102 χρόνια ελεύθερη Ξάνθη – Ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περισυλλογής

Ο Γ.Γ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, εκπροσώπησε την κυβέρνηση - Οι δηλώσεις των επισήμων

Με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, η Ξάνθη γιόρτασε σήμερα τα 102 χρόνια της Απελευθέρωσής της.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ, ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ – ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της τελετής, ο ίδιος επισήμανε ότι:

Βρισκόμαστε στην όμορφη Ξάνθη της Θράκης μας. Είναι σήμερα μια μέρα μνήμης – εθνικής μνήμης – συγκίνησης  και περισυλλογής. Είναι μια μέρα επαγρύπνησης για όλους μας και πάντα να θυμόμαστε τα προτερήματα της φυλής μας. Είναι δύσκολες οι εποχές και κανένας δεν περισσεύει. Να είστε πάντα καλά και του χρόνου εύχομαι να είμαστε εδώ και να γιορτάσουμε πάλι την Απελευθέρωση της πόλης σας.

ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου ανέφερε:

102 χρόνια που ο λαός της πόλης μας και της περιοχής μας γιορτάζει αυτήν την σημαντική μέρα, της ανάκτησης της Ελευθερίας μετά από 500 και πλέον χρόνια. Δοξάζουμε τον Θεό, ευχαριστούμε την Αρχαγγελιώτισσα την Παναγία μας που ήταν η παρηγοριά του λαού μας – και τότε και τώρα και πάντοτε – και τιμούμε όλους εκείνους οι οποίοι θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Η πατρίδα μας, όπως και όλος ο πλανήτης περνά μια δυσκολία με  την «μάστιγα» του κορωνοϊού. Εκείνο που χρειάζεται πάντα στην ζωή μας – ιδιαίτερα όμως αυτήν την περίοδο – είναι Προσευχή και Προσοχή. Να ακούμε τι μας λένε οι υγειονομικές υπηρεσίες. Θέλουν να διαφυλάξουν την υγεία του λαού μας. Αλλά και εμείς – ο καθένας μας – να διαφυλάξουμε και την προσωπική μας υγεία αλλά και του διπλανού μας την υγεία. Εκείνο που έχει ανάγκη η πατρίδα μας και είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η ενότητα. Να μείνουμε ενωμένοι γιατί κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι αντιμετωπίσαμε όλα τα προβλήματα και όλες τις δυσκολίες.

ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ, ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, επισήμανε ότι:

Χρόνια πολλά. Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για να είναι ελεύθερη αυτή η περιοχή  και ιδιαίτερα αυτή η πόλη. Το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι αν χρειαστεί πάλι και εμείς όλοι να πεθάνουμε, θα το κάνουμε, όλοι μαζί ενωμένοι και αγαπημένοι, για αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Να είναι ολοι σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι για την στήριξη αυτού του ευλογημένου τόπου. Όλοι μαζί, ενωμένοι. Χρόνια πολλά!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ, ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Τέλος, από την δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, υπογράμμισε ότι:

Σήμερα στην Ξάνθη μας, στην πόλη μας, γιορτάζουμε 102 χρόνια ελεύθερης ζωής. Και όλοι εμείς, τιμούμε όλους εκείνους που με αρετή, τόλμη και θυσίες μας την χάρισαν. Τιμούμε επίσης και όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια με αγώνες και πρόοδο την διατήρησαν, μεταβιβάζοντας την ευθύνη σε όλους εμάς, που με σεβασμό στους προγόνους μας, πρέπει να την διατηρήσουμε. Όλοι μαζί, με υπομονή και επιμονή, πρέπει – ενωμένοι – να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην ζωή μας. Χρόνια πολλά! Χρόνια ελεύθερα!

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 4/10/2021}