Συνεχίζονται οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για τη μάσκα στην Π.Ε Ξάνθης

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ όλης της χώρας για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που ισχύει, από το περασμένο Σάββατο, έως και τις 26 Ιουλίου 2020.

Μάλιστα οι έλεγχοι επι αυτού (και όχι μόνον) συνεχίζουν να διενεργούνται και στην Ξάνθη (από μικτούς ή και μεμονωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς) ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», έχουν ήδη επιβληθεί και τα πρώτα πρόστιμα…

Για την διενέργεια των ελέγχων αλλά και το ύψος των προστίμων (που ξεκινά από τα 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας και… ανεβαίνει κατακόρυφα, ανάλογα με την παράβαση που θα διαπιστωθεί) μίλησαν στην «Θ» ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Ξάνθης κ. Νίκος Αποστολίδης καθώς και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κ. Στάθης Βαφειάδης.

«ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ»

Ειδικότερα ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι «υπάρχει η νομοθεσία που αναφέρεται ξεκάθαρα στην υποχρεωτική χρήση μάσκας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και κάποιοι που δίνουν τις προσωπικές τους συμβουλές, οι οποίες όμως δεν «πηγάζουν» από την νομοθεσία αλλά από το σκεπτικό που έχει ο καθένας στην βάση του αντικειμένου που εξυπηρετεί».

«ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ – ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΣΤΑ 150 ΕΥΡΩ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΓΙΑ ΜΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Αναφορικά με τους ελέγχους και τα πρόστιμα ο ίδιος, επισημαίνει ότι «υπάρχουν διάφορες αρχές που κάνουν τους ελέγχους. Και η υπηρεσία μας έχει διενεργήσει ελέγχους όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων και όπου κατά την κρίση μας, έχουν «ξεφύγει» κάποια πράγματα, επιβάλλεται το πρόστιμο.  Βγήκαμε και για συστάσεις κάποια στιγμή και έχουν βγει και άλλες υπηρεσίες. Το ύψος των προστίμων είναι υψηλά, ανάλογα με την παράβαση. Για την μάσκα για παράδειγμα είναι 150 ευρώ και πάλι είναι ανάλογα με το σε ποιους χώρους βρίσκεται κάποιος. Για άλλες παραβάσεις υπάρχουν πολύ υψηλά πρόστιμα, ανάλογα με το τι κατάστημα είναι, τα τετραγωνικά κλπ (ξεκινούν από 3000 ευρώ να θυμάμαι καλά). Είναι πολύ εξαντλητικά και για την αγορά τα πρόστιμα και ο κόσμος θα πρέπει να αναλογιστεί ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει και η ατομική ευθύνη του καθενός. Αν εγώ ως πολίτης δω ότι υπάρχει σε ένα σημείο πολύς κόσμος που συγχρωτίζεται, γιατί να το επιλέξω; Δεν μπορούμε να έχουμε απο δίπλα μας από έναν αστυνομικό ή έναν ελεγκτή. Θα πρέπει και εμείς να λειτουργούμε κάποια στιγμή, μόνοι μας, ώστε να φυλαγόμαστε. Τα μέτρα αναφορικά με την χρήση μάσκας, ισχύουν έως τις 26 Ιουλίου. Γενικά τα μέτρα δεν αλλάζουν πολύ, παρά μόνον όταν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κατάσταση. Τα μέτρα της χρήσης μάσκας, αφορούν περισσότερο στους εργαζόμενους, πλην των μάρκετ που αφορούν και στο κοινό».

«ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ – ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ»

Από την πλευρά του ο κ. Βαφειάδης εξηγεί ότι «οι έλεγχοι δεν διενεργούνται από την Πολιτική Προστασία, αλλά από την Διεύθυνση Υγείας με την αρωγή της Αστυνομικής Διεύθυνσης και την Διεύθυνση Ανάπτυξης. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι πρέπει να φορούν μάσκες (όχι μόνον στα μάρκετ αλλά και στα συνοικιακά μάρκετ) εφόσον πρόκειται για κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση κόσμου. Σίγουρα πρέπει να φορούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελάτες, κατά την άποψή μου. Όσο υπάρχει έξαρση στην χώρα – και από ότι μαθαίνουμε από τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν κρούσματα – αν και έχει βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να φορούμε μάσκα. Εν τω μεταξύ έρχεται τόσο το Μπαϊράμ όσο και ο Δεκαπενταύγουστος. Αν δούμε ότι τα κρούσματα θα είναι πανελλαδικά 1,2,3 θα βγουν και οι ανάλογες αποφάσεις από τα κεντρικά, δηλαδή από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σαν Πολιτική Προστασία της ΠΕ Ξάνθης πάντως, η άποψή μου είναι ότι στην παρούσα φάση – τουλάχιστον – πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες (τουλάχιστον) οι εργαζόμενοι σε εστίαση, καφέ, και σε καταστήματα που υπάρχει συνάθροιση. Προσωπικά, όπου βλέπω πολύ κόσμο, φορώ μάσκα, ιδιαίτερα σε κλειστό χώρο. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Σίγουρα γίνονται έλεγχοι, αλλά εμείς ως υπηρεσία, δεν γνωρίζουμε πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί».

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνοπτικά η προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό είναι υποχρεωτική:

  • στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:
  • στα ταξί
  • στα νοσοκομεία
  • στα ιατρεία
  • στα διαγνωστικά κέντρα
  • στα κέντρα αισθητικής
  • στα σούπερ μάρκετ
  • στα πλοία
  • στα αεροπλάνα

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 22/7/2020}