Γνωριμία με την ιστορία της Μαρώνειας

Στόχος η ανάδειξη Αγίου Χαραλάμπους και Ισμάρου

Την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτισμική παράδοση της Θράκης και να έρθουν σε άμεση επαφή με τις αρχαιότητες της Μαρώνειας είχαν το πρωί της Κυριακής 13 Νοεμβρίου οι Κομοτηναίοι συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου, πραγματοποιήθηκε η τρίτη εκδήλωση της σειράς με θέμα «Γνωριμία με τις Αρχαιότητες και τα μνημεία της Θράκης», την οποία πάντως αν και ενδιαφέρουσα δεν παρακολούθησε πολύς κόσμος.

Αξιοποιούν το ΕΣΠΑ

Η Χρύσα Καραδήμα, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης μίλησε για την Μαρώνεια από την προϊστορική περίοδο μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Υπό το πρίσμα της αναβάθμισης της πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Θράκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης έχει αναλάβει διάφορα έργα στο Ιμαρέτ (εκκλησιαστικό μουσείο), στο Βυζαντινό Κάστρο και στον Μητροπολιτικό Ναό, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως ενημέρωσε η Χρύσα Καραδήμα. Αυτή την περίοδο, προετοιμάζεται η ολοκλήρωση και η επανένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Επίσης, «τρέχει» ένα έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα, στη Μαξιμιανούπολη, με εργασίες ανάδειξης, στερέωσης και συντήρησης του περίκεντρου Ναού, με στόχο, στη συνέχεια, παρέμβασης στα τείχη της πόλης, με εργασίες αποψίλωσης της πυκνής βλάστησης που τα καλύπτει. Ακόμη, αρχαιολογικό έργο πραγματοποιείται και στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, με την ολοκλήρωση των δομών εξυπηρέτησης κοινού, με νέες εγκαταστάσεις ΑΜΕΑ και την ύπαρξη κάποιου πωλητηρίου.

Στόχος η ανάδειξη Αγίου Χαραλάμπους και Ισμάρου

Οι δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιλαμβάνουν και οστικές ανασκαφές στο πλαίσιο της οδικής σύνδεσης της Μαρώνειας με τα Πετρωτά, ενώ προσεχής στόχος είναι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, δημιουργώντας μία επισκέψιμη νησίδα που θα περιλαμβάνει το ρωμαϊκό πρόπυλο, το ιστορωμαϊκό κτήριο και την παλαιοχριστιανική βασιλική.

Σημαντικός στόχος, επίσης, είναι η δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών στον Ίσμαρο, ώστε ο κόσμος να μπορεί να επισκεφτεί την πληθώρα μνημείων, πολλά από τα οποία είναι άγνωστα προς το ευρύ κοινό. Οι ανασκαφές, οι οποίες ξεκίνησαν το 2020 συνεχίζονται παράλληλα με την δημιουργία του δρόμου, στην περιοχή του Ιερού και του Θεάτρου.

Η πρόσκληση της ομιλίας έγινε από τον Πρωτοπρεσβύτερο, πατέρα Δημήτρη Βασιλειάδη, ο οποίος στάθηκε στη σημαντικότητα της γνωριμίας της κοινότητας της Κομοτηνής με τις αρχαιότητες της Θράκης. «Στόχος δεν είναι μόνο η πολιτισμική αυτογνωσία των Θρακιωτών αλλά και η προβολή των μνημείων σε τρίτους» ανέφερε. Όπως περιέγραψε ο ίδιος, η αρχή των επισκέψεων έγινε στη Σαμοθράκη, συνεχίστηκε πριν από έναν μήνα με αντίστοιχη εκδήλωση για τις Βυζαντινές αρχαιότητες της Μαρώνειας με ομιλήτρια την κα Αδαμαντίδου και στη συνέχεια με την ομιλία της κα Δαλακούρα, για το μοναστήρι στο Παπίκιο Όρος. «Πολύ σημαντική θα είναι και η αρχαιολογική έρευνα για την Αρχαία Στρύμη και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Έβρου, αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν μέσα στο 2023», ενημέρωσε ο πάτερ Δημήτρης.

Βιωματική επίσκεψη στη Μαρώνεια

Στη δεύτερη φάση της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το Αρχοντικό Ταβανιώτη, το οποίο φιλοξενεί αρχαιότητες από όλο τον Ίσμαρο και την Μαρώνεια και μετά κατευθύνθηκαν προς το Αρχαίο Θέατρο, το Ιερό και στο σπίτι με το ψηφιδωτό, ολοκληρώνοντας έτσι την ενημέρωση με μία βιωματική επίσκεψη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 15/11/2022}