Καίνε τα…πάντα για να ζεσταθούν οι ξανθιώτες αλλά… πλήρης αδιαφορία για την αιθαλομίχλη

Δεν κλήθηκε ποτέ να κάνει μετρήσεις το καθ’ ύλην αρμόδιο σε όλη την Ελλάδα, Τμήμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ – Αντιαλλεργιογόνα, μάσκες και…σπίτι, τα «μέτρα» προφύλαξης των υγειονομικά ευαίσθητων συμπολιτών μας

Έντονη ανησυχία των ξανθιωτών και πολλές αναφορές στην «Θ» σχετικά με αποπνικτικές «μυρωδιές» στους αστικούς, κυρίως, συνοικισμούς της πόλης, από την ύλη που καίγεται κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες στα τζάκια. Μυρωδιές που προκαλούν πραγματικά «καύση» στον λαιμό και αναπνευστικά προβλήματα ειδικά σε ανθρώπους που έχουν «ιστορικό».

Το ερώτημά τους ένα και μοναδικό. Έχουν γίνει μετρήσεις για αιθαλομίχλη και ατμοσφαιρική ρύπανση; Και αν ναι τι δείχνουν τα αποτελέσματα;

Ερώτημα στο οποίο ΔΕΝ μπορεί να απαντήσει το μοναδικό στην Ελλάδα καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρυπαντικής Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο…ποτέ δεν κλήθηκε να κάνει (αφιλοκερδώς μάλιστα και στο πλαίσιο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ του), τέτοιες μετρήσεις, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο γνωστός Καθηγητής κ. Σπύρος Ραψομανίκης.

Στο άλλο ερώτημα των Ξανθιωτών, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης, αφού η ρύπανση (εάν αυτή υπάρχει τελικά) κλήθηκε να απαντήσει ο γνωστός Παθολόγος κ. Ιωάννης Αγκόρτσας.

«ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΑ – ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ…ΑΥΡΙΟ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ»

Ειδικότερα από επιστημονικής πλευράς ο κ. Ραψομανίκης ξεκαθαρίζει στην «Θ» ότι «εμείς μπορούμε να κάνουμε μετρήσεις για το πόσα αιωρούμενα σωματίδια υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και αυτό να το κάνουμε σε συνεχή βάση. Δεν με ρώτησε κανένας για αυτό. Θα επιμείνω σε αυτό, ενώ είμαστε το καθύλην αρμόδιο εργαστήριο για αυτά τα θέματα και το μόνο εργαστήριο σε όλη την Ελλάδα που φέρει αυτόν τον τίτλο. Δεν με ρώτησε κανείς. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω κάνει πάρα πολύ δουλειά για την κοινωνική προσφορά, χωρίς χρέωση σε κανέναν. Ξέρετε τι έγινε με την Sunlight στο Όλβιο και στην Κομοτηνή και άλλες φορές που καλεστήκαμε. Όπου μπορούμε προσφέρουμε κοινωνικό έργο χωρίς να επιβαρύνουμε κανέναν. Κανείς λοιπόν δεν με ρώτησε επ αυτού του θέματος (σ.σ. της αιθαλομίχλης) ενώ έχουμε την οργανολογία και μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Αύριο κιόλας μπορούμε να στήσουμε το όργανο, κάπου κοντά στην παλιά Νομαρχία ή στο Δημοτικό Αμφιθέατρο (στο κέντρο δηλαδή της Ξάνθης) και να παίρνουμε μετρήσεις. Δεν με ρώτησε κανένας».

«ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΑΣ ΤΙΣ ΠΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΩΣ»

«Υπάρχει επιστημονική επιτροπή από την περιφέρεια, στην οποία δεν έχω καλεστεί αν και έχω προσφέρει, δεν υπάρχω στην επιστημονική επιτροπή, δεν υπάρχω στην επιτροπή περιβάλλοντος. Τι άλλο να πω; Αν έχουν, όποιοι έχουν μετρήσεις, ας τις πουν δημοσίως. Ίσως να έχει κάποιος άλλος μετρήσεις, αλλά το καθύλην επιστημονικά αρμόδιο εργαστήριο, το οποίο ξέρετε που βρίσκεται στην Ελλάδα και στον κόσμο, δεν καλέστηκε να μετρήσεις. Όποιος άλλος κλήθηκε, ας μετρήσει ό,τι θέλει. Αν εμείς δεν δούμε (ως εργαστήριο και εγώ προσωπικά ως καθηγητής στην Ελλάδα) τις μετρήσεις, δεν μας ενδιαφέρει. Μπορείτε λοιπόν να βγάλετε τα συμπεράσματά σας» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας για άλλη μια φορά πως «δεν κλήθηκα να κάνω τίποτα, ούτε χωρίς αμοιβή. Δεν κλήθηκα να παράσχω τις υπηρεσίες μου. Δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται και σε τι οφείλεται. Η οργανολογία υπάρχει και αύριο κιόλας θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε. Και η περιφέρεια και οι τοπικοί ασχολούνται με άλλα θέματα. Αν δεν μετρήσω δεν λέω τίποτα ούτε σχετικά με το αν υπάρχει φόβος για αιθαλομίχλη. Ξέρετε την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ του εργαστηρίου μας. Δεν στοίχησε σε κανέναν, σε καμία περιφέρεια, σε καμία αντιπεριφέρεια ή σε κανέναν δήμο «δεκάρα», όλα όσα έγιναν. Όλα έγιναν από δικά μας χρήματα ως Κοινωνική Προσφορά. Όταν εμείς προσφέρουμε χωρίς χρηματοδότηση και δεν καλούμεθα, πάλι χωρίς χρηματοδότηση να κάνουμε κοινωνική προσφορά…καταλαβαίνετε».

ΑΝΤΙΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ, ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ…ΣΠΙΤΙ ΤΑ «ΜΕΤΡΑ» ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΤΩΝ ΑΛΕΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Από ιατρικής πλευράς τώρα ο κ. Αγκόρτσας αναφέρει στην «Θ» ότι «υπολογίζω πως χρησιμοποιούν ως επι τω πλείστον pellet, που παίρνουν από άλλες χώρες και τα οποία δεν είναι απλή καύσιμη ύλη από ροκανίδι ή ξύλο και έχουν άλλα υλικά τα οποία προκαλούν την αλλεργιογόνο αιθάλη στην ατμόσφαιρα. Οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να μην βγαίνουν έξω όσο μπορούν. Το πρόβλημα είναι γενικότερο όταν ο καιρός είναι τόσο χάλια. Τουλάχιστον αυτές τις ημέρες καλό θα ήταν να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω αυτοί που έχουν αλλεργία. Καίγοντας ό,τι βρει μπροστά του ο καθένας, αυτό επιβαρύνει όχι μόνον το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε πολλά πράγματα παρά να λάβουμε κάτι αντιαλλεργιογόνο και όσοι δεν μπορούν καλό είναι να φορούν μάσκα. Ειδικά οι άνθρωποι με χρόνια αναπνευστικά, θα πρέπει να κλείνουν καλά τα παράθυρά τους και να φορούν μια μάσκα όταν βγαίνουν έξω. Ίσως να καίγονται και κάποια παλιά έπιπλα που έχουν βερνίκια. Τα έπιπλα που δεν χρειάζονται για να κάνουν οικονομία στα ξύλα και οτιδήποτε άλλο, Δυστυχώς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμβουλεύσουμε για μάσκα και αντιαλλεργιογόνα για αυτούς που έχουν αλλεργία. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συμβουλεύσει η πολιτεία τον κόσμο, να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν καλύτερα υλικά καύσης και να τους βοηθά με επιδόματα».

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 8/1/2019}