Μ. Θεοδωρίδου: «Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση»

Αναλυτικά τι ειπώθηκε και από τον Μάριο Θεμιστοκλέους

Οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας είχαν ξεκινήσει από την αρχή του εμβολιασμού και σήμερα γνωρίζουμε ότι διαρκεί 6 μήνες, ανάφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 σήμερα 01/11, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Αναφέρθηκε επίσης και σε όσους έχουν νοσήσει, λέγοντας ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Μίλησε ακόμα για τα αποτελέσματα μελέτης, όπου ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει. Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, είπε η κα Θεοδωρίδου.

Η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν 2 δόσεις πέντε μήνες πριν, τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

«Στο τραπέζι η τρίτη δόση για τους κάτω των 50 ετών»

Από την πλευρά του ο κος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως έχουν γίνει 12.900.000 εμβολιασμοί στη χώρα. 6.640.000 πολίτες (63,4%) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 6.380.000 πολίτες (60,8) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά την τρίτη δόση o γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας επεσήμανε πως αύριο θα εξεταστεί από την επιτροπή το ζήτημα ενισχυτικής δόσης για τους κάτω των 50 ετών, που έχουν περάσει 6 μήνες από την τελευταία δόση

Για τα μέτρα, με αφορμή το «μαύρο ρεκόρ» ο κος Θεμιστοκλέους τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ενεργά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και εξετάζονται όλα τα νέα μέτρα, όπως και αυτό της αποστολή sms στους ανεμβολίαστους.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, φωτό Καθημερινή, 1/11/2021}