Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και στην Ελλάδα

Η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους όρους

Λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο θα σημάνει τη σταδιακή άρση των μέτρων και στη χώρα μας, τα οποία είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και αυτό που ήδη γνωρίζουμε από τις έως τώρα ενημερώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα είναι πως στο εξής στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να φοράμε προστατευτικές μάσκες. 

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους όσοι κινούνται με τα μέσα μεταφοράς αλλά και για όσους εργάζονται σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους ή βρίσκονται σε αυτούς ως πελάτες και επισκέπτες. «Η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να τηρείται ως υποχρεωτικό μέτρο, εκτός βέβαια αντενδείξεων ιατρικών, για παράδειγμα σε παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Διευκρίνισε, δε, πως η χρήση της μάσκας θα αφορά τόσο στους εργαζόμενους, εφόσον έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, πχ πωλητές ή ταμειακοί υπάλληλοι, όσο και στο κοινό.

Πώς να κάνετε σωστή χρήση της μάσκας

Τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας υϊοθετεί πλήρως η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως η χρήση υφασμάτινης μάσκας συνιστάται σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και τα σούπερ μάρκετ.

Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στους πολίτες αναλυτικές οδηγίες με σκοπό να ενημερωθούν για την ορθή χρήση των μασκών αυτών. «Όποιος κάνει χρήση τέτοιας μάσκας, θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα και θα πρέπει να πλένει πολύ καλά τα χέρια του είτε με σαπούνι και νερό είτε αντισηπτικό διάλυμα τόσο πριν τη βάλει όσο και κατά την απόρριψή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τονίζεται ότι οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες θα πρέπει να πλένονται τακτικά και σχολαστικά. 

Τα ίδια ισχύουν και για τις μάσκες μιας χρήσης, δηλαδή: 

Θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως πρόσωπο (μύτη και στόμα)

Ο πολίτης θα πρέπει να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα και αφού την αφαιρέσει

Η αφαίρεση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, ώστε ο πολίτης να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια η οποία μολύνεται πολύ εύκολα

Η απόρριψή της σε κάδο θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο

Ο βασικότερος κίνδυνος

Ο κ. Τσιόδρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του εφησυχασμού, τονίζοντας πως η χρήση της μάσκας δεν θα πρέπει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Παράλληλα, όπως αναφερε το ethnos.gr, τόνισε πως η υιοθέτηση ως υποχρεωτικού μέτρου της χρήσης μάσκας δεν συνεπάγεται την κατάργηση των υπόλοιπων μέτρων όπως η τήρηση αποστάσεων. 

«Θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της στην επόμενη φάση, μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών, ει δυνατόν την παρουσία ενός αντισηπτικού πάντοτε στην τσέπη μας, στην τήρηση των αποστάσεων, στην τήρηση των κανόνων όταν την βγάζεις και όταν βάζεις τη μάσκα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στην υποχρεωτική μεν, συμπληρωματική δε χρήση της μάσκας.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο:

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 28/4/2020}