Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αλλάζει η ημερομηνία λήξης, «ανοίγει» η εστίαση

Σημαντική αλλαγή ανακοίνωσε ότι έρχεται για όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους λήγει στο επτάμηνο και θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Περισσότεροι στην εστίαση, τι είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Νέα δεδομένα έρχονται για την εστίαση αλλά και άλλους κλάδους, με τις αλλαγές που θα γίνουν στις ημερομηνίες λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού νόσησης που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τις νέες του δηλώσεις, υπάρχει σύσταση της Κομισιόν να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη-μέλη και να αλλάξει η λήξη στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Αυτό, ωστόσο, θα ισχύει για όσους δεν έκαναν την αναμνηστική δόση του εμβολίου και θεωρούνται ανεμβολίαστοι, έχοντας περιορισμούς σε εστίαση και λιανεμπόριο, αλλά και υποχρέωση για τη διεξαγωγή rapid test για την εργασία τους.

Με την αλλαγή αυτή, η εστίαση στους κλειστούς χώρους θα «ανοίξει» ακόμα περισσότερο μέχρι την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τουλάχιστον για το καλοκαίρι. Με πιο απλά λόγια, γνωρίζουμε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσων έκαναν τις δύο δόσεις λήγει στους επτά μήνες.

Το μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενισχυθεί ο εμβολιασμός. Εάν τελικά, γίνει η αλλαγή, τότε, από τους επτά μήνες η ισχύς παρατείνεται στους εννέα μήνες.

Τι ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με 3 δόσεις

Προς το παρόν, όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις δεν έχουν ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό τους. Δεδομένου όμως ότι το ζήτημα της τέταρτης δόσης είναι στον «αέρα» αυτή τη στιγμή, δεν αποκλείεται εφόσον γίνει υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό, να πρέπει στους 9 μήνες να κάνουν και άλλο εμβόλιο οι πλήρως εμβολιασμένοι για να μην υπόκεινται σε περιορισμούς. Αν αυτό συμβεί, για τους περισσότερους η τέταρτη δόση θα έρθει γύρω στον Σεπτέμβριο.

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού νόσησης

Ο Θάνος Πλεύρης έκανε σήμερα μια ακόμα σημαντική προαναγγελία για την αλλαγή της ημερομηνίας λήξης του πιστοποιητικού νόσησης. Σήμερα, λήγει στους τρεις μήνες, όμως ανοίγει η συζήτηση για να λήγει στους έξι μήνες.

Πότε λήγουν όλα τα πιστοποιητικά – Τι ισχύει σήμερα

  • Όσοι έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έχουν περάσει 7 μήνες λήγει το πιστοποιητικό τους και θεωρούνται ανεμβολίαστοι.
  • Με τρεις δόσεις εμβολίου δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στο τρίμηνο.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 3/4/2022}