«Αυτοπροστασία ή νέα καραντίνα» το δίλημμα που έθεσε στους φορείς της Ροδόπης ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης

Σύσσωμοι οι φορείς της Ροδόπης συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη - τι ζήτησε ο δήμαρχος Κομοτηνής

«Το δίλημμα των ημερών δεν είναι ανοιχτή ή κλειστή αγορά, ούτε ανοιχτά ή κλειστά σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το πραγματικό δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή νέα καραντίνα προκειμένου να τιθασεύσουμε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τις αρχές και τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, θέτοντας το διακύβευμα των εορταστικών ημερών.

Το δίλημμα

Όπως πληροφόρησε, το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τονίζοντας πως «ενδεχόμενη εορταστική ‘αμνηστία’ στον κορωνοϊό θα σαμποτάρει τις έως τώρα συλλογικές θυσίες. Νοοτροπίες, συμπεριφορές και ψευδαισθήσεις ότι δήθεν  ο Covid-19 δεν αφορά τη δική μας οικογένεια κοστίζουν ακριβά, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Ας μην παρασυρθούμε από το κλίμα των ημερών και ας μην ανοίξουμε τα σπίτια μας στον κορωνοϊό». 

Το φρονιμότερο, σύμφωνα με τον κο Καράογλου, είναι «να τηρηθούν ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να μην πούμε ούτε μια στιγμή ‘δεν βαριέσαι…’. Παραμένοντας πειθαρχημένοι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε. Δείχνοντας αυτοσυγκράτηση θα πλησιάσουμε πιο κοντά στην ημέρα άρσης των περιορισμών. Δείχνοντας ρεαλισμό θα κερδίσουμε τη μάχη της ευθύνης και θα βρεθούμε πιο κοντά στην τελική επικράτηση έναντι της πανδημίας».

Πανάκεια το εμβόλιο;

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πως οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 θα ξεκινήσουν στην Ε.Ε. στις 27 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός έκανε λόγο «για ένα σημαντικό νέο που γεννά αισιοδοξία». Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει από το επόμενο… δευτερόλεπτο του εμβολιασμού. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι τη στιγμή της απελευθέρωσης. Το αν αυτός ο δρόμος είναι μακρύς ή σύντομος θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τον αριθμό των συμπολιτών μας που θα εμβολιαστούν. Ο σπόρος της αμφισβήτησης που καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους δεν πρέπει να βρει εύφορο έδαφος στην κοινωνία μας», τόνισε. 

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρριανών Σταύρος Ανταβίδης, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης και ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης Κυριάκος Κρόκος.

Τι ζήτησε ο δήμαρχος Κομοτηνής

Από πλευράς του ο δήμαρχος Κομοτηνής έθεσε σειρά ζητημάτων στον υφυπουργό. Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο τύπου του «αρχικά τόνισε την ανάγκη σαφούς και έγκαιρης ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο Κομοτηνής για την πορεία των κρουσμάτων στην περιοχή, έτσι ώστε ο Δήμος Κομοτηνής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του πληθυσμού αλλά και για να αποτραπεί η διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για τα ποια θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στα όρια του Δήμου, πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί και με ποιο ρυθμό έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή να συμμετάσχει στην προετοιμασία των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στα όρια ευθύνης της.

Ο δήμαρχος μετέφερε μαζί με την αγωνία το αίτημα των πωλητών βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές να  τους επιτραπεί να πουλούν εκ περιτροπής τα προϊόντα τους, σύμφωνα και με το αίτημα της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγροτών Μακεδονίας-Θεσσαλίας -Θράκης ‘Ομόνοια’ και βέβαια με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Επίσης ζήτησε ο επόμενος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής να συμπεριλάβει όσους υλοποίησαν επενδυτικά σχέδια το έτος 2020 και δεν την δικαιούνται καθώς δεν υπάρχουν οικονομικά στοιχεία για την πορεία της επιχείρησης από προηγούμενα έτη. Τέλος, ζήτησε η χρηματοδοτική ενίσχυση να επεκταθεί σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που μέχρι στιγμής εξαιρούνται».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 22/12/2020}