Ακίνητα: Φαύλος κύκλος στις μεταβιβάσεις με Κτηματολογικό και Υποθηκοφυλακείο

Κ. Ζαγναφέρης: «Ανοργανωσιά και υποστελέχωση– Κανείς δεν γνωρίζει την… πολυνομοθεσία»

Παράπονα και καταγγελίες για κωλυσιεργία αναφορικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, δέχεται το τελευταίο διάστημα η «Θ». Μια κατάσταση που επιβεβαιώνει με δηλώσεις του  ο Πολιτικός Μηχανικός και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης. Ο ίδιος  αναφέρεται σε «ανοργανωσιά» του Γραφείου Κτηματολογίου της Π.Ε. Ξάνθης, σε αποψιλωμένη όσον αφορά στο προσωπικό υπηρεσία και σε πολυνομοθεσία την οποία «δεν γνωρίζει εξ ολοκλήρου κανείς», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά. Επίσης κάνει λόγο για μεγάλα προβλήματα με ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, φορολογικών και ασφαλιστικών ενημερώσεων, τα οποία σε συνδυασμό με τα… ενδοοικογενειακά προβλήματα μεταξύ κληρονόμων (ορισμένες φορές) δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο.

Την ίδια ώρα από το Υποθηκοφυλακείο Ξάνθης, ζητούνται ακόμη κάποιες βεβαιώσεις – όπως αναφέρει ο κ. Ζαγναφέρης – και για την διεκπεραίωση αυτών των «αιτημάτων» καλείται ανά εξάμηνο ο… αρχαιότερος συμβολαιογράφος της περιοχής.

«ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ – ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ…»

Πιο αναλυτικά ο κ. Ζαγναφέρης, εξήγησε στην «Θ» ότι «όντως υπάρχει μεγάλο θέμα το οποίο οφείλεται στους εξής λόγους:

Πρώτον στην ανοργανωσιά που υπάρχει στο Γραφείο Κτηματολογίου της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι και είναι ανενημέρωτο και ως νομοθεσία (πρέπει να ενημερώνεται τακτικά) και ως προς την διαδιακασία, δεν υπάρχουν υπάλληλοι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις. Υπάρχει θέμα στελέχωσης. Επίσης, με το πέρασμα όλων των υποθέσεων στο Κτηματολόγιο, καταργήθηκε εδώ και χρόνια το Υποθηκοφυλακείο. Κάποιες βεβαιώσεις όμως, εξακολουθούν ακόμη να ζητούνται από το Υποθηκοφυλακείο. Αυτό, ανά εξάμηνο νομίζω ότι το παίρνει ο αρχαιότερος συμβολαιογράφος και προφανώς επειδή το βλέπει σαν «πάρεργο», υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις. Αν και νομίζω (δεν είμαι απόλυτα βέβαιος) στις 15 Δεκεμβρίου του 2023 ήταν να καταργηθεί και αυτό και όλα ήταν να περάσουν στην Διεύθυνση Κτηματολογίου. Επίσης, είναι και η πολυνομοθεσία, την οποία δεν γνωρίζει εξ΄ολοκλήρου σχεδόν κανένας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι στον ΕΝΦΙΑ και στον ΕΦΚΑ. Για να γίνει ένα συμβόλαιο χρειάζεται φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα. Επειδή ο περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται και λαμβάνει φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες οι οποίες ισχύουν συνήθως για ένα μήνα (για μεταβιβάσεις) σε αυτόν τον μήνα δεν τελειώνει η δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται καινούρια φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, να ξαναμπαίνει σε νέα διαδικασία, ενώ σε αυτό το διάστημα μπορεί κάποιος να μην έχει την δυνατότητα να δώσει την δόση – οπότε η υπόθεση πάει πίσω – και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Επιπλέον, πολλά ακίνητα είναι αγορασμένα με δάνεια. Η δανειοδότηση και οι πρώτες εκταμιεύσεις  αργούν 2-3 μήνες από τις τράπεζες. Σε αυτό το τρίμηνο, πάλι λήγουν οι φορολογικές ενημερότητες και πάμε σε άλλο στάδιο. Ενώ έχει υπογραφεί το συμβόλαιο και πρέπει να γίνει εκταμίευση, το «μπλοκάρουν» οι τράπεζες γιατί δεν έχουν επικαιροποιημένη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Τέλος, ένας άλλος λόγος είναι ότι τα περισσότερα γραφεία συμβολαιογράφων πλέον, αποτελούνται από νέα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια έχει ανανεωθεί το επάγγελμα και πρέπει – χωρίς να θέλουμε να τους θίξουμε φυσικά – να τους «χρεώσουμε» και μια απειρία που υπάρχει έναντι παλαιοτέρων συμβολαιογράφων. Και βέβαια είναι και η συνεχής αλλαγή στο θέμα των μεταβιβάσεων, των γονικών παροχών και της φορολογίας. Χθες διάβασα ότι παρατείνεται για τις νέες οικοδομές η μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2025 ενώ ήταν μέχρι το τέλος του 2024. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πάρει και πάλι παράταση και ότι είναι μια κατάσταση που θα διαιωνίζεται. Αν σε όλο αυτό προσθέσουμε και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ κληρονόμων, μεταξύ των παιδιών, μεταξύ δικαιούχων (οικογενειακά προβλήματα), αντιλαμβάνεστε την κατάσταση. Προσωπικά, δεν νομίζω – όπως πάντα – ότι θα υπάρξει λύση τουλάχιστον την επόμενη διετία, διότι το Κτηματολόγιο σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε βιαστικά (δήθεν για να προλάβουμε τους χρόνους) και δεν λειτουργεί τίποτα με τον σωστό και επιστημονικό τρόπο».

«ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΑΣ… Ο ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το σημείο στο οποίο λειτουργεί σήμερα το Υποθηκοφυλακείο, ο κ. Ζαγναφέρης απαντά: «Βρίσκεται εκεί που βρίσκονταν, αλλά τον ρόλο του Υποθηκοφύλακα τον διαδραματίζει ο πιο παλιός συμβολαιογράφος ανά 6 μήνες».

πηγή: https://www.thraki.com.gr/ 30/1/2024