Καρναβάλι Ξάνθης – Θράκη

Ένα τεράστιο πανηγύρι στήνεται στην Ξάνθη την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που έρχονται για να παρακολουθήσουν το διάσημο καρναβάλι της. Οι σύλλογοι που λαμβάνουν μέρος στο καρναβάλι προετοιμάζουν τα άρματα και τις στολές τους όλο τον χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμοι για την μεγάλη παρέλαση. Οι εορτασμοί ξεκινούν από την αρχή της Αποκριάς και συνεχίζονται καθ’ όλη την διάρκεια του Τριωδίου με συναυλίες γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, μικρές παρελάσεις, εκθέσεις, χορούς από χορευτικές ομάδες λαογραφικών συλλόγων και βέβαια δεκάδες επίσημα και ανεπίσημα πάρτι των συλλόγων που συμμετέχουν. Η κορύφωση των εορτασμών γίνεται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, τότε που η πόλη της Ξάνθης γεμίζει από τα χρώματα και τις μουσικές των μεταμφιεσμένων που συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις «κλείνουν» με το κάψιμο του Τζάρου ή Τζάρους (παλιότερα έκαιγαν πουρνάρια, ενώ τώρα τον βασιλιά καρνάβαλο) στην κοίτη του Κόσυνθου. Το έθιμο το έφεραν οι πρόσφυγες του Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης. Το όνομα του προήλθε από τον ήχο (τζ, τζ) που δημιουργεί η καύση των θάμνων και συμβολίζει την κάθαρση που έρχεται μετά την έκσταση. Το καρναβάλι της Ξάνθης ξεκίνησε το 1966.

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου η Παλιά Πόλη της Ξάνθης αποχαιρετά το καλοκαίρι και καλωσορίζει το φθινόπωρο με ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Στα λιθόστρωτα σοκάκια κόσμος πηγαινοέρχεται, δοκιμάζοντας τοπικούς μεζέδες και πίνοντας άφθονο κρασί από τις υπαίθριες ταβέρνες που έχουν στήσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Σε πολλά σημεία στήνονται ορχήστρες που παίζουν λαϊκούς και ρεμπέτικους ρυθμούς. Παράλληλα, διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις, ενώ είναι ανοικτά για το κοινό πολλά από τα παλιά σπίτια που έχουν αναστηλωθεί. Οι γιορτές της Παλιάς Πόλης ξεκίνησαν το 1991 και καθιερώθηκαν αμέσως ως το σημαντικότερο πολιτιστικό δρώμενο του Σεπτεμβρίου.

ΧΑΤΖΙΔΑΚΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Από το 2001 διοργανώνεται το «Χατζιδάκειο Φεστιβάλ», από τον το δήμο Ξάνθης και την Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών «Κώστας Μπένης». Οι εκδηλώσεις γίνονται συνήθως στο τέλος του Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν μουσικά έργα γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη.