«Αφιλόξενη» για τους τυφλούς η πόλη της Ξάνθης

Ακόμη…τοποθετούνται τα ηχητικά φανάρια – Κίτρινες γραμμές γεμάτες με «εμπόδια» – Στ. Κουδουμάκης: «Ένας τυφλός κινείται με μεγάλη δυσκολία – Έκκληση για ελεύθερα και προσβάσιμα σημεία»

Αφιλόξενη τόσο για τους τυφλούς όσο και για όλα τα Άτομα με Αναπηρία είναι η πόλη της Ξάνθης, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Θράκης κ. Σταύρος Κουδουμάκης ο οποίος μιλά στην «Θ» για την προσβασιμότητα, τις διαβάσεις και τις «απροσπέλαστες» κίτρινες γραμμές των τυφλών στις οποίες παρκάρουν ακόμη και…μηχανάκια.

Μάλιστα αναφέρεται και στο πάγιο αίτημα των τυφλών της πόλης για την τοποθέτηση ηχητικών φαναριών που θα κάνουν πολύ πιο εύκολη την διέλευσή τους, τα οποία μονίμως…ακούν αλλά ποτέ δεν «βλέπουν» καθώς ο Δήμος Ξάνθης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της τοποθέτησής τους, χωρίς την υπουργική απόφαση αναφορικά με τον τύπο των φαναριών.

Δοθείσης πάντως της ευκαιρίας ο ίδιος κάνει για άλλη μια φορά έκκληση προς όλους τους ξανθιώτες να αφήνουν «ελεύθερα» και προσβάσιμα τα σημεία, προκειμένου να κυκλοφορούν με άνεση και να έχουν μια καθημερινότητα χωρίς «εμπόδια» τα Άτομα με Αναπηρία.

«ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΑ ΗΧΗΤΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ»

Ειδικότερα ο κ. Κουδουμάκης αναφέρει στην «Θ» οτι «δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα ακόμη με την τοποθέτηση ηχητικών φαναριών στην Ξάνθη. Ο Δήμος Ξάνθης δεν παίρνει την ευθύνη καθώς το βάρος, όπως έχουμε ενημερωθεί, πέφτει στον αρμοδιο υπάλληλο που θα βάλει την υπογραφή του και δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση ακόμη, αναφορικά με τον τύπο των ηχητικών φαναριών και τις εταιρείες και εκεί κολλά το θέμα. Θα το δούμε όμως το θέμα και πάλι μέσα στο Φθινόπωρο. Δεν ξέρω τι θα γίνει, πάντως είναι ένα ζήτημα για το οποίο συνεχίζουμε να πιέζουμε. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και αυτό».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ…ΦΙΛΟΞΕΝΗ Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ»

Αναφορικά με το αν τελικά η Ξάνθη είναι μια «φιλόξενη» πόλη σε γενικές γραμές για τους τυφλούς, ο κ. Κουδουμάκης, υπογράμμισε οτι «λίγο – πολύ, όλες οι πόλεις είναι γενικά αφιλόξενες. Το ίδιο και η Ξάνθη. Οι διαβάσεις είναι κατειλημμένες, τα οχήματα παρκάρουν όπου να ναι και τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα εμπορεύματα ή τραπεζοκαθίσματα. Αν ένας τυφλός χρησιμοποιήσει την κίτρινη γραμμή σίγουρα θα «σκαλώσει» κάπου. Είναι πολύ κοντά σε δέντρα, περίπτερα ή έχουν επάνω τους παρκαρισμένα μηχανάκια. Γίνεται χαμός. Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να κυκλοφορήσει όταν δεν βλέπει, χώρια που οι γραμμές κάνουν πολλές γωνίες. Έγιναν με προχειρότητα. Αυτό το είδαμε και στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις».

«ΕΝΑΣ ΤΥΦΛΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ»

«Γενικά η Ξάνθη δεν είναι και…εντελώς προσβάσιμη. Κάνουμε έκκληση και μέσω της εφημερίδας σας, να μην παρκάρουν όπου να ναι τα μηχανάκια και να μένουν όλα ανοικτά για την απρόσκοπτη διέλευση των τυφλών. Το ίδιο και οι διαβάσεις» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας οτι «ένας τυφλός κινείται με πολύ μεγάλη δυσκολίια. Προσπαθούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα, αλλά το αποτέλεσμα έρχεται πολύ αργά. Όσο και αν πιέσουμε, πολλά πράγματα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Στην Ευρώπη αυτά θεωρούνται αυτονόητα και όλα είναι ελεύθερα και προσβάσιμα τόσο για τους τυφλούς όσο και για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις για να μην παρκάρουν οπουδήποτε τα οχήματα και να μένουν όλα ελεύθερα και προσβάσιμα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 15/9/2018}