«Ξενοδοχεία ζόμπι» σε Μαρώνεια και Φανάρι

Ένας-ένας κατεβάζουν ρολά οι ξενοδόχοι για φέτος μετά το διπλό πλήγμα κορωνοϊού-Νυμφαίας – Γ. Χρυσοχοΐδης: «Όλοι έχουν αποδεχθεί ότι το φετινό καλοκαίρι είναι χαμένο…»

Με τη θλιβερή παραδοχή πως «πλέον όλοι έχουν αποδεχθεί ότι το καλοκαίρι είναι χαμένο και δεν θα μπορέσει να γυρίσει ούτε τον Αύγουστο» τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Γιώργος Χρυσοχοϊδης, αναφερόμενος κυρίως στα εποχιακά ξενοδοχεία της παραλιακής ζώνης του ν. Ροδόπης.

Διπλό κροσέ στους ξενοδόχους

Εκ των πραγμάτων τα εποχιακά ξενοδοχεία της Ροδόπης είχαν ν’ αντιμετωπίσουν -όπως όλα τα εποχιακά ξενοδοχεία πανελλαδικά- το αρνητικό κλίμα στον τουρισμό, λόγω κορωνοϊού. Η ιδιότυπη έναρξη της τουριστικής σεζόν έγινε φέτος στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και -τουλάχιστον τον Ιούνιο- υπήρχαν κάποιες ελπίδες στη Ροδόπη, ότι το καλοκαίρι δεν θα αποδειχθεί απολύτως καταστροφικό.

Οι εξελίξεις ήρθαν ωστόσο να γκρεμίσουν κάθε ‘όνειρο’ των Ροδοπιτών επαγγελματιών του τουρισμού, αφότου από 1η Ιουλίου 2020 απαγορεύεται η είσοδος τουριστών από το συνοριακό σημείο διέλευσης Μακάζα-Νυμφαία. Έκτοτε, το Βατερλό ακυρώσεων ξεκίνησε, ενώ μέχρι και σήμερα -παρά τα όσα προφορικά διακινούνται- οι ξενοδόχοι δεν έχουν τίποτα ‘χειροπιαστό’ στο οποίο να βασιστούν για το τι μέλλει γενέσθαι τον Αύγουστο. Στο πιο θετικό σενάριο, μέσα στον Αύγουστο θα επιτραπεί -ελεγχόμενα και με υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού- η είσοδος τουριστών. Ωστόσο, το σενάριο αυτό μέχρι στιγμής παραμένει υποθετικό και ακόμη κι αν εν τέλει γίνει πράξη, το κακό έχει ήδη γίνει.

Κατεβάζουν ρολά

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα εποχιακά ξενοδοχεία, είτε μιλάμε για Μαρώνεια είτε για Φανάρι. Οι πληρότητες είναι πάρα πολύ χαμηλές», σχολίασε ο Γιώργος Χρυσοχοΐδης, καταγράφοντας σε αδρές γραμμές τις πληρότητες των εποχιακών ξενοδοχείων από 5 ως 10%, που φυσικά είναι μία τάξη μεγέθους καταστροφική, καθώς σε μη covid συγκυρίες ο στόχος θα ήταν τουλάχιστον 80% πληρότητες.

Μάλιστα, ο κος Χρυσοχοΐδης φτάνει στο σημείο να εκτιμήσει πως «τα ξενοδοχεία δεν έχει νόημα να είναι να ανοιχτά αυτή τη στιγμή», γιατί «μιλάμε για ξενοδοχεία ζόμπι» όπως τα χαρακτήρισε, σημειώνοντας ότι «επί της ουσίας ζούμε… με την ελπίδα». Για την πρόσφατη ιστορία μέχρι το σήμερα, κατέγραψε: «Τα εποχιακά ξενοδοχεία άνοιξαν τέλη Ιουνίου και δειλά-δειλά ξεκίνησαν κάποιες κρατήσεις. Φάνηκε ότι υπήρχε μία εικόνα ότι ‘θα έβγαινε’ η χρονιά, αλλά με την ιστορία που έκλεισαν τα σύνορα βρέθηκαν να πέφτουν στο 5-10% πληρότητας».

