότερες αλλά και πάλι ιδιαίτερα αισθητές στην αγορά της Κομοτηνής (στο 30%). Οι τιμές στην Κομοτηνή έχουν αυξηθεί λιγότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε πόλεις, γεγονός που μπορεί ν’ αποδοθεί στο ότι ήταν ήδη ελάχιστα «τσιμπημένες» (για επαρχιακή πόλη) και προ κρίσης στα φοιτητικά ενοίκια, πάντα κατά μέσο όρο. Άλλωστε, πλέον σύμφωνα με την έρευνα η Κομοτηνή είναι ελαφρώς πιο ακριβή στα φοιτητικά ενοίκια από την πόλη του Βόλου, λίγο φθηνότερη από Ηράκλειο και Πάτρα, αλλά πιο φθηνή από τις μεγαλουπόλεις Θεσσαλονίκης κι Αθήνας.

Σε απόλυτους αριθμούς, ενώ το 2017 στην Κομοτηνή το τετραγωνικό κατά μέσο όρο ενοικιαζόταν στα 5 ευρώ, το 2022 η τιμή έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα ξεπερνώντας κατά πολύ τα 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (6,44€/τμ το 2022, 5,88€/τμ το 2021 και 4,94€/τμ το 2017). Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, πως κατά μέσο όρο ένα μικρό σπίτι 50 τετραγωνικών μέτρων χωρίς έπιπλα στο κέντρο της Κομοτηνής ενοικιάζεται το 2022 κατά μέσο όρο στα 325€, ενώ το 2017 ενοικιαζόταν στα 250€. 

Εξαντλούνται τα μικρά διαμερίσματα

Με δεδομένο ότι πέρσι κατέφτασαν στην πόλη μας δύο «φουρνιές» πρωτοετών φοιτητών αυξήθηκε η ζήτηση και ενοικιάστηκαν αρκετά μικρά διαμερίσματα. Φέτος, οι βάσεις βγήκαν νωρίτερα από ποτέ κι έτσι αρκετές οικογένειες φοιτητών έσπευσαν μέσα στον Αύγουστο να βρουν σπίτι στην πόλη. Ως αποτέλεσμα οι πρωτοετείς που αναζήτησαν σπίτι τον Σεπτέμβριο δυσκολεύτηκαν πολύ περισσότερο κι έπρεπε να κάνουν τουλάχιστον μία… θυσία, είτε δίνοντας μεγαλύτερο ενοίκιο από αυτό που επιθυμούσαν είτε κλείνοντας σπίτι αρκετά μακριά από την πλατεία είτε άλλο χαρακτηριστικό που δεν τους εξυπηρετούσε (παλαιότητα, όροφος, έλλειψη επίπλων κοκ).

Χαρακτηριστικό είναι πως επιπλωμένες γκαρσονιέρες και δυάρια στο κέντρο της πόλης είναι αυτό το διάστημα είδος προς εξαφάνιση σε λογικές τιμές, ενώ τα περισσότερα εναπομείναντα διαθέσιμα είναι είτε εξαιρετικά παλιά είτε πάρα πολύ ακριβά είτε έχουν κάποιο άλλο χαρακτηριστικό που δεν τα καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικά στην επιλογή.

Την ίδια ώρα, η αποκέντρωση είναι πλέον γεγονός και στις φοιτητές συνοικίες, αφού ολοένα περισσότερες φοιτητικές οικογένειες επιλέγουν σπίτια πιο μακριά από το κέντρο προκειμένου να πετύχουν καλύτερο ενοίκιο. Η τιμή άλλωστε παραμένει το βασικό κριτήριο επιλογής για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαστών, που «θυσιάζουν» μία βολική τοποθεσία για ένα χαμηλότερο ενοίκιο.

Β. Αργυρόπουλος: 15 χρόνια κατασκευαστικά στάσιμη η πόλη

Συντρέχον ζήτημα με την επάρκεια ακινήτων στην πόλη, που θα αύξανε τον ανταγωνισμό μεταξύ ιδιοκτητών κι έτσι νομοτελειακά σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς θα έριχνε τις τιμές ενοικίων, είναι η κατασκευαστική στασιμότητα που παρατηρείται στην πόλη.

Χαρακτηριστικά τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο μεσίτης Βασίλης Αργυρόπουλος: «το πρόβλημα (έλλειψης κατοικίας) έχει οξυνθεί περισσότερο κι οξύνεται κάθε χρόνο, γιατί οι ανάγκες συνεχίζονται αλλά δεν έχει εξέλιξη η πόλη η ίδια για να παράξει νέες κατοικίες». Ο μεσίτης παρατήρησε πως το πικ ανοικοδόμησης της Κομοτηνής ήταν το 2002, οι κατασκευές συνεχίστηκαν ικανοποιητικά μέχρι το 2007, ωστόσο έκτοτε λόγω κρίσης κι αύξησης των φόρων κατασκευάστηκαν ελάχιστες νέες οικοδομές. «Μία δεκαπενταετία η πόλη έχει μείνει στάσιμη (κατασκευαστικά)» σημείωσε συμπεραίνοντας πως «δεν μπορούν να καλυφθούν φοιτητές, αλλά ούτε εργαζόμενοι, αναπληρωτές καθηγητές, στρατιωτικοί. Τα μεγάλα διαμερίσματα είναι σε ανυπαρξία μίσθωσης από το 2009». Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρεί και στην αγορά ακινήτων.

Ο Βασίλης Αργυρόπουλος προτείνει επέκταση της πόλης σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως μελλοντικά οικοδομήσιμες, κυρίως προς Κόσμιο και μετά τους Στρατώνες. Γι’ αυτό ζητάει οι φορείς να αναλάβουν δράση, ώστε «να μπει έστω μία σημαντική περιοχή στο σχέδιο πόλης», ενώ τέλος αφήνει υπονοούμενα πως αυτό δεν έχει συμβεί γιατί «υπάρχουν κάποιες σκοπιμότητες, για να μη κρυβόμαστε, για να κρατείται μία κατάσταση εσωτερική προς το κέντρο».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/9/2022}