Στ. Αμοιράς: «Μετρημένες στα δάκτυλα» οι «start ups» επιχειρήσεις στην Ξάνθη»

Ένα καλό «εργαλείο» που δεν χρησιμοποιήθηκε αρκούντος… Σε τι αφορούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτές…

Νεοφυής επιχείρηση είναι μία επιχείρηση ή προσωρινός οργανισμός που έχει στόχο να αναπτύξει ένα κλιμακούμενο επιχειρηματικό μοντέλο. Οι εταιρείες αυτές ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο, ευνοήθηκαν εν μέσω κρίσης και βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και έρευνας για τις περισσότερες αγορές. Ο όρος νεοφυής επιχείρηση (Start-up company) έγινε γνωστός όταν πλήθος επιχειρήσεων με κατάληξη .com ιδρύθηκαν στο διαδίκτυο. Τον τελευταίο καιρό, ο όρος αυτός έχει συνδεθεί κυρίως με τις τεχνολογικές επιχειρήσεις που έχουν ως χαρακτηριστικό την μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.

Επιχειρήσεις, οι οποίες στην Ξάνθη είναι λίγες, αφού μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν ευνοούσε το «περιβάλλον» της περιοχής μας, όπως εξηγεί στην «Θ» ο συνιδρυτής της «ΕΝΑ» και Σύμβουλος Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αμοιράς, ο οποίος εξηγεί τα όσα «διαδραματίζονται» με τις start ups επιχειρήσεις και απαντά σε βασικά ερωτήματα που αφορούν σε ανθρώπους που ενδεχομένως να έχουν μια «ιδέα» που θα μπορούσε (υπο προϋποθέσεις) να γίνει πράξη.

«ΤΟ START UP ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΥΡΕΙΑ ΑΓΟΡΑ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αμοιράς εξηγεί ότι «με τον όρο «νεοφυής» έγινε μια προσπάθεια να μεταφραστεί η έννοια «start up» στα ελληνικά. Ο βαθύτερος όρος είναι «κάνω μια καινούρια επιχείρηση η οποία στοχεύει σε μια πολύ ευρεία αγορά». Άρα «start up» δεν είναι ένας νέος φούρνος που θα ανοίξει και θα πουλήσει ψωμί, αλλά ένας νέος φούρνος που για παράδειγμα μπορεί να απευθύνεται σε αυτούς που έχουν δυσενεξία στην γλυκόζη κλπ. Να δώσει δηλαδή μια «λύση» που δεν υπάρχει ή να δώσει μια «λύση» με διαφορετικό τρόπο. Συνεπώς, ξεκαθαρίζουμε ότι το «start up» δεν αφορά στους πάντες. Αν ένας νέος γιατρός ανοίξει ένα ιατρείο, δεν είναι «start up», αν όμως βρει ένα μηχάνημα από το εξωτερικό που κάνει μια πολύ εξειδικευμένη ανάλυση και απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί, ίσως το θεωρήσουμε και αυτό σαν μια ξεχωριστή – διαφορετική δραστηριότητα».

«ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ»

Αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις αυτών των επιχειρήσεων αυτών ο ίδιος, τονίζει ότι «όταν μιλάμε για «start up» συνήθως σκεφτόμαστε μια ωραία ιδέα που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή είτε μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος (άρα μιλάμε για μια εφαρμογή) είτε μέσω μιας διαδικασίας έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε ένα ερευνητικό κέντρο, πανεπιστήμιο και όχι μόνο και έχουν προκύψει κάποια αποτελέσματα, άρα η έρευνα αυτή μπορεί να βγει στην αγορά και να γίνει προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ήδη την έρευνα (επειδή πχ. ήταν ένας μεταπτυχιακός φοιτητής) θα μπορούσε να πάρει τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και να το βγάλει στην αγορά. Για αυτήν την χρονική στιγμή, θα μπορούσε να βρει χρηματοδότηση – επιδότηση είτε από κάποιο πρόγραμμα που προέρχεται από το ελληνικό δημόσιο (ΕΣΠΑ) είτε από κάποια χρηματοδότηση που προέρχεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Πανεπιστήμιο συνήθως δεν χρηματοδοτεί άμεσα. Ίσως χρηματοδοτήσει έμμεσα μέσω μιας «θερμοκοιτίδας» ή ενός επιταχυντή ή αντίστοιχων άλλων δραστηριοτήτων. Για να πάρει κάποιος επιδότηση με την κλασική έννοια, θα απευθυνθεί σε έναν φορέα που δίνει χρηματοδοτήσεις εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Υπάρχει και μια διαδικασία για το «πριν». Αν δηλαδή κάποιος θέλει να κάνει έρευνα για να δει αν αυτή η ιδέα που έχει μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή. Υπάρχουν και πάλι αντίστοιχα προϊόντα είτε από ΕΣΠΑ είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που χρηματοδοτούν την έρευνα. Σε κάθε περίπτωση επομένως, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, που πάνε όμως συνήθως με τις γενικότερες χρηματοδοτήσεις που αφορούν στις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αποκλειστικά προγράμματα για νεοφυείς επιχειρήσεις, δεν βγαίνουν τόσο συχνά. ‘Εχει βγει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο (στο ΕΣΠΑ) ένα πρόγραμμα που αφορούσε αποκλειστικά νεοφυείς επιχειρήσεις και…αυτό ήταν».

«ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΠΘ – ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΟΙ START UPS ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

«Πριν φτάσουμε στις χρηματοδοτήσεις, το πιο σημαντικό είναι το «κύκλωμα», δηλαδή το «περιβάλλον». Το «οικοσύστημα» που αναπτύσσεται σε μια περιοχή για να μπορέσει μια ιδέα, να γίνει πράξη. Αυτό είναι λίγο δύσκολο. Δεν υπάρχει, ειδικά στην περιφέρεια που δραστηριοποιούμαστε εμείς. Το κέντρο (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) είναι πιο αναπτυγμένο τα τελευταία χρόνια. Θα βρει κάποιος δομές, για να βοηθήσουν. Εδώ γίνονται κάποιες προσπάθειες, οι οποίες είναι μεμονωμένες. Σε αυτήν την χρονική στιγμή, συγκυριακά, το επόμενο χρονικό διάστημα θα βοηθήσει πολύ η δημιουργία «θερμοκοιτίδας» από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εγκρίθηκε κιόλας την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε τα επόμενα 4 χρόνια, θα υπάρχει και μια δομή στήριξης για όλες αυτές τις ιδέες. Θα βρεθεί ένα «περιβάλλον». Μέχρι στιγμής, όλα αυτά γίνονταν απομονωμένα και μεμονωμένα από τμήματα του πανεπιστημίου, από κάποιους φορείς κλπ. Δεν ήταν τόσο δομημένο. Νομίζω ότι τώρα θα βοηθήσει πολύ η δημιουργία της «θερμοκοιτίδας» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το αν υπάρχουν «start ups» επιχειρήσεις στην Ξάνθη, τονίζει ότι «είναι πολύ λίγες. Μετρημένες στα δάκτυλα. Επειδή ετοιμάζω μια πρόταση που σχετίζεται με το θέμα, πρόσφατα προσπαθούσαμε να μαζέψουμε τις επιχειρήσεις της περιφέρειας. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις «start ups» που έχουν ξεκινήσει και έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα και έχουν πάει καλά. Δεν μπορώ να πω ότι αυτήν την στιγμή το «περιβάλλον» είναι έμπειρο. Δεν έχει προϋπηρεσία, προϊστορία ή παράδοση στην περιφέρειά μας και πολύ περισσότερο στην πόλη. Κάτι γίνεται όμως. Δειλά δειλά, υπάρχουν κάποιες «start ups» που έχουν ξεκινήσει και «κάτι κάνουν».

«ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΟΙ START UPS ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ»

Κλείνοντας, αναφορικά με το αν οι νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ένα «εργαλείο» που μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη και στην δική μας περιοχή, ο κ. Αμοιράς σημείωσε ότι «τα χαρακτηριστικά των «start ups» δεν είναι μόνον ότι έχουν διαφορετικές και καινοτόμες ιδέες και δεν είναι μόνο ότι απευθύνονται σε ευρείες αγορές. Έχουν να κάνουν και με το ότι είναι πολύ δυναμικές επιχειρήσεις που αν μη τι άλλο, απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού. Αν είχαμε για παράδειγμα μια πολύ μεγάλη «start up» στην περιοχή, όλο αυτό θα βοηθούσε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Θα αναπτύσσονταν δηλαδή, σίγουρα η ίδια η επιχείρηση, θα έδινε ευκαιρίες απασχόλησης σε πολλούς νέους και γύρω από αυτήν, θα αναπτύσσονταν και άλλες δραστηριότητες που θα υποβοηθούσαν την περεταίρω ανάπτυξη της «start up». Η έρευνα, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (λογιστικές, πωλήσεων, marketing κλπ). Ενδεχομένως και η φιλοξενία συνεργατών, πελατών, προμηθευτών της «start up» . Με όλο αυτό το «περιβάλλον» εννοείται ότι αναπτύσσεται και το γενικότερο «περιβάλλον» της περιοχής. Οι «start ups» είναι περισσότερο…ιδέα, περισσότερο επιχειρείν και λιγότερο «εργαλείο». Χρησιμοποιεί όμως «εργαλεία» για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η περεταίρω ανάπτυξή της».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 28/12/2019}