“Πόρτα” στους Αμερικάνους στρατιώτες ρίχνουν τα καταστήματα της Αλεξανδρούπολης – Τι ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο

Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η κινητικότητα Αμερικανών πολιτών στην Αλεξανδρούπολη, λόγω και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Αμερικανοί πολίτες διαθέτουν μεν πιστοποιητικά εμβολιασμού, ωστόσο αυτά δεν είναι αναγνωρίσιμα από την ηλεκτρονική εφαρμογή Covid Free GR και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απαγορεύεται η είσοδος τους σε εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης καθώς οι καταστηματάρχες θεωρούν μη αποδεκτά τα πιστοποιητικά τους.

Με ανακοίνωση του το Επιμελητήριο Έβρου, ενημερώνει τους επιχειρηματίες της περιοχής ότι τα αμερικανικά πιστοποιητικά πρέπει να γίνονται δεκτά εφόσον συνοδεύονται και από έγγραφο ταυτοποίησης του ατόμου χωρίς να σκανάρονται από την ειδική εφαρμογή.

Επισυνάπτεται και το σχετικό απόσπασμα της κείμενης νομοθεσίας, με βάση το οποίο οι καταστηματάρχες μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά αλλοδαπών:

«Η είσοδος και εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης ασθένειας από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού σε έντυπη μορφή και επίδειξη εγγράφου που αποδεικνύει την ταυτότητα (διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με τη χρήση της προβλεπόμενης εφαρμογής COVID Free GR”. (παρ 2 του άρθρου 9 της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.69136 (Β’ 5138)/ “Επείγοντα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19”)»

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, 30/11/2021}