Σταυρούπολη – Θράκη

Κτισμένη δίπλα στο Νέστο, αλλά σε φυσικό… εξώστη, έχει την καλύτερη θέα και εντυπωσιάζει με τη γαλήνη της. Αφετηρία για περιήγηση είναι η μικρή κεντρική πλατεία. Προχωρώντας στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια ο οικισμός αποκαλύπτει πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με σαχνισιά και τα τζάκια τους να καπνίζουν. Τις καθημερινές όλα είναι ήσυχα εδώ. Το 1961 είχε 1375 κατοίκους, στις μέρες μας όμως έχουν απομείνει 500- 600, αφού πολλοί έφυγαν για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία. Κοντά στην πλατεία θα δείτε το Λαογραφικό μουσείο (τηλ. 25410 22.260). Το κτίριο ανήκε παλαιότερα στην εφορία καπνού, αλλά σήμερα στεγάζει την πλούσια συλλογή της οικογένειας Καραμπατζάκη. Κοντά στη Σταυρούπολη, στην κοίτη του ποταμού Νέστου, έχουν τη βάση τους εταιρείες εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Δίπλα στα νερά του έχει δημιουργηθεί και ποδηλατόδρομος.

Info

Η Σταυρούπολη αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές. Προς τα βόρεια υπάρχουν δυο εκπληκτικά σημεία: ο Λειβαδίτης με τον ψηλό καταρράκτη (θέλει περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορία, πήγαινε-έλα ) και το δάσος του Ερύμανθου.

Στα 3,7 χλμ. του δρόμου που οδηγεί στα Κομνηνά βρίσκεται ο Μακεδονικός τάφος. Χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος και ο πιο εντυπωσιακός κτιστός τάφος της Θράκης και είναι φτιαγμένος με γωνιόλιθους από μάρμαρο της περιοχής.