Trekking – Thrace

Στο όρος Σάος της Σαμοθράκης

Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Θέρμα και μαζί με την επιστροφή διαρκεί περίπου 10 ώρες. Κατά τη διάρκειά της και στην κορυφή του Φεγγαριού (Σάος) θα απολαύσετε εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο, ενώ θα διασχίσετε ένα υπέροχο δάσος με δρυς. Η υψομετρική διαφορά είναι 1570 μ. Η καλή σήμανση στην αρχή του Ε6 και τα κόκκινα σημάδια στη συνέχεια θα σας βοηθήσουν αν βρείτε ομίχλη. Δείτε και: http://oreivatikossamothraki.blogspot.gr/

Ρέμα Φονιά-μονοπάτι Κλείδωσης- Σαμοθράκη

Ενα μονοπάτι που μένει αξέχαστο καθώς διασχίζει τα πλούσια σε βλάστηση και νερά τοπία της Σαμοθράκης. Θα περπατήσετε πλάι στο ρέμα που για 1,5 χιλ. είναι ομαλό, χωρίς υψομετρική διαφορά και σκιάζεται από πλατάνια. Θα χρειαστείτε περίπου 30 λεπτά μέχρι να φτάσετε στην πρώτη βάθρα του Φονιά, με τον εντυπωσιακό καταρράκτη της. Δημιουργεί λιμνούλα με κρυστάλλινα νερά στα οποία μπορείτε να βουτήξετε. Εδώ σχηματίζεται φαράγγι και αφού περάσετε απέναντι, το μονοπάτι ανηφορίζει απότομα για λίγη ώρα και μετά βγαίνετε εκτός φαραγγιού, στη δεξιά πλευρά του. Μετά από 40 λεπτά περνάτε άλλη μια φορά απέναντι και σε άλλα 10 λεπτά φθάνετε στον εντυπωσιακό καταρράκτη της Κλείδωσης, στα 260 μ.

Μονοπάτι Στενών

Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις της πεζοπορίας αξίζει να περπατήσετε το μονοπάτι των Στενών, στην ανατολική όχθη του Νέστου, το οποίο αρχικά περνάει πάνω από το ποτάμι και τις γραμμές του τρένου. Φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα για να εξυπηρετεί τους εργάτες που κατασκεύαζαν τη σιδηροδρομική γραμμή. Η συνολική του διάρκεια είναι 7 ώρες περίπου. Για την επιστροφή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τρένο.

Στην αρχαία Ισμάρα

Η διαδρομή 7 χλμ. ξεκινά από τον οικισμό της Μαρώνειας στη Ροδόπη και καταλήγει στην κορυφή του λόφου του Αγίου Γεωργίου. Διαρκεί περίπου 5 ώρες με την επιστροφή. Το πρώτο τμήμα της γίνεται σε χωματόδρομο και στη συνέχεια ανηφορίζει το μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην κο

Γαλάνη-Σταυρούπολη

Δίπλα στο χωριό Γαλάνη (Σταθμός) που βρίσκεται κοντά στους Τοξότες, πάνω στον οδικό άξονα Ξάνθης Καβάλας, ξεκινά το μονοπάτι για τα Στενά του Νέστου. Η διαδρομή διαρκεί 7 ώρες. Είναι πολύ όμορφη καθώς περνάει λίγο ψηλότερα από το ποτάμι προσφέροντας μεγάλες εναλλαγές κατάφυτων τοπίων που τα διαρρέει ο Νέστος. Μέχρι την πηγή Κρωμνικού ακολουθεί το παλιό «μονοπάτι των σιδηροδρομικών» το οποίο σε πολλά σημεία του είναι λαξευμένο στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού Τσαλ.

Μονοπάτι Λειβαδίτη (Ξάνθη)

Μοναδικό τοπίο για περπάτημα μόλις 2 χλμ. Στο τέλος θα θαυμάσετε τον καταρράκτη ύψους 35 μέτρων του Λειβαδίτη, με φυσικό μπαλκόνι. Η διαδρομή αρχίζει σε υψόμετρο 1.100 και τελειώνει σε υψόμετρο 900. Στο δάσος ζουν αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν παγκάκια για να ξεκουραστείτε.

Μονή Παναγίας Καλαμών-Σαμακώβ (Ξάνθη)

Αφού επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας Καλαμών, μπορείτε να επιστρέψετε περπατώντας ώστε να απολαύσετε τη θέα στην παλαιά και τη νέα πόλη της Ξάνθης. Το 2 χλμ. μονοπάτι ξεκινάει δίπλα στην είσοδο της μονής. Από τα πρώτα μέτρα χάνεται μέσα σε πανύψηλα πεύκα και κυπαρίσσια. Κάποτε αποτελούσε τον μοναδικό δρόμο προς την Παναγία και ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο γέμιζε από κόσμο που ερχόταν να προσκυνήσει. Είναι κατηφορικό και δεν θα σας δυσκολέψει.

Κατεβαίνοντας θα δείτε αριστερά σας ένα μεγάλο βράχο ο οποίος έχει επάνω του κάτι σαν βαθούλωμα. Μοιάζει με ίχνος αλογοπέταλου και σχετικά με αυτό υπάρχουν δύο μύθοι: Ο ένας λέει πως είναι σημάδι από τον Βουκεφάλα, το άλογο του Μ. Αλεξάνδρου που πάτησε μία φορά εδώκαι μία στους Φίλιππους, και ο δεύτερος πως είναι από το άλογο του Αγίου Δημητρίου. Από εδώ θα φτάσετε στη γειτονιά Σαμακώβ, δίπλα στη γέφυρα του Κόσυνθου.

Στη Ροδόπη

Στην ανατολική Ροδόπη έχει δημιουργηθεί μονοπάτι πυρασφάλειας για πεζοπόρα τμήματα. Αποτελεί μία από τις κορυφαίες περιπατητικές διαδρομές της Ροδόπης. Ξεκινά από το φυλάκιο του Μαχαίρα, βόρεια της Κομοτηνής, και ανηφορίζει στις εντυπωσιακές πλαγιές της Ροδόπης. Συναντά το καταφύγιο διανύοντας εκπληκτικές εκτάσεις με οξιές και συνεχίζει μέχρι την Μικρή Άδα. Σε όλο το μήκος του έχει πυροσβεστικούς κρουνούς και κιόσκια και είναι τόσο φαρδύ που αρκετοί το διανύουν με μηχανές εντούρο και ποδήλατα βουνού. Η συνολική διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες (χωρίς την επιστροφή). Ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να το περπατήσετε, δοκιμάστε να περιηγηθείτε λίγο μέσα στο δάσος, νότια του καταφυγίου από το μονοπάτι που ξεκινά εκεί. Οι εικόνες θα σας μείνουν αξέχαστες.