Λουτρά Θερμών – Θράκη

Αν θέλετε να σας μείνει αξέχαστη η επίσκεψη στις Θέρμες, πάρτε μαζί σας μπουρνούζια, σαγιονάρες και μοσχοσάπουνα. Απολαύστε τις ευεργετικές ιδιότητες ενός καυτού ιαματικού μπάνιου ακόμα κι όταν δεν πάσχετε από αρθριτικά. Eκτός από το παλιό τούρκικο οικοδόμημα με τον τρούλο και τα γύρω παραπήγματα, υπάρχει οργανωμένο υδροθεραπευτήριο της κοινότητας. Στους ατομικούς του λουτήρες έχουν προστεθεί από το 1998 και ατομικές ντουζιέρες. Πλάι στα κοινοτικά λουτρά λειτουργεί κοινοτικός ξενώνας με 30 δίκλινα δωμάτια. Οι ταβέρνες της περιοχής φημίζονται για το κατσικάκι και το ζυγούρι τους. Σε τουλάχιστον μια από αυτές λειτουργεί ξενώνας όλο το χρόνο.

Οι ιαματικές πηγές στα Λουτρά των Θερμών αποτελούν πεδίο εκδήλωσης ενός γεωθερμικού φαινόμενου που εκτείνεται σε μήκος 1 χλμ. Αν είναι χαμηλή η θερμοκρασία την ώρα που φτάνετε, προσέξτε τις στήλες ατμού που δραπετεύουν από διάφορα σημεία του εδάφους. Η ανάλυση της σύστασης του νερού το κατατάσσει στην ιαματική κατηγορία των οξυανθρακικών. Πέρα από τις συνήθεις λουτροθεραπευτικές ιδιότητες, το νερό των Θερμών έχει ιαματική επίδραση σε ασθένειες του γαστρεντερικού, ηπατοπάθειες, μεταβολικές και μολυσματικές παθήσεις καθώς και σε προβλήματα του ουροποιητικού.

Info

Μεγάλο γλέντι με χορούς, τραγούδια, άφθονο κρασί και σουβλιστά αμνοερίφια διοργανώνεται στα Λουτρά των Θερμών στις 6 Μαΐου, ανήμερα του Αη Γιώργη με το παλαιό ημερολόγιο. Οι Πομάκοι γιορτάζουν με μεγάλο ενθουσιασμό το Εντερλέζ, μια γιορτή αφιερωμένη στην άνοιξη.

Οι Θέρμες απέχουν 20 χλμ. βόρεια του Εχίνου και αναπτύσσονται σε τρεις οικισμούς. Οι Άνω Θέρμες (Ναγκόρνε Μάαλε) είναι ο μεγαλύτερος και πολυπληθέστερος απ’ αυτούς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. χτισμένος κατά μήκος του άνω ρου του ποταμού Κομψάτου. Ακολουθούν οι Μέσες Θέρμες (Σρέντζα Λίτζα) σε υψόμετρο 475 μ. Και τα δυο χωριά είναι ήσυχα και πολύ γραφικά. Οι Άνω απέχουν 3 χλμ. και οι Μέσες 2 χλμ. από τις Κάτω Θέρμες. Οι τελευταίες βρίσκονται στο ύψος του επαρχιακού δρόμου που μετά από 1,5 χλμ. φτάνει στα Λουτρά και μετά από 5 χλμ. καταλήγει στην Μέδουσα.