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες ένα-ένα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Μαρώνεια, Φανάρι και την ευρύτερη περιοχή κατεβάζουν «ρολά», ή απλώς ανοίγουν εάν έχουν κάποια κράτηση.

Με δεδομένο ότι τα έσοδα είναι σχεδόν μηδενικά, ενώ τα έξοδα τρέχουν συνεχώς, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης σημειώνει: «Το μόνο έξοδο αυτή τη στιγμή που ‘κουμαντάρεται’ να το πω έτσι είναι το εργατικό, λόγω του δικαιώματος αναστολής εργασίας, γιατί έχει δοθεί παράταση ώστε να μπορείς να δουλέψεις με μειωμένο εργατικό κόστος. Αλλά δεν έχεις έσοδα… είναι πολύ δύσκολες καταστάσεις». 

Οι έχοντες εποχιακά ξενοδοχεία –εκτός από το χαμένο φετινό καλοκαίρι- έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται και το τι επιφυλάσσει το μέλλον, εάν δεν βρεθεί λύση με τον κορωνοϊό το 2021.

Κομοτηνή: Ευτυχώς δεν έχουμε τουρίστες!

Όσο καταγράφονται τα παραπάνω στις παραλίες, η Κομοτηνή έχει το ‘ευτύχημα’ να… μην έχει τουρίστες! Έτσι, δεν έχει να χάσει το μεγαλύτερο όγκο των πελατών τις τους θερινούς μήνες. Ωστόσο και στην Κομοτηνή υπάρχουν απώλειες. «Οι πληρότητες είναι πεσμένες», σημειώνει ο κος Χρυσοχοΐδης, συνεχίζοντας: «(αυτό είναι) φυσιολογικό σε κάποιο βαθμό γιατί είναι καλοκαίρι και πάντα είχαμε πεσμένες πληρότητες, αλλά σε σχέση με άλλες χρονιές το πρόβλημα απεικονίζεται στα νούμερα. Περιμένουμε να δούμε πως θα είναι ο κόσμος από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο».

Οι πληρότητες στην πόλη κινούνται γύρω στο 20%. Άλλωστε, η διεξαγωγή της εξεταστικής του ΔΠΘ ηλεκτρονικά (αλλά και η αναβολή των ορκωμοσιών) δεν έφερε κόσμο στα ξενοδοχεία, ενώ επίσης ακυρώθηκαν αρκετοί γάμοι και βαφτίσεις, ενώ -για το άμεσο μέλλον- χάνονται οι επισκέπτες που θα είχε από Τουρκία η Κομοτηνή λόγω μπαϊραμιού.

Η κατάσταση πανελλαδικά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τον τουρισμό, με αποτέλεσμα η μέση πληρότητα να μην ξεπερνά το 25 – 30% πανελλαδικά με ορισμένες εξαιρέσεις κυρίως στα μικρά νησιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, που μίλησε στο OPEN TV.

«Έχουν ανοίξει περίπου τα μισά ξενοδοχεία, αλλά λόγω του φοβικού κλίματος που έχει περάσει και στον Έλληνα πολίτη, δεν αναμένεται να ξαναγεμίσει το ταμείο προτού τον Ιούλιο του 2021, άρα χρειάζονται εμπροσθοβαρή μέτρα από το Σεπτέμβριο για να έχουμε καλύτερη ψυχολογία και να καταφέρουμε να αντέξουμε μέχρι τότε», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε προσφορές στα πενθήμερα πακέτα για τον εσωτερικό τουρισμό με έκπτωση 20% στις τιμές, ενώ για τους ξένους ισχύει η πριμοδότηση του 50% στο αρνητικό τεστ Covid-19.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 30/7/2020}