Μαθητική παρέλαση στις 3 Οκτωβρίου, με ανοιχτή την αγορά της Ξάνθης

Πιο νωρίς το «στήσιμο» της εξέδρας – Αναλαμβάνει και ο «Στρατός»- Μαχητικά αεροσκάφη και… απάτσι στις 4/10 – Ο προγραμματισμός του Δήμου για το διήμερο των «Ελευθερίων» και η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης

Με ανοιχτά τα καταστήματα της Ξάνθης (σύμφωνα με την βούληση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης) και για λόγους που εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του κ. Ευθύμης Μίλκογλου, θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση στις 3 Οκτωβρίου. Παρέλαση η οποία θα γίνει μια μέρα πριν την μεγάλη ημέρα των «Ελευθερίων», λόγω της συμμετοχής τμήματος της Προεδρικής Φρουράς και της παρουσίας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Από σήμερα μάλιστα θα ξεκινήσει το στήσιμο της εξέδρας των επισήμων, με την βοήθεια του «Στρατού», λόγω του μεγάλου αριθμού των προσκεκλημένων, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.

«ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 3/10 – ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΜΕ Α’ ΘΜΙΑ ΚΑΙ Β’ ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «από την πρώτη στιγμή ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Εμπορικό Σύλλογο και μας δήλωσαν την βούλησή τους για ανοικτή αγορά στις 3 Οκτωβρίου. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα επάνω σε αυτό. Έχουμε έρθει επίσης σε επαφή με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ξάνθης, για αργία στα σχολεία και στις 3/10 και μάλλον στις 2 του ίδιου μήνα, θα γίνει η καθιερωμένη γιορτή. Περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις και διαδικασίες τόσο από την Πρωτοβάθμια όσο και από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε σχέση πάντα και με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Από όσο γνωρίζω, ο Δήμαρχος Ξάνθης, έχει έρθει σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους δημάρχους του νομού, προκειμένου να σταλεί επιστολή στον Περιφερειάρχη, με την οποία θα ζητείται η αργία για όλο τον Νομό Ξάνθης στις 4/10 και όχι μόνον για την πόλη της Ξάνθης».

«ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ – ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΕΞΙ ΑΠΑΤΣΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ»

 «Χθες, ο Δήμαρχος Ξάνθης, παρουσίας δικής μου, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Μπαντακ και των Τεχνικών Υπηρεσιών, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες, την Τροχαία Ξάνθης παρουσία του Διοικητή της και τον Στρατό παρουσία του Σωματάρχη, περπατήσαμε στην πορεία της παρέλασης και ο καθένας στο δικό του κομμάτι, έθεσε τις δικές του παρατηρήσεις, για τις οποίες θα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνουν όλα όπως πρέπει στις δυο παρελάσεις (3-4/10) αναφορικά με τον στολισμό, την καθαριότητα αλλά και τα μέτρα τάξης. Από σήμερα κιόλας, θα στηθεί η εξέδρα (και εδώ ζητούμε την κατανόηση του κόσμου) γιατί θα πρέπει να έρθει ο Στρατός, να συμπληρώσει την δική μας εξέδρα, με ένα κομμάτι της δική του. Η εξέδρα του δήμου, σε σχέση με τους επισήμους προσκεκλημένους, είναι πολύ μικρή, συνεπώς θα πρέπει να γίνουν προσθήκες από τον Στρατό, για αυτό ξεκινά από σήμερα κιόλας, το στήσιμό της. Επίσης η εξέδρα θα «ντυθεί» για να είναι και αισθητικά όμορφη, για την ημέρα της παρέλασης. Η πορεία της παρέλασης, θα παραμείνει ίδια» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «ο Στρατός, μας έχει ενημερώσει πως θα περάσουν μαχητικά αεροσκάφη και ένας σχηματισμός από έξι «Απάτσι». Πρόκειται για ένα γεγονός που αφορά όλη την πόλη. Ζητούμε την συνδρομή των πολιτών και του εμπορικού συλλόγου, ζητούμε να υπάρχει σημαιοστολισμός σε όλα τα καταστήματα και σε όλα τα σπίτια και γενικά να υπάρχει ένας πανηγυρικός χαρακτήρας που θα καταλαβαίνει ο κάθε επισκέπτης από την είσοδό του στην πόλη και καθόλη την διάρκεια της παρουσίας του στους δρόμους της Ξάνθης».

«ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ 3/10 ΛΟΓΩ…ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ»

Από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο κ. Μίλκογλου αναφέρει στην «Θ» ότι «στις 4 Οκτωβρίου, πάντα ήταν κλειστά τα καταστήματα. Όμως στις 3 του μήνα, δεν κλείνουν. Το πρώτο και το βασικό είναι να ληφθεί οριστική απόφαση. Όμως τα καταστήματα του εμπορικού συλλόγου, δεν μπορούν να κλείσουν στην μαθητική παρέλαση και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή οι αλυσίδες, να είναι ανοικτά. Θέσαμε επίσης θέμα ως σύλλογος, να είναι κλειστό και το μεγάλο εμπορικό, στις 4 Οκτωβρίου. Έχουμε βρεθεί με τον αντιπεριφερειάρχη, με τον δήμαρχο και με όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να πιέσουμε τις καταστάσεις αυτές. Αφού λέμε ότι είμαστε στα 100 χρόνια απο την απελευθέρωση της Ξάνθης, πρέπει ΟΛΑ τα καταστήματα να είναι κλειστά. Από όσο γνωρίζω, την Παρασκευή που θα έχουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι παρόντες και ο Δήμαρχος Τοπείρου και ο Δήμαρχος Αβδήρων, θα είναι κλειστές και οι δημόσιες υπηρεσίες, συνεπώς θα πρέπει να είναι όλα κλειστά. Γιατί δεν έρχονται σε συνεννόηση με την περιφέρεια και οι 4 δήμαρχοι του νομού, για να είναι κλειστό και το μεγάλο εμπορικό κέντρο, εφόσον μιλάμε για τα 100 χρόνια; Δεν μπορεί να είναι κλειστά τα μαγαζιά της πόλης, να γιορτάζουμε, να πανηγυρίζουμε και στα 3 χιλιόμετρα το εμπορικό να είναι ανοικτό. Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση και να τελειώσει. Σε όλες τις άλλες πόλεις κατά τις τοπικές γιορτές, τα εμπορικά είναι κλειστά. Εδώ γιατί γίνεται αυτό; Η θέση μας είναι ότι εμείς θα παραμείνουμε την Πέμπτη ανοικτοί, γιατί γύρω – γύρω ο ανταγωνισμός θα υφίσταται. Δεν γίνεται να καταφέρουν ούτε μια μέρα να το κάνουν αυτό. Γιατί εδώ και χρόνια, – με την συμπαράσταση και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης ακόμη, ότι θα πρέπει να είναι κλειστά – με την δικαιολογία ότι ανήκουν σε άλλο δήμο, υπάρχει το ίδιο ζήτημα. Αυτό είναι αθέμιτο και πρέπει να τελειώσει».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/9/2019}