Στ. Αλμπανίδης: «Τραγική η κατάσταση στις εστίες των Κιμμερίων»

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης – Απαιτούν μεταξύ άλλων και την κατάργηση των δημοτικών τελών για τους φοιτητές που νοικιάζουν στην πόλη

Στο Δημαρχείο Ξάνθης βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα με απόφαση του συλλόγου, στον Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο. Μεταξύ άλλων οι φοιτητές, απαιτούν την κατάργηση δημοτικών τελών για τους φοιτητές που νοικιάζουν διαμερίσματα στην πόλη. Αίτημα για το οποίο μάλιστα, επιθυμούν και την άποψη που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.

«Τραγική η κατάσταση στις εστίες»

Μιλώντας στην «Θ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων κ. Στέργιος Αλμπανίδης ανέφερε ότι «έχουμε έρθει στο Δημαρχείο Ξάνθης για να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας. Δεν βρήκαμε τον δήμαρχο και συνομιλήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών σχετικά με το θέμα της στέγασης των φοιτητών στην Ξάνθη. Αυτήν την στιγμή φοιτούν περίπου 4000 φοιτητές, από τους οποίους μπαίνουν στις εστίες οι 500 περίπου. Η κατάσταση στις εστίες είναι τραγική σε πολλά θέματα. Αυτό που ήρθαμε να τονίσουμε βέβαια εδώ, είναι η απαίτησή μας για κατάργηση των δημοτικών τελών (και να γνωρίζουμε και την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου)  για τους φοιτητές που νοικιάζουν στην πόλη της Ξάνθης. Μιλάμε για πάγια έξοδα 300 ευρώ για ένα φοιτητή που νοικιάζει. Θέλουμε μια επίσημη τοποθέτηση από το ΔΣ επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πήραμε μια τοποθέτηση από τον αντιδήμαρχο βέβαια και επί της ουσίας μας βάζουν να…μετρήσουμε την φτώχεια μας, όσον αφορά την κατάργηση των δημοτικών τελών. Να μην καταργηθούν δηλαδή τα δημοτικά τέλη σε αυτόν που έχει μισό ευρώ παραπάνω και πάει λέγοντας. Επί της ουσίας συνεχίζεται μια κατεύθυνση από την κυβέρνηση και στους δήμους, η οποία κόβει σε αυτούς που έχουν λίγα περισσότερα για να δώσει κοινωνικά επιδόματα σε αυτούς που δεν έχουν καθόλου».

«Πεσμένοι σοβάδες και υγρασία και σε άλλα δωμάτια των εστιών»

«Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να σπουδάζουν δωρεάν εδώ και όταν λέμε δωρεάν αυτό αφορά και το ζήτημα της στέγασης. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και ελπίζουμε να υλοποιηθούν» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τα προβλήματα στις εστίες των Κιμμερίων, επισημαίνει ότι «υπάρχουν 14 δωμάτια στις εστίες τα οποία έχουν υποστεί καθίζηση. Αυτό σημαίνει ολική καταστροφή του δωματίου. Πέραν αυτών όμως υπάρχουν και άλλα δωμάτια που για να γίνουν «βιώσιμα» χρειάζονται χρήματα από τους φοιτητές οι οποίοι μπαίνουν μέσα. Έχουν πέσει σοβάδες, έχουν πέσει ταβάνια, υπάρχει υγρασία, θέλουν βάψιμο και όλα αυτά τα πληρώνει ο φοιτητής από την τσέπη του για να μείνει σε ένα δωμάτιο εστιών καθώς δεν υπάρχει το συνεργείο που θα επιλύσει τα προβλήματα. Σε έναν μήνα από τώρα σε αυτά τα δωμάτια θα μπουν και πρωτοετείς φοιτητές (περίπου 700) και ελπίζουμε να δοθεί μια λύση όσον αφορά την στέγαση».

«Απαιτούμε την κατάργηση των δημοτικών τελών»

Τέλος σε ο,τι αφορά το αίτημα για συζήτηση του θέματος της κατάργησης των δημοτικών τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Αλμπανίδης σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε μα σταθούμε περισσότερο στην ουσία. Αναφορικά με την συζήτηση το προωθήσαμε το θέμα. δεν γνωρίζουμε την γραφειοκρατική διαδικασία και δεν μας αφορά εν τέλει. Αυτό αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχουμε έρθει εδώ για να διαχειριστούμε μια κατάσταση και το ποιος θα ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση των Δημοτικών Τελών και να δοθεί και το κοινωνικό επίδομα σε αυτούς που το χρειάζονται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα που αναγράφονται στο ψήφισμα θα κατατεθούν και στην διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ειδικότερα στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας.

Τα αιτήματα που αναγράφονται στο ψήφισμα

Όσον αφορά τα αιτήματα που αναγράφονται στο ψήφισμα του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών σε γενικότερο πλαίσιο, αυτά είναι:

  • Η άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες, με υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο στην εστία.
  • Να μην πεταχτεί έξω από τις εστίες κανένας φοιτητής που έχει ανάγκη από δωμάτιο και θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του ακόμη και αν αυτός ξεπερνάει τα ν+2 χρόνια.
  • Η άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοετών. Η άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
  • Η άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και η κατάργηση των δημοτικών τελών στην φοιτητική στέγη.
  • Και τέλος η δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας και εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και η αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και ενοίκια.

«Η ανάγκη στέγασης χιλιάδων φοιτητών δεν μπορεί να είναι πανάκριβο εμπόρευμα» είναι η φράση με την οποία κλείνει το ψήφισμά του, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 7/9/2018}