Δέλτα Νέστου – Θράκη

Αυτός ο υπερήλικας ποταμός είναι από μόνος του εξαιρετική αφορμή για ταξίδι στη Ξάνθη. Ταξιδευτής και ο ίδιος, πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στη Βουλγαρία και εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, απέναντι από τη Θάσο. Θα σας μαγέψει, όχι μόνο με την φυσική ομορφιά του, αλλά και με τα συναισθήματα που προκαλεί όταν περπατάτε πλάι του, ή τον κατεβαίνετε με φουσκωτή βάρκα (ράφτινγκ) και κανόε καγιάκ.

 

Ανάμεσα στο χωριό Τοξότες και τη Σταυρούπολη, στο σημείο όπου ο Νέστος χωρίζει τους ορεινούς όγκους του νότιου τμήματος της Ρόδόπης, βρίσκονται τα Στενά του, με το πανέμορφο Αισθητικό Δάσος. Είναι μία λωρίδα γης παράλληλη με την κοίτη του ποταμού και έχει έκταση περίπου 23.000 στρέμματα. Εδώ, αλλά και γενικότερα στα Στενά, συναντώνται περίπου 150 από τα 200 και πλέον είδη πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στο Νέστο. Περιλαμβάνεται στις περιοχές της Ευρώπης που έχουν χαρακτηριστεί «Σημαντικές για τα Πουλιά» και στις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας». Στην περιοχή θα δείτε σκλήθρα, πλατάνια, λεύκες, αγριοκουμαριές, κισσούς, περιπλοκάδες και πολλά άλλα.

ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Χαρακτηριστικό στοιχείο του Νέστου είναι οι μαίανδροί του. Στα Στενά ο ποταμός ελίσσεται σαν φίδι προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό που θα απολαύσετε καλύτερα αν ανέβετε ψηλά, στο Παρατηρητήριο, περίπου 10 χλμ. έξω από τους Τοξότες. Το παρατηρητήριο «κρύβεται» πίσω από μία κεραία, σε υψόμετρο 891 μέτρων. Εδώ το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης έχει φτιάξει μία ιδιαίτερα επιμελημένη κατασκευή από όπου όχι μόνο θα απολαύσετε τη θέα στο Νέστο, αλλά μπορείτε και να μάθετε ποιες είναι οι γύρω περιοχές ανάλογα με το πού κοιτάτε (όπως, για παράδειγμα, το Παγγαίο όρος, το Φαλακρό, το Δέλτα του Νέστου κ.α.).

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ

Από τους Τοξότες μέχρι τη Σταυρούπολη, το τρένο ταξιδεύει δίπλα στον Νέστο προσφέροντας θέα εκπληκτική στα ήρεμα νερά του και το Αισθητικό Δάσος. Τα μοναδικά σημεία που ξεκολλάει κανείς το πρόσωπο από το παράθυρο είναι στα μικρά, αλλά συνεχή, τούνελ: Στα 17 χλμ. που χωρίζουν τη Σταυρούπολη από τους Τοξότες, υπάρχουν πάνω από 15 τούνελ, φτιαγμένα από πέτρα σε δύσκολους καιρούς. Τη διαδρομή, που διαρκεί περίπου μισή ώρα, μπορείτε να την κάνετε με το τρένο του ΟΣΕ (τηλ. ΟΣΕ Ξάνθης: 25410 22581, Σταυρούπολης: 25410 22233).

 

Για να βρείτε το Αισθητικό Δάσος: Θα μπείτε στους Τοξότες και θα συνεχίσετε με κατεύθυνση προς τον διπλανό οικισμό Γαλάνη. Πολύ σύντομα οι πινακίδες θα σας οδηγήσουν στο πάρκινγκ όπου θα αφήσετε το όχημά σας και θα περπατήσετε μέχρι τις όχθες του ποταμού. Ένα εκπληκτικό μονοπάτι ξεκινά από εδώ!