Κάντε αντιπλημμυρικά πριν να είναι αργά

Μπορεί η Περιφέρεια να έχει ολοκληρώσει ή δρομολογήσει κάποιες παρεμβάσεις, ωστόσο τα δεδομένα της εποχής και η γεωμορφολογία της περιοχής, χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και άμεσες παρεμβάσεις, προτού πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις με καταστροφικές συνέπειες

Ζούγκλα ο Ασπροπόταμος (Τραύος) σε μία περιοχή για την οποία οι επίσημοι χάρτες της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Υδάτων προειδοποιούν για τον κίνδυνο σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων. Προβλήματα και σε άλλους ποταμούς του Νομού ακόμη και κοντά σε κατοικημένες περιοχές

Σημαντικές ιστορικές πλημμύρες στη Θράκη έχουν καταγραφεί το 1938, το 1996, το 2007, το 2014, το 2015 με κύρια αίτια πλημμύρας τις τοπικές υπερχειλίσεις ποταμών. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε διδαχτεί τα μέγιστα από το κακό παρελθόν του τόπου

«Ζούγκλα» είναι ο Ασπροπόταμος, γνωστός κι ως Τραύος, ο οποίος διασχίζει έκταση που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Ασπροπόταμος, που πηγάζει από το Παπίκιο Όρος και διασχίζει 30 χιλιόμετρα εντός Ροδόπης, προτού εκβάλει στη λίμνη Βιστωνίδα, απειλεί, εάν υπερχειλίσει, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, αλλά ακόμη και κατοικημένους οικισμούς.

Τα ποτάμια του Νομού Ροδόπης


Σε αρκετά σημεία του, η στάθμη του νερού -που πάντως είναι αρκετά χαμηλή- δεν διακρίνεται καθόλου, αφού η βλάστηση είναι εξαιρετικά πυκνή, εντείνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας σε περίπτωση μεγάλης καταιγίδας. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του «Χ» που αποτυπώνει την κατάσταση, λίγο έξω από τον μεγάλο οικισμό της Νέας Καλλίστης.

Η περιοχή που είναι επιρρεπής σε πλημμυρικά φαινόμενα


Δεν αρκούν τα δρομολογημένα έργα
Ο συγκεκριμένος ποταμός δεν είναι ο μοναδικός ο οποίος χρειάζεται μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις θωράκισης, καθώς σημειακά προβλήματα εντοπίζονται επίσης σε Βοζβόζη, Λίσσο και Κομψάτο. Όλοι οι ποταμοί διέρχονται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δυνητικά μπορούν να απειλήσουν ακόμη και σπίτια, εάν υπερχειλίσουν.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ, αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα τελευταία χρόνια έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει αρκετά αντιπλημμυρικά έργα, ενώ τα δέοντα προσπαθούν να πράξουν οι Δήμοι Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών. Ωστόσο, είναι φανερό… με το «γυμνό» μάτι, ότι τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί δεν είναι αρκετά να προστατεύσουν περιουσίες σε περίπτωση μεγάλης (χρονικά και ποσοτικά) καταιγίδας. Γι’ αυτό, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν μεγάλες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία, προτού να είναι αργά.

Να μη γίνουμε Θεσσαλία
Ο κάμπος της Θράκης είναι μία από τις πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες περιοχές της χώρας. Κι αυτό δεν αποτελεί απλώς μία εμπειρική διαπίστωση από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο Νομό, αλλά έχει καταγραφεί επιστημονικά στον επίσημο χάρτη της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Υδάτων, που δημοσιεύουμε.

Στο πλαίσιο βρίσκεται η περιοχή που είναι επιρρεπής σε πλημμύρες, ενώ στα πιο επικίνδυνα σημεία υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για το πόσο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να έχει η υπερσυγκέντρωση νερού. Αντίστοιχοι χάρτες αγνοήθηκαν, ή τουλάχιστον δεν έλαβαν τη δέουσα προσοχή, στην περίπτωση της Θεσσαλίας που βούλιαξε, με κατοίκους να χάνουν τη ζωή τους.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το μείζον και πρωτεύον, δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όλες οι διαθέσιμες επιστημονικές έρευνες και τα διαθέσιμα δεδομένα «συνομολογούν», ότι η πρόληψη κοστίζει πολλαπλάσια λιγότερο από την καταστολή σε οικονομικούς πόρους.

Το κακό παρελθόν
Σημαντικές ιστορικές πλημμύρες στη Θράκη έχουν καταγραφεί το 1938, το 1996, το 2007, το 2014, το 2015 με κύρια αίτια πλημμύρας τις τοπικές υπερχειλίσεις ποταμών. Μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε διδαχτεί τα μέγιστα από το κακό παρελθόν του τόπου.

πηγή: https://xronos.gr/reportaz/ 14/12/2023