Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο κατά 26 χιλιόμετρα

Και έρχονται και 250 νέοι συνοριοφύλακες στην Αλεξανδρούπολη

Για τα μέτρα της  θωράκισης της Ελληνικής μεθορίου και της αποτροπής παράνομων μεταναστευτικών ροών, μίλησε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Μάλιστα ο κος Θεοδωρικάκος έδωσε και ειδήσεις που αφορούν την περιοχή της Θράκης και ευρύτερα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Πιο συγκεκριμένα όπως ο ίδιος πληροφόρησε ο φράχτης στο Έβρο και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή των Φερών επεκτείνεται κατά 26 χιλιόμετρα. Επίσης γνωστοποίησε ότι θα ενισχυθεί η δύναμη των συνοριοφυλάκων με 550 άτομα από τους οποίους 250 θα τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο υπουργός:

«Το τι συνέβη στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 είναι πλέον γνωστό σε όλους. Δεν ήταν μια αυθόρμητη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση των τουρκικών Αρχών, οι οποίες, χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες, είχαν την σαφή πρόθεση να παραβιάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα.

Λόγω αύξηση της πίεσης προχωρά και η αύξηση της ικανότητας αποτροπής.

Το 2022 θα ενισχυθεί η δύναμη των συνοριοφυλάκων με 550 άτομα από τους οποίους 250 θα τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιποι 300 στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας. Εκπαίδευση του προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα (συνοριακός έλεγχος και συνοριακή φύλαξη, διαβατηριακός έλεγχος, πλαστότητα εγγράφων, ανάλυση κινδύνου, Ταυτοποίηση Υπηκοότητας (screening), Αφενημέρωση (debriefing), προστασία Ανθρώπινων και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών).

  • Ανακατασκευή του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ορεστιάδας.
  • Επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης.
  • Επισκευή-ανακατασκευή του υπάρχοντος τεχνητού εμποδίου (φράχτης) στην περιοχή Καστανέων (Βόρειος Έβρος) και κατασκευή νέου τεχνητού εμποδίου συνολικού μήκους 26 χλμ. περίπου, σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.
  • Ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών).

Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα, έχουν διατεθεί στις δύο Δ. Α. τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 230 καινούργια οχήματα διαφόρων τύπων, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – ΙΣΦ)».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 20/12/2021}