Με το βλέμμα στην απόφαση του Δ.Π.Θ. οι κτηματομεσίτες Κομοτηνής

Παράνομη αφισοκόλληση και παραμεσιτεία προβληματίζουν όσους ασκούν νόμιμα το επάγγελμα - Δημιουργούν σύλλογο για να διεκδικούν πιο οργανωμένα τα αιτήματά τους

Συνάντηση εργασίας είχαν οι κτηματομεσίτες της Κομοτηνής, με το βλέμμα στην προσεχή απόφαση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφορικά με τον τρόπο που θα διεξαχθεί το χειμερινό εξάμηνο 2020-21. Το ενδεχόμενο οι φοιτητές να μην έρθουν στην πόλη -άρα κι οι πρωτοετείς να νοικιάσουν σπίτια αργότερα- προβληματίζει έντονα τους κτηματομεσίτες της περιοχής, όπως συνομολόγησαν μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm οι κτηματομεσίτες Βασίλης Αργυρόπουλος και Πέτρος Ζωγράφου.

Ενημέρωσαν ότι το επόμενο διάστημα οι κτηματομεσίτες αναμένεται να δημιουργήσουν και σύλλογο, προκειμένου να είναι καλύτερα οργανωμένοι και να προωθούν και διεκδικούν συλλογικά τα αιτήματά τους.

Φοιτητές και τοπική οικονομία

«Είδαμε τους προηγούμενους μήνες τι έγινε στην κοινωνία και την οικονομία (με τα μέτρα του κορωνοϊού)», δήλωσε ο κος Αργυρόπουλος, ο οποίος σχολίασε πως «ανησυχούμε» για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κορωνοϊό. Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, την υποβάθμιση της βιομηχανικής ζώνης και την έλλειψη θέσεων εργασίας στην Κομοτηνή, «η πόλη της Κομοτηνής έχει γίνει πόλη που το κύριο εισόδημά της είναι από τους φοιτητές και τα επαγγέλματα της Κομοτηνής περιστρέφονται γύρω στους φοιτητές».

«Ευελπιστούμε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, για να μπορέσουμε όλοι μας να λειτουργήσουμε σε αυτή την πόλη», ξεκαθάρισε από θέσης του ο κος Ζωγράφου, ο οποίος παρατηρεί πως οι γονείς των φοιτητών τελούν εν αναμονή, γιατί «δεν θέλουν να πληρώνουν σπίτια χωρίς λόγο». Ο κτηματομεσίτης περιμένει τις τελικές αποφάσεις του Πανεπιστημίου, το οποίο καλεί να αποφασίσει «για το καλό του τόπου», επιχειρηματολογώντας ότι «δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι δυνατό να ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία και να μην μπορεί ν’ ανοίξει το πανεπιστήμιο».

Παράνομη αφισοκόλληση και παραμεσιτεία

Εν τω μεταξύ, τους κτηματομεσίτες της περιοχής προβληματίζουν έντονα δύο ακόμη ζητήματα: η παράνομη αφισοκόλληση σε δημόσιους χώρους και η παράνομη παραμεσιτεία.

Για την καταπολέμηση της αφισοκόλλησης είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, με τον Βασίλη Αργυρόπουλο να εκφράζει την πεποίθηση ότι «η πόλη θα καθαρίζει συνέχεια, να το ξέρουν» και «θα κρατήσουμε την πόλη καθαρή σε αυτό το κομμάτι, γιατί η αφισοκόλληση (σε δημόσιο χώρο) είναι παράνομη». Ο επαγγελματίας εξήγησε ότι ο καθένας μπορεί για παράδειγμα να αφισοκολλάει ενοικιαστήρια μόνο κάτω από τα ακίνητά του κι όχι όπου επιθυμεί.

«Γεμίζουν όλοι οι δρόμοι με ενοικιαστήρια και μισθωτήρια. Αυτό θα πρέπει να καταπολεμηθεί κάποια στιγμή. Κάναμε μία συνάντηση με τον δήμαρχο, ο οποίος προς τιμή του μας υποσχέθηκε ότι θα μας βοηθήσει, θα βάλει τα συνεργία για να κρατήσουμε καθαρή την πόλη», πρόσθεσε από θέσης του ο Πέτρος Ζωγράφου, που κι αυτός ξεκαθάρισε: «ο καθένας έχει το δικαίωμα να βάλει ενοικιαστήριο κάτω από το σπίτι του, αλλά απαγορεύεται και διώκεται ως παράνομη αφισοκόλληση (να κολλούν αφίσες σε όλους τους δημόσιους χώρους)», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό προς όλα τα κτηματομεσιτικά γραφεία», ενώ επίσης συντελεί στο να βρωμίζει το κέντρο της πόλης.

Και οι δύο τους υπερτόνισαν και το πρόβλημα της παραμεσιτείας, με τον κο Αργυρόπουλο να λέει χαρακτηριστικά: «εμείς βιοποριζόμαστε και ζούμε τις οικογένειές μας από αυτή τη δουλειά. Πληρώνουμε ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, τα πάντα. Όποιος θέλει να μπει νόμιμα, ας μπει». «Υπάρχει και παραμεσιτεία, που λειτουργούν άνευ άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, παρασύρουν τον κόσμο και παίρνουν παραμεσιτεία», πρόσθεσε ο κος Ζωγράφου, ο οποίος επιφυλάχθηκε ότι οι νόμιμα ασκούντες το επάγγελμα στην Κομοτηνή θα αναθέσουν σε νομικούς συμβούλους να εντοπίσουν τα φαινόμενα παράνομης παραμεσιτείας στην Κομοτηνή -που συντελούνται είτε δια ζώσης είτε μέσω του ίντερνετ- προκειμένου να τα καταπολεμήσουν

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 23/8/2020}